Fucsovics Márton Antwerpenben könnyed győzelemmel tért vissza

Fucsovics
Raphael Collignon és Fucsovics Márton

Fucsovics Márton csupán két játékot veszítve nyert az Antwerpenben zajló, 690 ezer euró összdíjazású keménypályás férfi tenisztorna első fordulójában.

A világranglistán 93. játékos másfél hónap után vívott ismét tétmérkőzést, előzőleg a US Openen szerepelt, ahol derékproblémák miatt feladta nyitókörös meccsét. Belgiumban a hazai közönség előtt szabadkártyával induló Raphael Collignonnal (167.) találkozott, pályafutása során először. A 22 éves ellenfél élete első ATP-főtáblás meccsére készült.

A tíz évvel idősebb magyar áprilisban megszerezte pályafutása második ATP-trófeáját Bukarestben, ám egészségi gondok miatt azóta csak 13 meccset vívott, azokból pedig mindössze négyet nyert meg.

A hétfői összecsapáson hamar kiütközött a tudásbeli különbség

carspod

A hazai játékos 1:1-ig állta a sarat, innen a magabiztosan irányító nyíregyházi sportoló 4:1-re, majd – két bréklabdát hárítva – 5:2-re elhúzott, aztán fogadóként lezárta a szettet.

Néhány perccel később az egyre inkább “elfogyó” Collignon újra bréklabdánál ütött kettős hibát 1:0-nál, majd ugyanezt tette 3:0-nál is. A magyar játékos sorra hozta a gémeket, időnként szemet gyönyörködtető megoldásai voltak, s a belga 12. kettős hibája már a győzelmet jelentette a számára. Az egyoldalú találkozó 62 percig tartott.

“Sajnálom, hogy éppen az egyik hazai kedvencet vertem meg” – nyilatkozta a pályán. “Az elmúlt hetekben nagyon keményen edzettem otthon, a bukaresti diadal óta sok sérüléssel küszködtem, de próbálok visszatérni. Szép emlékeim vanna Antwerpenből, szeretem ezt a tornát, Felixet pedig tavaly megvertem egy háromórás meccsen, remélem, most is sikerül” 

– utalt arra Fucsovics Márton, hogy a nyolcaddöntőben a harmadik helyen kiemelt kanadai Felix Auger-Aliassime (21.) vár rá.

A magyar és a kanadai játékos ötödik alkalommal játszhat egymás ellen. 2018-ban a fedett pályás bécsi tornán Fucsovics 1:6, 6:0, 7:5 arányban nyert. Egy évvel később az ATP 1000-es Miami Openen Auger-Aliassime 6:4, 4:6, 6:0 arányban győzött.

2021-ben a Cincinnati Openen is a kanadai bizonyult jobbnak 7:6(0), 6:3 arányban, míg tavaly Sanghajban Fucsovics 7:6(4), 4:6, 6:3-ra nyert.

European Open

1. forduló (a 16 közé jutásért):

Roberto Carballes Baena (spanyol) – D. Köpfler (német) 6:4, 6:0
Mariano Navone (argentin, 7.) – T. Monteiro (brazil) 6:3, 4:6, 7:6(6)
Fucsovics Márton – Raphael Collignon (belga, WC) 6:2, 6:0
Tomas Martin Etcheverry (argentin, 6.) – R. Gasquet (francia, WC) 7:6(4), 6:4

(MTI)

A női és férfi teniszválogatottnál is a legjobbak közé jutás a cél