A gyakori megfázás akár a kiégés jele is lehet

Hand Drawn Cartoon Style Newspaper Illustration Design

Az év végi rohanásban könnyen elkerülheti a figyelmünket, ha a kollégák a kiégés tüneteit mutatják. A munkaerő motivációjának elvesztése pedig kockázatot jelenthet a cég jövőbeni eredményeire nézve. Érdemes ezért figyelni az olyan árulkodó jelekre, mint a gyakori megfázás vagy a kollégák heves vitái, hogy időben meg tudjuk tenni a szükséges lépéseket a motivációjuk visszanyerésére. Ehhez ad tanácsot a K&H HR vezetője.

Az év vége közeledtével mindenki még egy utolsó hajrába kezd, hogy az idei projekteket a karácsonyi szünet előtt lezárja. Ez azonban könnyen elterelheti a figyelmet egy hosszabb távú kiégési folyamatról, ami kellemetlen meglepetéseket okozhat 2024-ben vagy utána. „A fizikai és mentális egyensúlyt a rohanó hétköznapokban sok tényező megboríthatja, ráadásul ezt az elmúlt évek eseményei csak fokozzák. Ahhoz azonban, hogy jövőre is hatékonyan működjön a cég, és a kollégákra nyugodt szívvel számíthassunk, fontos odafigyelni az árulkodó jelekre. Akár átmenetileg, akár tartósan jelentkezik, ugyanis a kiégésnél mielőbb cselekedni kell – sőt, ideális esetben meg is előzhető” – hangsúlyozta Medvey Leila, a K&H HR igazgatója.

vegyük észre, ha a kollégának támogatásra van szüksége

Nincs egyszerű dolga a HR-eseknek, ha a kollégák mentális állapotát, kimerültségét akarják felmérni, hiszen ez éppen az a téma, amiről általában nem szívesen beszélnek az emberek. Vannak azonban olyan közvetett, árulkodó jelek, amelyek fölött könnyen átsiklunk, egy szakavatott szem számára viszont sok mindent elárulnak. Ilyen tipikus helyzet például a gyakori megbetegedés vagy a kollégák között sűrűbbé váló konfliktusok. Mindkettő esetében a túlzott feszültség, kimerültség áll. Az is figyelmeztető lehet, ha a határidőket korábban mindig pontosan betartó kolléga egyszer csak késni, halogatni kezdi a feladatokat. A csapatépítő vagy év végi közös céges program lemondásakor is érdemes egy beszélgetésben tisztázni annak tényleges okát.

túl a közös pizzázáson

A felismerés azonban csak félsiker, a helyzet hozzáértő kezelése legalább olyan fontos. „Ahogy az élet minden területén az egyre gyorsabb és kényelmesebb megoldásokat választjuk, úgy gyakran csábító a cégek számára, hogy a kollégák motiválását, mentális egészségét azonnali, ám felszínes eszközökkel próbálják orvosolni, mint például egy közös pizzázás vagy sörözés. Ezek azonban csupán a helyzet elfedésére alkalmasak. Tényleges változás csak a valódi problémák feltárásával és a motivációs eszköztárunk újragondolásával – szükség esetén pedig kiépítésével – érhető el” – tanácsolja a HR igazgató.

A K&H esetében lehetőséget biztosítunk munkatársainknak arra, hogy online, név nélküli teszttel ellenőrizhessék, milyen mentális állapotban vannak. Ezt követően pedig egyéni konzultációs lehetőség áll rendelkezésükre, hogy a téma szakértőitől kaphassanak segítséget. „A kezelés helyett azonban sokkal inkább a megelőzésen van a fókusz. 2023-ban ezért komplex kiégés megelőzés programot indítottunk a már 3 éve sikeresen működő, mentálhigiénés konzultáción és stresszkezelés tréningeken felül. Így például a vezetők tréninget kapnak, hogy saját élményeik segítségével tudatosabban támogathassák kollégáinkat. A kollégák számára elérhető tréning- és e-learning anyagokkal, illetve inspiráló videókkal, könyvajánlóval pedig saját motivációjukat erősíthetik” – részletezte az átfogó programot Medvey Leila.