Két magyar a 32 között női egyesben, a férfiaknál csak Szudi Ádám”élte túl” a nyitókört

Póta Georgina
Póta Georgina egyesben és párosban is továbbjutott. Fotó: ETTU

Póta Georgina és Bálint Bernadett is sikerrel vette az első fordulót egyesben a linzi egyéni asztalitenisz Európa-bajnokságon. Az öt magyar férfi játékos közül egyedül Szudi Ádám jutott tovább az első fordulóból.

A 17. helyen kiemelt Póta – aki délelőtt párosban is továbbjutott a nyitókörből – a szlovák Tatiana Kukulkovával csapott össze csütörtökön este. Az első szettet megnyerte, ellenfele azonban fordítani tudott, majd a negyedik és ötödik játszma ismét Pótáé lett. 

Sokáig a hatodik felvonást is a kétszeres Európa-bajnok, 39 éves magyar játékos irányította, 10-8-nál két meccslabdája is volt, Kukulkova azonban visszakapaszkodott és kiharcolta a döntő szettet. Ebben aztán már Póta Georgina került fölénybe, aki a következő körben az ötödikként rangsorolt francia Prithika Pavade-dal találkozik.

Bálint Bernadett a selejtezőből került a 64-es főtáblára, s az első fordulóban az olaszok 24. helyen kiemelt játékosával, Debora Vivarellivel nézett farkasszemet. Az első játszmát elvesztette, de aztán ráérzett riválisa játékára, sorra gyűjtötte a pontokat, s hamar 3:1-es előnybe került. Vivarelli ugyan a hatodik játszmában mindent elkövetett azért, hogy “életben maradjon”, a magyar asztaliteniszező visszaverte a támadást és bravúros győzelmet aratva kiharcolta a továbbjutást.

Bálintra is egy – kínai származású – francia, a harmadik helyen kiemelt Jia Nan Yuan vár a pénteki második fordulóban.

Szudi Ádám, Lakatos Tamás, Lei Balázs, Majoros Bence és Ecseki Nándor is a selejtezőből került a legjobb 64 közé, ahol mindannyiukra kiemelt ellenfél várt, ráadásul Leire, Majorosra és Ecsekire top 10-es versenyző.

Utóbbiak közül senkinek sem sikerült borítani a papírformát – bár a 2007-es születésű Lei alaposan megnehezítette a szlovénok klasszisának, az előző Eb-n ezüstérmes Darko Jorgicnak a dolgát, két meccslabdája is volt ellene -, így ők búcsúztak.

Szudinak és Lakatosnak is nehéz riválissal kellett megküzdenie, de az ő küldetésük legalább nem tűnt lehetetlennek, és Szudi élt is a lehetőséggel. Nagy csatát vívott a 27.-ként rangsorolt Tiago Apoloniával, 1:2-ről fordított, majd a döntő szettben két mérkőzéslabdát is hárítva diadalmaskodott. A 32 között, pénteken a verhetőnek tűnő spanyol Juan Perez vár majd rá.

Lakatos is portugál ellenféllel küzdött, a 28. kiemelt Joao Geraldóval, 3:1-re is vezetett, de végül hét játszmában alulmaradt.

Póta nyolcaddöntős párosban, Bálinték kiestek

carspod

Póta és Sarah De Nutte kettősét a hatodik helyen emelték ki, s ennek megfelelően nem is okozott gondot számukra a selejtezőből érkezett Sara Tokic, Ana Tofant szlovén páros legyőzése.

Bálinték is a kvalifikációból verekedték fel magukat a 32-es főtáblára, ahol a 14.-ként rangsorolt Mateja Jeger Majstorovic, Lea Rakovac horvát páros várt rájuk. Egy szettet ugyan sikerült elvenniük esélyesebb ellenfelüktől, de végül négy játszmában alulmaradtak.

Póta és De Nutte éppen a horvát egységgel találkozik majd pénteken a 16 között.

Az Ecseki Nándor, Szudi Ádám és a Lei Balázs, Samuel Árpás duó is búcsúzott

Az idén világbajnoki negyeddöntős, 2021-ben Eb-bronzérmes Szudiékat ugyan a tizedik helyen emelték ki a szervezők, de nem állt melléjük a szerencse, a selejtezőből ugyanis talán a lehető legnehezebb ellenfelet, az évek óta együtt játszó, öt éve, Budapesten vb-ezüstérmes Alvaro Robles, Ovidiu Ionescu spanyol, román duót kapták.

A mérkőzésen végig a rivális irányított, s a magyar kettős végül szettnyerés nélkül búcsúzott.

A szám másik magyar érdekeltje, Lei Balázs és a szlovák Samuel Árpás 14. kiemeltként egy olasz párossal csapott össze, amellyel fordulatos, nagy csatát vívott. 

Az első játszma elvesztése után Lei és Árpás fordított, majd olasz egyenlítés után az ötödik szett döntött. Ebben sokáig fej fej mellett haladtak a felek, de aztán Matteo Mutti és Andrea Puppo két ponttal ellépett, s ezt az előnyét végig megőrizte.

Ez azt jelenti, hogy a vegyes páros mellett férfi párosban sincs már magyar versenyben a kontinensviadalon.

ETTU asztalitenisz Európa-bajnokság

Női egyes, 1. forduló (a 32 közé jutásért):

Póta Georgina (17.)-Tatiana Kukulkova (szlovák) 4:3 (8, -7, -7, 4, 9, -10, 5)
Bálint Bernadett-Debora Vivarelli (olasz, 24.) 4:1 (-9, 7, 9, 7, 9)

Férfi egyes, 1. forduló (a 32 közé jutásért):

Darko Jorgic (szlovén, 5.)-Lei Balázs 4:3 (2, -4, 7, -6, -10, 10, 6)
Alexis Lebrun (francia, 7.)-Majoros Bence 4:0 (7, 8, 8, 12)
Benedikt Duda (német, 10.)-Ecseki Nándor 4:0 (10, 7, 10, 5)
Szudi Ádám-Tiago Apolonia (portugál, 27.) 4:3 (7, -2, -8, 5, 10, -6, 10)
Joao Geraldo (portugál, 28.)-Lakatos Tamás 4:3 (-8, 6, -7, -13, 1, 8, 6)

Férfi páros, 1. forduló (a 16 közé jutásért):

Alvaro Robles, Ovidiu Ionescu (spanyol, román)-Ecseki Nándor, Szudi Ádám (10.) 3:0 (7, 6, 8)
Matteo Mutti, Andrea Puppo (olasz)-Lei Balázs, Samuel Árpás (magyar, szlovák, 16.) 3:2 (9, -4, -4, 4, 9)

Női páros, 1. forduló (a 16 közé jutásért):

Póta Georgina, Sarah De Nutte (magyar, luxemburgi, 6.)-Sara Tokic, Ana Tofant (szlovén) 3:1 (7, -9, 8, 5)
Mateja Jeger Majstorovic, Lea Rakovac (horvát, 14.)-Bálint Bernadett, Hartbrich Leonie 3:1 (4, 9, -4, 5)

(MTI)

András Csaba több mint 300 helyet javított az asztaliteniszezők világranglistáján