A Sinara vonat 400 km/órás sebességgel száguldhat Szentpétervár és Moszkva között

Sapsan

Bejelentette a Szentpétervár és Moszkva közötti nagysebességű vasútvonal megvalósításának kezdetét Vlagyimir Putyin orosz elnök egy csütörtöki ünnepi videokonferencián.

Vlagyimir Putyin kifejezte reményét, hogy a nagysebességű személyszállító vasútvonal lehetővé teszi a tehervonatok felgyorsítását is. Hangsúlyozta, hogy a projekt megvalósításában orosz fejlesztéseket kell alkalmazni, ami fontos az ország technológiai függetlensége szempontjából.

A tervezett fővonalnak köszönhetően a Moszkva és Szentpétervár közötti utazási idő várhatóan 2 óra 15 percre csökken majd

Oleg Belozjorov, az Oroszországi Vasutak vezetője kijelentette, hogy az orosz nagysebességű pályára tervezett vonatok elérhetik az óránkénti 400 kilométeres sebességet is. A vonatok nyolc kocsiból állnak majd, négyosztályú kiszolgálással, beleértve a bisztrókocsit és bárt is. 

Az első szerelvény összeszerelésének megkezdését 2026-ra tervezik. A vonat a tervek szerint 2027-re készül el, és 2028-ban kapja meg a megfelelőségi tanúsítványt.

A RIA Novosztyi hírügynökség beszámolójában rámutatott, hogy Oroszországban még nincsenek ilyen pályák

A kétvágányú, nagysebességű vasútvonal 200 és 400 kilométeres sebességgel való közlekedésre lesz alkalmas. A Moszkva-Szentpétervár közötti pálya kísérleti projekt lesz, de már szóba került a nagysebességű hálózat kiépítése is.

Gyenyisz Manturov miniszterelnök-helyettes, ipari és kereskedelmi miniszter az ünnepségen elmondta, a Sinara csoport lesz a nagysebességű vonatok gyártásának anyavállalata. A projektben a Transzmasholding is részt vesz majd, amely alkatrészeket és rendszereket szállít majd az új vonatokhoz.

A Sinara a nagysebességű vonatok gyártására két új épületet fog megépíteni az Uralszkije Lokomotyivi üzem területén, a szverdlovszki régióban lévő Verhnyaja Pismában. A beruházás összege 35 milliárd rubel (mintegy 140 milliárd forint) lesz.

Érdekesség, hogy 2019-ben a Sinara Group még a Siemens-szel közösen írt alá szeződést az Oroszországi Vasutakkal 1,1 milliárd euró értékben 12 nagy sebességű Sapsan szerelvény legyártásáról.

(MTI)

Vlagyimir Putyin a Fehér Hattyú fedélzetén