A sanghaji tenisztorna negyeddöntőjében Marozsán kikapott Hurkacztól

Hurkacz
Hubert Hurkacz. Fotó: Lintao Zhang / ATP Tour

Marozsán Fábián búcsúzott a csütörtöki negyeddöntőben a 8,8 millió dollár összdíjazású keménypályás sanghaji férfi tenisztornán.

A világranglistán 91. magyar játékos a korábbi négy mérkőzésén rendre nála előrébb rangsorolt ellenfeleket búcsúztatott: a nyitókörben a francia Arthur Rinderknech-t (66.), majd az ausztrál Alex De Minaurt (11.), vasárnap – 24. születésnapján – a szerb Dusan Lajovicot (55.), kedden pedig a norvég Casper Ruudot (9.). 

A nyolc között a lengyel Hubert Hurkacz állt a háló túloldalán, aki hat trófeával büszkélkedhet az ATP Touron, játszott elődöntőt Wimbledonban, nyert már 1000-es tornát, és megfordult a top 10-ben is, jelenleg pedig a 17.

Első találkozójukra a Qizhong Forest Sports City Arenában került sor, amely 13 800 férőhelyével Ázsia harmadik legnagyobb teniszstadionja, és az esős-párás időjárás miatt behúzták a virágszirmokra emlékeztető tetőszerkezetét.

Az ágyúszerű adogatásokra építő ellenfélnek rögtön bréklabdát kellett hárítania, ám a második szervagémjét már nem tudta hozni. Az élete második 1000-es versenyén szereplő budapesti játékos ugyanis hihetetlen magabiztossággal irányította a labdameneteket, és a nehéz helyzetekben sem remegett meg. 

A nem hivatalos élő világranglistán már 65. Marozsán Fábián 3:1-nél az előző 12 pontból csak egyet vesztett el, ám a 26 éves rivális rendezte a sorokat, és 4:4-nél egyenlített. Ekkor újabb fordulat jött, Marozsán ismét brékelte a 220 kilométer/óra felett adogató wroclawi teniszezőt, majd a negyedik szettlabdáját már egy ásszal értékesítette úgy, hogy egy rövidítését – hüvelykujjával jelezve – még a lengyel is megdicsérte.

A folytatásban kisebb hullámvölgy következett, 1:3-nál a kőkeményen ütő Hubert Hurkacz lépéselőnybe került, majd 1:4-nél ismét brékelte az egyre többet rontó magyart, és 25 perc alatt kiegyenlített. Marozsánnak ez volt a második elvesztett szettje a kínai metropoliszban.

Az utolsó felvonás stabil szervagémekkel indult, majd 3:2-nél a Hajdúszoboszló SE sportolója elvesztett egy 40(!) ütéses labdamenetet, Hurkacz pedig már 17 ásznál tartott. A magyar Davis Kupa-válogatott alapembere 3:3-nál semmire elbukta az adogatását, a lengyel pedig innen már nem engedte ki a kezéből a meccset, amely 1 óra 45 percig tartott.

Marozsán Fábián a sanghaji meneteléséért 184 465 dollárt (67,1 millió forint) kapott, és hétfőtől már a top 70-ben jegyzik a világranglistán úgy, hogy az évet még a 173. helyről kezdte, tavaly augusztusban pedig a 251. volt.

A 2009-ben bevezetett 1000-es (korábbi nevén mester) versenyek történetében Marozsán az első magyar, aki negyeddöntőt vívott.

Hubert Hurkacz elődöntőbeli ellenfele Sebastian Korda lesz, az amerikai teniszező honfitársát, az idei US Open döntős Ben Sheltont győzte le szetthátrányból fordítva.

2021-ben a Delray Beach-i torna fináléjában Hurkacz 6:3, 6:3 arányban nyert Korda ellen, míg idén az Ausztrál Openen, a legjobb 16 között Korda nyert 3:6, 6:3, 6:2, 1:6, 7:6(7) arányban.

Rolex Sanghai Masters

Negyeddöntő

Grigor Dimitrov (bolgár, 18.) – Nicolas Jarry (chilei, 22.)
Ugo Humbert (francia, 32.) – Andrej Rubljov (orosz, 5.)
Hubert Hurkacz (lengyel, 16.)-Marozsán Fábián 4:6, 6:1, 6:3
Sebastian Korda (amerikai, 26.) – Ben Shelton (amerikai, 19.) 6:7(10), 6:2, 7:6(6)

(MTI)

Marozsán élete egyik legjobb eredményének tartja Ruud legyőzését