Vissza a játéktermek és a hétfői adásszünet világába

Történetek a Kádár-korból

Új könyv jelent meg a Tó-retró könyvtár sorozatban „Így szórakoztunk a 80-as években” címmel. Ez a kötet egy olyan világba kalauzolja el az olvasókat, ahol még nem létezett internet, sőt még a tv-adás is szünetelt hétfőnként. Hogyan szórakoztak akkor a kicsik és a nagyok? Glázer Tamás új könyvéből megtudhatjuk.

Moziba jártunk, ahol pár év késéssel mi is megnézhettük a hollywoodi sikerfilmeket. Esténként a tv képernyője előtt Isauraért és Sandokanért izgultunk vagy együtt hajóztunk az Onedin családdal. Az akkori „bulvár” a tv-bemondókat és az ikonikus riportereket sztárolta, akik évekig velünk maradtak. Nagyon sokan olvastak, a kicsik Pajtást vagy Dörmögő Dömötört, a nagyok Nők Lapját vagy éppen Hód regényeket. Az izgalmas sztorik végig vezetnek a 20. század utolsó évtizedein 1990-ig, amikor a mozikat letaszította a tv és a VHS a népszerűségi trónról, és már mi is Schwarzeneggerért és Stallonéért rajongtunk. Hétvégenként pedig a fő attrakció a Vidám Park volt, ahol a játékokon való hintázás helyett inkább a flippereket püföltük. A könyv lapjairól természetesen nem hiányozhat a zene sem, visszaemlékezünk a Zenebutikra, útra kelünk a magyar Woodstock felé, bepillantunk az első diszkók és szórakozóhelyek ajtói mögé és meghallgatjuk a legnépszerűbb bandákat, sőt kielemezzük a Modern Talking vagy a Milli Vanilli sikerét. Kedvenc mesehőseink soha nem hallott történetei, az első generációs számítógépek megjelenéséről szóló sztorik tovább színesítik a palettát, hogy teljes legyen az élmény. Íme az emlékek hiteles tárháza az előző rendszerből, mert olvasni még ma is szórakoztató.

Lehet szeretni vagy nem szeretni ezt az időszakot, de azt senki sem tagadja, hogy a rendszerváltás előtti évtizedek teljesen eltértek a mai világtól. S ennek oka nem csak az, hogy akkor még nem volt internet vagy mobiltelefon, ami alapjaiban meghatározza a mai életünket, de az is, hogy egy teljesen más gazdasági, társadalmi rendszerben éltünk. Ezek az évek sokunk számára a gyermekkort vagy a fiatalságot jelentették, így szívesen emlékszünk vissza az akkori időkre. Legújabb könyvemnek a célja most is az, hogy humorosan, olykor ironikusan mutassak be egy letűnt világot és emléket állítsak az akkori hétköznapoknak. Bár az egyes történetek megírását komoly kutatómunka előzte meg, az ismeretterjesztés helyett itt is a nosztalgiáé és az érdekességeké a főszerep.” – mondta Glázer Tamás szerző.

A Tó-retró könyvtár sorozatban az elmúlt két évben a jelenlegi könyvvel együtt 5 kötet jelent meg: a nyaralásról és a Kádár-kori nyarakról szólt a Balaton, a mi riviéránk a 80-as években című könyv. A KGST autózásról és a rendszerváltás előtti gasztronómiáról szól az Így autóztunk- és az Így főztünk a 80-as években könyv. Mindezt egy karácsonyi kiadás egészíti ki, ami felidézi gyermekkorunk ünnepeit a zselés szaloncukortól kezdve a műfenyőn át egészen a jellemző ünnepi vásárlásokig.

Kapcsolódó podcastok a PodCars és a Begurulva youtube, valamint videa csatornákon!