Könnyű katonai jármű készült a Toyota Hiluxból

A Hilux a Toyota igazi mindenese. Készült már belőle expedíciós jármű, használják építkezésen, erdészetekben, hóban, sivatagban, sziklás terepen egyaránt. A legújabb ausztrál változat most katonai célokat szolgál.

Nehéz lenne strapabíróbb és megbízhatóbb autót találni a Toyota Hiluxnál.  A Toyota platós összkerekese igazi legendává nőtte ki magát az évtizedek során. A híres brit autós műsorban, a Top Gearben például szándékosan és többször egymás után megpróbálták tönkretenni, de a Toyota makacsul ragaszkodott ahhoz, hogy a legpokolibb próbák után is működőképes maradjon. Leparkolták a tengerparton, majd jött a dagály, ellepte és majdnem el is sodorta a Hiluxot. Leengedték belőle a vizet, kapott egy új akkumulátort, majd vígan elhajtottak vele. Ezután helikopterrel fölrakták egy lebontásra ítélt épület tetejére, és felrobbantották alatta a tízemeletes toronyházat. A Hilux a romok közül úgy került elő, hogy néhány perc szerelés után – ütött-kopott állapotban ugyan, elgörbült alvázzal és sérült futóművel – a saját erejéből gurult be a stúdióba.

Az ausztrál Supacat, aki védelmi és harcászati célú könnyű járművek gyártására szakosodott, magától értetődő módon választotta legújabb fejlesztése alapjául a Toyota megbízható mindenesét. A Supacat egyszerűen Közepes Méretű Járműnek (MUV) hívja az átalakított Hiluxot, ami eufémizmus a javából. Az átalakítás során ugyanis a Hilux alaposan megnőtt, a teljes megengedett össztömeg 6,5 tonna. Ha belegondolunk, erre szükség is van, hiszen egy védelmi célú haszonjárműnek mindent a fedélzetére kell tudnia venni, kezdve a személyzettől, a megfelelő mennyiségű üzemanyagon át, a fegyverzetig, a lőszerekig és egyéb ellátmányig.

Így a Supacat mérnökei döntöttek, és megtoldották a Hilux létravázát, hogy legyen helyük egy harmadik tengely beépítésére. A Supacat MUV tehát 6×6-os, ami garantálja, hogy szinte bármilyen terepen elboldogul, illetve a több tengelynek köszönhetően teherbírása is elérte a megkívánt, több mint háromtonnás értéket. A Sydney-ben gyártott MUV a Hilux duplakabinos változatára épül, és megtartotta a gyári erőforrást és váltóművet is. A Toyota 2,8 literes négyhengeres dízel erőforrása 200 lóerő körüli teljesítményt és 500 Nm nyomatékot ad le, bár a sajtóanyagban a Supacat szerényen céloz arra, hogy szükség esetén elérhetők teljesítménynövelő megoldások az MUV-hoz. A maximális össztömeg esetében ez valószínűleg szükséges is, ugyanakkor fontos szempont – főleg egy katonai gépjármű esetében, ahol a működőképességen a személyzet élete múlhat -, hogy a Toyota D-4D dízelmotorja a Hiluxhoz hasonlóan hosszú ideje bizonyítja elnyűhetetlenségét.

Bár Toyota Hiluxról van szó, amely ezerszámra közlekedik útjainkon, nyilván nem örülnénk, ha a szomszéd rendszeresen egy ilyen monstrummal jönne haza. Ez a Hilux egészen más kategóriába tartozik: a védelmi, harcászati és gyorsreagálású célokra átalakított gép nagyon moduláris. A sokoldalúság, a strapabírás és a megbízhatóság mellett ugyanakkor a modern megoldások sem hiányoznak fegyvertárából. A hátsó tengelyek fölé szerelt géppuskával például távirányítással a kabinból is lehet lőni, így a személyzet védettebb marad a konfliktus során. 

A Toyota Hilux tehát új szerepben és új körülmények között bizonyítja rátermettségét, ráadásul kedvező árával is sok vevőt toboroz majd a Supacat MUV-nak. Az átalakítás során ugyanis az autógépészeti fődarabokból, amit lehetett, megtartottak, hogy a szervizelés és karbantartás gyors, egyszerű és olcsó legyen.

Fotók: Paultan.org

Kapcsolódó podcastok a PodCars és a Begurulva youtube, valamint videa csatornákon!