Mindenki nyugodjon le a …! – Október közepétől a HÉV-vonalak teljes hosszán érvényes kerékpárra a BKK vonal- és gyűjtőjegye

Az agglomerációban közlekedők visszajelzéseit figyelembe véve október 15-től olcsóbb és egyszerűbb kerékpárt szállítani a HÉV-en. Az utasoknak elegendő egy BKK-vonal- vagy gyűjtőjegy ahhoz, hogy kerékpárjukat a HÉV teljes vonalán, a fővároson belüli és kívüli szakaszon is magukkal vihessék. Azok számára, akik rendszeresen biciklivel járnak, Budapesten belül a BKK-kerékpárbérletét javasolja a Budapesti Közlekedési Központ.

Utasbarát fejlesztés valósul meg az Budapesti Közlekedési Központ, az Építési és Közlekedési Minisztérium és a MÁV-csoport megállapodása alapján: a kerékpárral közlekedők olcsóbban és egyszerűbben vihetik magukkal biciklijüket a HÉV-en. 2024. október 15-étől, keddtől a HÉV-vonalak teljes hosszán lehet kerékpárt szállítani egy BKK-vonaljegy vagy BKK-gyűjtőjegy érvényesítésével. Fontos tudni, hogy a BKK-kerékpárbérlet október 15-ét követően is csak a fővárosi szakaszon, Budapest közigazgatási határáig érvényes.

Az újításnak főleg a főváros környéki biciklis túrára indulók örülhetnek, valamint nagy segítség lehet azoknak is, akik biciklijük meghibásodása, vagy egy váratlan eső, esetleg egy baleset miatt kénytelenek kerékpárjukkal együtt egy közösségi közlekedési járműre szállni.

Az új lehetőség csak a kerékpárszállítás díjára vonatkozik, tehát az utasnak – a saját utazása miatt – továbbra is kell rendelkeznie az adott szakaszra érvényes jeggyel, bérlettel vagy díjmentes utazásra jogosító igazolással.

Így szállítható kerékpár a HÉV-en

Ha valaki kerékpárt szeretne szállítani a HÉV-en, akkor az alábbi szabályokat érdemes szem előtt tartania, amelyek nem változtak. Az utazás során egy utas csak egy kerékpárt vihet magával, a szállítandó kerékpár mérete pedig nem haladhatja meg a 180 x 130 x 70 centimétert (hosszúság/magasság/szélesség). A járműveken a kerékpárt biztonságosan kell rögzíteni.

A HÉV-ek középső (nagyegység esetén 2. és 5.) kocsijában az erre kialakított járműrészen összesen négy kerékpár szállítható, figyelembe véve azt, hogy a kisebb kerekű (legfeljebb 41 cm (16”) külső kerékátmérőjű) pl. gyermekkerékpárok, rollerek nem kerékpárnak, hanem csomagnak számítanak, ezért ezeket díjmentesen lehet szállítani a HÉV-en. A HÉV-megállók peronján felfestett kerékpáros piktogram jelzi, hogy melyik ajtónál lehet kerékpárral felszállni. A HÉV-en is kizárólag a kijelölt helyen és kijelölt kocsikban szabad kerékpárt szállítani, máshol akkor sem, ha a kijelölt részre már nem fér több bicikli.

Mindenkinek könnyebb lett közlekedni

A 2024 tavaszán életbe lépett bérletmegállapodásnak köszönhetően átláthatóbb és kedvezőbb árú lett a közösségi közlekedés. A budapesti bérletesek és az agglomerációból ingázók is jól jártak: a 8950 forintért elérhető havi Budapest-bérlet mellett a 9450 forintos Pest vármegye- és a 18 900 forintos országbérletet is elfogadják a BKK-járatokon. A 14 éven aluliak az egész országban ingyen utazhatnak, a náluk idősebb diákok pedig havi 945 forintért vehetik igénybe az agglomerációs és a budapesti, 1890 forintért pedig az ország területén a közösségi közlekedést.

A bérletek pár kattintással, könnyen beszerezhetők a BudapestGO alkalmazásban.

Vitézy Dávid rendkívüli bizottsági ülést kezdeményez a HÉV-járatok tervezett csökkentése miatt >>>

Budapesti Közlekedési Központ

Kapcsolódó podcastok a PodCars és a Begurulva youtube, valamint videa csatornákon!