Győzelemmel kezdett az Alba Fehérvár, kikapott Portugáliában a Szolnoki Olajbányász

Jeriah Horne
Jeriah Horne (#41) 27 pontja mellett leszedett 8 lepattanót és kiosztott 3 gólpasszt is. Fotó: FIBA.basketball

A férfi kosárlabda Európa Kupa első fordulójában az Alba Fehérvár magabiztosan győzött hazai pályán a bolgár Rilski Sportist ellen, míg a Szolnoki Olajbányász kilenc ponttal kapott ki Portóban.

Jeriah Horne triplájával indult a találkozó, majd egy labdaszerzés után zsákolt is az Alba légiósa, Planinic szerezte a bolgárok első két pontját. Vojvoda Dávid mutatott be egy 2+1-es akciót, Rideau tört be, Filipovity Márkó dobott be két büntetőt (10-4). 

Arnett második esélyből szerzett könnyű kosarat, Smith ezúttal a kispadon kezdett, de rögtön szerzett egy kettest, Horne tett vissza egy rontott dobást. Planinic válaszolt, Filipovity maradt teljesen üresen a sarokban és büntetett, Smith volt jókor jó helyen egy támadólepattanónál (19-8). Filipovity szerzett sorozatban négy hazai pontot, Kostov ezalatt két triplát vágott be, Thomas értékesített egy tempót. Vojvoda tett fel egy ziccert, Simeonov is betalált kintről, a negyed viszont Horne hármasával ért véget – írja a BB1.hu. 

Nichols kettesével folytatódott a játék, Vasov szórt egy triplát, az Alba irányítója aztán egy 2+1-et is összehozott. Vasov fejezett be egy gyorsindítást, Thomas köszönt be távolról, Vasov ezt azonnal visszadobta (38-25). 

Horne folytatta a triplák sorát a sarokból, majd Kass is, a bolgár bajnok pedig időt kért. Simeonov nehéz kettes dobott be dudaszóra, Horne tempója után Rideau is dobott egyet, az Alba 41-ese aztán két büntetőt is a helyére tett (48-29). Egy nagyobb kosárszünetet Smith tört meg, Bachkov tört be, Session zsákolt. Vojvoda dobta be a büntetőit, a félidőt négy vendég pont zárta

Az Alba Fehérvár magabiztos, 15 pontos előnnyel vonult a nagyszünetre

Kostov kettese indította a második 20 percet, Vojvoda dobott egy hármast, Planinic egy pontot a vonalon hagyott. Rideau verte meg emberét, Smith kapott remek bejátszást, majd Kostov kosarára is válaszolt (59-44). Nichols dobta be a büntetőit, Horne triplájával megint elérte a differencia a 20-at, a Rilski pedig ismét időt kért. Filipovity szerzett két pontot, Simeonov újabb hármast szort, Nichols tört be. Session javított egy rontott dobás után, Smith ismét kimagyarázott magának két technikaival egy kiállítást, Kostov dobta be mindkét büntetőt, Alejandro Zubillaga pedig időt kért (68-51). 

Horne könnyű ziccert tett fel, Kostov kettese után Nichols adott nagy passzt Krivacevicnek, Thomas büntetői voltak jók. Karamfilov és Nichols egy-egy triplát, Bachkov egy tempót, Vojvoda pedig két büntetőt dobott be. A negyed végét megnyomta Zubillaga csapata, 30 perc után a Fehérvár 27 ponttal állt jobban.

Ahogy az első, úgy a negyedik negyed is Horne-triplával kezdődött, Rideau ziccerezett, aztán kintről is pontos volt, ahogy Filipovity is. Session használt ki egy védelmi hibát, Vojvoda találta meg Krivacevicet, Arnett egy második esélyt váltott pontokra (93-70). Krivacevic egy pontot a vonalon hagyott, Kostov középtávolija volt jó, az utolsó 5 percre így 22 pontos különbséggel érkezett meg a két csapat. Természetesen az Alba innen mér nem engedte ki a kezéből a mérkőzést, így győzelemmel kezdte meg szereplését hazai pályán a FIBA Europe Cupban. 

Alejandro Zubillaga, az Alba Kosár vezetőedzője

“Először is köszönöm a közönségnek, hogy megint mellettünk álltak, sok mérkőzést játszunk, szükség van az energiára, amit kapunk tőlük. Úgy gondolom, jól teljesítettünk, az utolsó negyedben akadtak csak problémáink. Huszonegy gólpasszt gyűjtött a csapat, ez jelent valamit, sikerült jobban elosztani a labdát támadásban, erről sokat beszéltünk az elmúlt két napban. Úgy gondolom, fejlődünk, de még mindig kell idő, hogy jobban összeszokjunk. Mostantól a szombati bajnokira készülünk, nehéz feladat vár ránk Pécsen.”

A bajnoki ezüstérmes és Magyar Kupa-győztes Tisza-partiak a kiegyenlített nyitónegyedet követően visszaestek, mindössze 27 százalékkal dobták a kétpontosokat, így a nagyszünetben 38-26 állt az eredményjelzőn.

Fordulás után már 14 ponttal is vezettek a házigazdák, és hiába remekelt az amerikai Marcus Lewis, illetve kanadai Fardaws Aimaq, a Szolnok nem tudott közelebb kerülni riválisához. 

A 8-10 pontos távolság a zárószakaszban is megmaradt, így a jóval kevesebb lepattanót szedő magyarok vereséggel kezdték meg az EK-csoportkört.

Az Olaj egy hét múlva a belga Limburgot fogadja.

FIBA Európa Kupa

  1. forduló:

Alba Fehérvár – Rilski Sportist 100-88 (30-17, 22-20, 33-21, 15-30)
Alba Fehérvár: Nichols 12/3, Vojvoda 14/3, Filipovity 18/6, Horne 27/15, Krivacevic 7. Csere: Párkányi -, Smith 10, Kertész -, Kass 3/3, Thomas 9/3.
Rilski Sportist: Rideau 13/3, Arnett 7, Bachkov 4, Georgiev 3/3, Planinic 8. Csere: Karamfilov 3/3, Kostov 16/6, Session 12/3, Simeonov 10/6, Vasov 12/9.

FC Porto – NHSZ-Szolnoki Olajbányász 77-68 (20-16, 18-10, 19-23, 20-19)
Porto: Douglas 16/9, Landis 7/3, Marble 13, Fayne 13, Williams 5. Csere: Cardoso -, Delgado 5, Guerreiro -, Omlid 2, Queiroz 7, L. Silva -, Washpun 9/3.
Szolnok: Jovanovic 1, Lewis 27/18, Lukács 2, Szubotics 10/6, Aimaq 22. Csere: Krnjajski 3/3, Pallai 2, Peringer 1, Rudner -.

Forrás: albakosar.hu / BB1.hu / FIBA

Főtáblára jutott az Alba Fehérvár