Négy éremmel zártak a magyarok a kajak-kenu szuperkupán

Adolf Balázs
Maraton szakágban Adolf Balázs a rövid körön szerzett bonzérme után, a klasszikus maratoni távon nem talált legyőzőre

A pénteki nyitónap után szombaton is két érmet szereztek a magyar versenyzők a kínai Hangcsouban zajló, 350 ezer dollár összdíjazású meghívásos kajak-kenu szuperkupán.

A maratoni szakágban a hosszúkörös versenyben a kenus Adolf Balázs nyerte a viadal első magyar aranyérmét, ebben a számban Simon Sebestyén 10., Zsidai Máté 11., míg a nőknél Matkovics Sára Lili 6., Hegedűs Dóra 11. lett. Egy nappal korábban Adolf a rövidebb távon bronzérmesként végzett.

A pénteken a rövid körön ezüstérmes Kiszli Vanda ezúttal is másodikként ért célba a kajakosok között, honfitársai közül pedig Czéllai-Vörös Zsófia nyolcadik, Csépe Panna kilencedik helyen zárt.

Szombaton a sprintszámokban is megkezdték a küzdelmet, a magyarok közül csak az 1000 méteren kétszeres olimpiai ezüstérmes Varga Ádám jutott döntőbe, ahol 500-on ötödik lett.

Ez az első olyan szuperkupa, amelyen több szakág – sprint, maraton, szlalom és póló – képviselői egy időben küzdenek. A magyarok a maratonban és sprintben érdekeltek, utóbbi szakágban nyolcfős a küldöttség.

A vasárnapi gyorsasági számokban magyar részről Balla Virág és a kanadai Sophia Jensen kenupárosa, valamint a Lucz Anna, Szántói-Szabó Tamás vegyes kajakpáros jutott be a döntőbe, előbbi a negyedik, utóbbi az ötödik helyen végzett 500 méteren – a viadal honlapja alapján.

A magyarok a gyorsasági számok mellett maratonban voltak még érdekeltek a kínai regattán. Utóbbi szakágban mindössze egy számot, a férfi kajakosok hagyományos távú versenyét (21 km) rendezték vasárnap, ebben Boros Adrián nyolcadik, Varga Olivér pedig kilencedik lett a 18 fős mezőnyben.

Ez volt az első olyan szuperkupa, amelyen több szakág – sprint, maraton, szlalom és póló – képviselői egy időben küzdöttek.

A háromnapos versenyen összesen 500 sportoló vett részt. A magyarok egy arannyal, két ezüsttel és egy bronzzal zártak.

(MTI)

Átadták Sukorón a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémiát