Vámos Petra: több van bennem, mint gondoltam

Vámos Petra
Vámos Petra

Az olimpikon kézilabdázó Vámos Petra úgy érzi: több van benne, mint korábban gondolta, és erre a Metzbe igazolása után jött rá.

“Az egész történet évekkel ezelőtt kezdődött. Mindig követtem a Metz meccseit és eredményeit, megkedveltem a játékstílusát, a taktikáját és a gondolkodásmódját. Amikor úgy éreztem, hogy a további fejlődésem érdekében változásra van szükségem, egyértelmű jelöltem volt a Metz, ráadásul a klubnál is engem szemeltek ki” 

– mesélte az európai szövetség honlapján az olimpiai hatodik helyezett női válogatott irányítója.

Az ózdi születésű junior Európa-bajnok, ifjúsági világbajnoki ezüstérmes sportoló első alkalommal szerepel külföldön, de már 14 éves korában elköltözött otthonról, hiszen a Nemzeti Kézilabda Akadémián nevelkedett, majd Debrecenben játszott. Mindezek ellenére eleinte nehézséget okozott neki Franciaországban a sok új inger és információ feldolgozása, ráadásul nem beszélt franciául, és távol van tőle a párja, illetve a húga, Vámos Míra, akivel hosszú éveken keresztül együtt játszott.

“Volt néhány kihívás és nehéz pillanat, de ezek természetesek és az utam részét képezik. A játékstílus és a taktika is teljesen új. Nagyon keményen küzdöttem, hogy minden apró részletet megértsek, de most már egyre magabiztosabb vagyok, ami felszabadít” – fejtette ki. 

Hozzátette: azt csinálja, amit szeret, ezért nagyon boldog, másrészt az időbeosztása olyan szoros, hogy a kézilabdán kívül szinte nem is tud másra figyelni. Hangsúlyozta, folyamatosan tanulja a nyelvet, és nagyon jó érzés, hogy egyre többet ért az öltözőben elhangzó mondatokból.

“Maximalista vagyok, és az első pillanatban megértettem, hogy az én száz százalékom itt nem elég. Gyorsan megmutatták, hogy több van bennem. Metzben mindent videóra rögzítenek, ezért az edzéseken nincs olyan, hogy rossz passz. Megnézzük, mi történt, elemezzük, majd újra próbálkozunk. Ha kell, százszor is, amíg tökéletes nem lesz. Ez a mentalitás új dimenziókat nyitott számomra” – fogalmazott.

Vámos elismerte: nagyobb a szerepe és a felelőssége, mint gondolta. Mivel több választási lehetőségük van egy-egy támadás során, többet kell gondolkodnia, nincs idő a hibázásra és a tétovázásra. 

Emmanuel Mayonnade vezetőedző arra kérte, legyen bátrabb és lőjön többet. A Bajnokok Ligája eddigi öt csoportmeccsén 21 kísérletből 14 gólt szerzett

carspod

Thierry Weizman, a bajnoki címvédő Metz HB klubelnöke úgy fogalmazott: tragédia, ha a csapat veszít, a 74-szeres válogatott kézilabdázó azonban jól reagál a nyomásra.

“Mindig nyerni akarok, bármilyen körülmények között, bárki ellen. Ez nem nyomás, ez a Metz. Franciaországban olyan ez a klub, mint otthon a Győr vagy a Ferencváros: mindenki minket akar legyőzni. Ez édes teher számomra, egyszerűen imádom” – tette hozzá.

A Metz négy győzelemmel és egy döntetlennel vezeti a ferencvárosi érdekeltségű csoportot a BL-ben, vasárnap pedig a Pásztor Noémit foglalkoztató román bajnok CSM Bucuresti vendége lesz.

“Nem sokan mondhatják, hogy jó emlékei vannak a román fővárosból, de nekem igen, hiszen az előző idényben a Debrecennel meglepetésre döntetlent játszottunk a CSM-vel” – elevenítette fel a tavaly novemberi találkozót.

Mint mondta, a mostani szezon eddigi öt fordulójában nyújtott teljesítményükkel nem teljesen elégedettek. A legtöbb mérkőzésük nagyon szoros volt, és tudják, hogy képesek jobban is kézilabdázni, de érzése szerint az FTC szombati 24-19-es legyőzéséből még több önbizalmat meríthetnek, és ennek köszönhetően végre elhiszik, milyen erősek valójában.

“Sokkal jobb vagyok és többet tudok, mint gondoltam, de ehhez feszegetnem kellett a határaimat. Az ózdi kislány, aki voltam, még mindig velem van, és mindig megkérdezi: elég jó vagy? De örülök, hogy még mindig velem van, hiszen mindig meg tudom lepni, és ez hajt előre” – magyarázta Vámos.

Forrás: EHF / MTI

Metzben vesztette el veretlenségét a Ferencváros