Nyugi! Továbbra is az Eurosport a kerékpár otthona

Eurosport

Hosszú távú, történelmi megállapodást kötött az MTVA és az EBU az ASO-val, így 2026 és 2030 között többek között a férfi és a női Tour de France, valamint a Párizs-Roubaix is látható lesz a közmédia sportcsatornáján.

Tovább erősíti hosszú távú piacvezetői szerepét a közmédia sportcsatornája: az elmúlt években több kiváló magyar eredményt hozó országúti kerékpársport csúcsa, a Tour de France, valamint további franciaországi versenyek is képernyőre kerülnek 2026-tól legalább 2030-ig az M4 Sporton.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnak (MTVA) és az Európai Műsorsugárzók Uniójának (EBU) sikerült megállapodnia a jogtulajdonos Amaury Sports Organisationnal (ASO), ennek értelmében megszerezte a közvetítési jogokat a cég több országúti versenyére, többek között a csúcsnak számító Tour de France-ra, valamint az egynapos klasszikus Párizs-Roubaix-ra.

A szerződésnek köszönhetően most először fordul majd elő Magyarországon, hogy a szurkolók egy háromhetes versenyt előfizetési díj nélkül láthatnak majd élőben, ráadásul nem csak a férfi, hanem a rohamosan fejlődő női viadalt is.

„Rendkívül nagy a boldogság, hogy sikerült az ASO-val megállapodni, és 2026-tól kezdve közvetíthetjük a legfontosabb versenyeket, hiszen itt van a legnagyobb, a Tour de France, ami kiemelkedik. Számtalan közmédia közvetíti egész Európában, órási sikerrel és hatalmas közönségaránnyal, de emellett például a Párizs-Roubaix az egyik, ha nem a legjobb egynapos klasszikus, a Critérium du Dauphiné a legjobb felvezetőverseny mind közül, úgyhogy tényleg a csúcsot tudtuk most megszerezni és innentől kezdve el tudjuk juttatni a magyar emberekhez, ráadásul ez azért is valósulhat meg, mert az elmúlt időszakban a magyar kerékpárosok – nevesül leginkább Vas Blanka és Valter Attila – elképesztően kitettek magukért. Közvetítettük az olimpiát, ahol mind a ketten negyedikként zártak, ezen felül Blanka nem sokkal utána a Tour de France-on is tudott szakaszt nyerni, úgyhogy az ő útjukat meg tudjuk mutatni. Abban bízunk, hogy sokkal több magyar emberhez ér majd el a Tour de France, valamint az összes többi ilyen nagy verseny, és innentől kezdve még több fiatalnak tudunk ösztönzést, lendületet adni ahhoz, hogy belevágjanak ebbe a csodálatos sportágba”

– tette hozzá Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója

carspod

A világ legnagyobb kerékpár versenyei Európában továbbra is a Warner Bros. Discovery csatornáin és platformjain, azaz az Eurosporton és a Maxon láthatók az új megállapodásnak köszönhetően.

A Warner Bros. Discovery (WBD) Sports Europe meghosszabbította a világ legrangosabb férfi és női kerékpárversenyeinek közvetítési jogait, beleértve a férfi és női Tour de France, a férfi és női La Vuelta a España, valamint az összes klasszikus verseny közvetítési jogait.

Az élő és visszanézhető lineáris, streaming és digitális közvetítés több millió kerékpárrajongóhoz jut el Európa-szerte az Eurosporton és a Maxon.

A Warner Bros. Discovery (WBD) Sports Europe ma meghosszabbíttotta a világ legnagyobb kerékpárversenyeinek közvetítési jogait legalább 2031-ig. Ez a lépés megerősíti az Eurosport és a Max pozícióját a kerékpársport otthonaként, és garantálja a széles körű hozzáférést nézők millióinak Európa-szerte.

Az Amaury Sport Organisation (ASO) és az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségével (EBU) kötött új megállapodás 2026-tól a férfi és női Tour de France, és a férfi és női La Vuelta a España versenyeket tartalmazza, és garantálja, hogy a WBD és az Eurosport csatornáin és platformjain Európa-szerte minden nagy körverseny látható lesz.

Az európai közvetítési jog-csomag a férfi és női klasszikusok számos versenyét is tartalmazza, többek között a Paris-Roubaix, a Liège-Bastogne-Liège, a La Flèche Wallonnne egynaposokat, valamint a Párizs-Nizza, a Critérium du Dauphiné és a Katalán körversenyeket.

A WBD az Eurosport csatornáin élő közvetítést kínál minden egyes versenyről, a Max-előfizetők számára pedig Európa-szerte folyamatos streaminget biztosít. A versenyek közvetítései továbbra is 20 nyelven, köztük a megszokott magyar kommentátorokkal is elérhetőek lesznek, a mezőny sztárjai pedig a helyszínen, illetve az Eurosport helyi stúdiójának elemzőműsoraiban osztják meg tapasztalataikat és szakértelmüket a versenyeken.

Trojan Paillot, a WBD Sports Europe sportjogok beszerzéséért és továbbértékesítéséért felelős alelnöke:

„Sok éven át mi voltunk a kerékpársport őrzője, és minden erőnkkel azon voltunk, hogy a szurkolók a lehető legtöbb időt tölthessék kedvenc sportjuk versenyeinek megtekintésével. A kerékpársport iránti elkötelezettségünknek köszönhetően olyan portfóliót tudtunk létrehozni, amely a legszélesebb körű a sportban, és amely tartalmazza az összes férfi és női Grand Tourt, most pedig örömmel jelentjük be, hogy meghosszabbítjuk együttműködésünket partnereinkkel, az ASO-val és az EBU-val, hogy immáron az ötödik évtizedbe lépve közvetíthessük a világ legnagyszerűbb versenyeit, köztük a Tour de France-t is.

Scott Young, a WBD Sports Europe produkciókért, tartalmakért és üzleti műveletekért felelős alelnöke

„A Kerékpársport Otthonaként betöltött szerepünk lehetővé tette, hogy a kerékpársport szakértőinek szenvedélyes csapatát állítsuk össze, hogy folyamatosan fejlesszük közvetítéseinket, és hogy a létező legszélesebb közönségnek adhassuk át a sportág történéseit. 2018-ban mi lettünk az első olyan közvetítőtársaság Európában, amely a háromhetes körversenyek összes elérhető adáspercét műsorára tűzte, egyedi innovációkat és stúdiós elemzőeszközöket fejlesztünk ki annak érdekében, hogy jobban megmagyarázzuk a történéseket, így folyamatosan úttörői vagyunk a kerékpáros közvetítéseknek. Mai bejelentésünk a közvetítési jogok meghosszabbításáról azt jelenti, hogy a jövőben is minőségi, magával ragadó tartalmakat tudunk előállítani, melyek összekötik a szurkolókat kedvenc versenyeikkel és versenyzőikkel az előttünk álló években is.”

A WBD és az Eurosport a Kerékpársport Otthona, amely egy olyan egész szezonon át tartó országúti kerékpáros közvetítési portfólióval rendelkezik, amely évente több, mint 300 versenynapból áll, benne az összes Grand Tourral, a női World Tour versenyek mindegyikével, minden nagyobb egynapos klasszikussal, és az UCI országúti kerékpáros világbajnokságával.