A legtöbb esetben értékes alapanyagokból készülnek a legkedveltebb nassolnivalók

Hizlalnak-e a sós nassolnivalók?

A sós nassolnivalókat előszeretettel fogyasztják a magyarok a kerti partik, vagy a társasági összejövetelek mellett. Sokakban merül fel azonban a kérdés, hogy vajon hizlalnak-e ezek a kedvelt ételek vagy, hogy egyáltalán mennyit lehet megenni belőlük?

Általánosságban elmondható, hogy a nassolásra szánt falatok akkor egészségesek, ha kevés hozzáadott cukrot és kevés sót tartalmaznak, valamint viszonylag alacsony a kalóriatartalmuk, és magas a rosttartalmuk. Bár a különféle csipszeket, ropikat, burgonyaszirmokat, sajtos rudacskákat és tallérokat, kukoricapelyhet, valamint a pattogatott kukoricát a közhiedelem nem feltétlenül az egészséges ételek között tartja számon ennek ellenére fontos megjegyezni, hogy rendkívül értékes alapanyagokból, így például a különféle búzalisztekből, burgonyából, kukoricából és olajos magvakból készülnek. Ezeknél azonban gyakran alkalmaznak ízfokozókat, színezékeket vagy pedig állományjavítókat.

Szerencsére léteznek egészséges alternatívák is, vagyis nem igaz az, hogy minden sós nassolnivaló egészségtelen, ezáltal pedig hizlal is. Tízóraihoz, vagy uzsonnához ideális alternatívát jelenthetnek a puffasztott rizs- és búzaszeletek, a natúr kukoricagolyók, a rozstallérok, a tönkölybúza-, teljes kiőrlésű pálcikák, a natúr olajos magvak, valamint a cukormentes, teljes kiőrlésű gabonából készült, vagy korpás kekszek.

A hízás elkerülése érdekében érdemes odafigyelni a mennyiségre. Egy kis zacskó pattogatott kukorica például 100 kalória alatt van. „Egy 45 grammos kiszerelésű bio tönkölybúzából készült sós pálcika például 429 kJ energiát tartalmaz, ami töredéke annak, mint amennyi például egy tábla csokoládéban van” – hívta fel a figyelmet Konkoly László, a Csipet Sós Pálcika és Perec Gyártó ügyvezető igazgatója.

Hozzátette, hogy a tönkölybúzából készült sós pálcika és kisperec sokkal több hasznos tápanyagot tartalmaz, mint a hagyományos gabona fajtákból készült nassolnivalók. Az elkészítésükhöz felhasznált nádcukor pedig kevésbé terheli meg a szervezetet és sokkal egészségesebb a fehércukornál, mindemellett ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag. Éppen ezért a gyerekek és az egészséges táplálkozást előnyben részesítők számára optimális megoldás lehet a tönkölybúzából készült ropi, vagy hosszú szezámmagos sós pálcika. Utóbbi elsősorban az intenzívebb és különleges ízvilága miatt lehet népszerű.

„A bio tönkölybúzából készült ropik és perecek megfelelő kompromisszumot jelentenek a nasik és a kiegyensúlyozott táplálkozás között” – tette hozzá Konkoly László.

Csipet Sós Pálcika és Perec Gyártó

A Csipet Sós Pálcika és Perec Gyártó története egészen 1992-ig nyúlik vissza. Mára a sóspálcika és sós kisperec termékek Magyarországi piacán, eladott mennyiségben, abszolút piacvezető. Túrkevei termelő üzem 2004-ben került kialakításra és mára a teljes termelés itt zajlik több mint 1900 m2-en közel 70 fős létszámmal. A sóspálcikák hagyományos vágott technológiával készülnek, magyar ízlésvilág az így készült rágcsálnivalók ízét és textúráját jobban szereti.

Forrás: http://miazablogger.hu