Orbán Viktor: Európát az európai baloldaltól kell megvédeni

Az uniós tanács magyar elnökségi prioritásokról szóló európai parlamenti vita során elmondott beszédek többsége visszamondja a baloldal összes hazug vádját Magyarországgal szemben, pártpolitikai összecsapássá téve azt, “de nem fogok adós maradni, ha megtámadnak bennünket, meg fogom védeni a hazámat” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Strasbourgban szerdán, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén az Európai Unió Tanácsa soros magyar elnökségi programjának bemutatásáról folytatott vitában.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke nyitóbeszédében megjegyezte, hogy a magyar elnökség egy olyan időszakban kapott szerepet, amikor az EU „jelentős lépéseket tesz előre”, többek között „Ukrajna támogatása, az európai versenyképesség megerősítése és egy stabilabb, biztonságosabb Európa építése” felé. Emlékeztetett arra, hogy a Parlament a demokrácia háza, „ahol a jogállamiság és a szólásszabadság szent és sérthetetlen”, és ahol „lehet, hogy nem mindig értünk egyet, de mindig teret adunk a nézetek tiszteletteljes megosztásának”.

„Az Európai Uniónak változtatnia kell,” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, hozzátéve, hogy a magyar elnökség a változás hangja és katalizátora kíván lenni. Orbán Viktor szerint az EU helyzete jóval súlyosabb, mint 2011-ben, az első magyar EU-elnökség idején volt, és utalt az ukrajnai háborúra, a közel-keleti és afrikai konfliktusok eszkalálódására, a migrációra, a schengeni övezetet fenyegető kockázatokra, illetve Európa globális versenyképességének csökkenésére.

Orbán Viktor ígéretet tett arra, hogy Magyarország az EU Tanácsának soros elnökségét betöltve tisztességes és konstruktív közvetítő lesz, többek között a folyamatban lévő 52 jogalkotási ügyben, és készen áll arra, hogy megkezdje az intézményközi tárgyalásokat a Parlamenttel a jogalkotás keretében.

Az elnökség egyik kulcskérdéseként a versenyképességet emelte ki, megjegyezve, hogy az EU gazdasági növekedése az elmúlt két évtizedben jelentősen elmaradt Kína és az Egyesült Államok gazdasági növekedésétől, és az EU részesedése a világkereskedelemben is csökkent. Az energiaárakra mint fő akadályra rámutatva Orbán Viktor azt mondta, hogy

„az orosz energiáról való leválás következtében az Európai Unió jelentős GDP-növekedést veszített el”

carspod

„Ne ringassuk magunkat abba az illúzióba, hogy a zöld átmenet önmagában megoldást kínál erre a problémára” – érvelt, hozzátéve, hogy a dekarbonizáció a termelés visszaeséséhez és munkahelyek elvesztéséhez vezetett.

A migrációval kapcsolatban Orbán Viktor arra figyelmeztetett, hogy „külső hotspotok nélkül nem tudjuk megvédeni az európaiakat az illegális migrációtól”, utalva az EU-n kívüli befogadólétesítményekre.

„Az EU menekültügyi rendszere ma nem működik. Az illegális migráció Európában az antiszemitizmus, a nők elleni erőszak és a homofóbia erősödését eredményezte,” – állította Orbán Viktor. Javasolta, hogy rendszeresen tartsanak „schengeni csúcstalálkozókat”, és sürgette, hogy Bulgária és Románia az év végéig teljes jogú tagja legyen a szabad mozgást biztosító térségnek.

A bővítéssel kapcsolatban Orbán Viktor a nyugat-balkáni országok csatlakozásának felgyorsítására szólított fel, és hangsúlyozta, hogy „Szerbia felvétele nélkül a Balkán nem stabilizálható”.

A magyar miniszterelnök az uniós védelmi ipar, a gazdabarát és versenyképes mezőgazdaság, valamint az uniós kohéziós politika fontossága mellett érvelt. „A kohéziós politika nem jótékonyság és nem adomány, valójában az EU legnagyobb beruházáspolitikai politikája, és a belső piac kiegyensúlyozott működésének előfeltétele” – mondta.

Az Európai Bizottság elnökének válasza

Orbán miniszterelnöknek válaszolva Ursula von der Leyen megerősítette az EU elkötelezettségét Magyarország támogatása mellett a közelmúltbeli árvizek után, és három kulcsfontosságú prioritást vázolt fel: Ukrajna, versenyképesség és migráció.

Bírálta Magyarország Oroszországgal kapcsolatos álláspontját, és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy „különösen egy tagállam” még mindig Oroszországtól próbál fosszilis tüzelőanyagokat vásárolni, annak ellenére, hogy az EU elkötelezte magát az energiafüggetlenség mellett.

A migrációval kapcsolatban elítélte Magyarország azon döntését, hogy embercsempészeket enged szabadon, és megkérdőjelezte Magyarország vízumpolitikáját, például azt, hogy fokozott ellenőrzések nélkül hív be orosz állampolgárokat az EU-ba. Figyelmeztetett, hogy ezek „biztonsági kockázatot jelentenek nemcsak Magyarország, hanem minden tagállam számára”.

Hangsúlyozva az országnak az EU-n belüli lehetőségeit, sürgette, hogy „az európai egység ügyét szolgálja”, ahelyett, hogy eltérne a közös értékektől. (A teljes beszéd itt olvasható.)

A parlamenti felszólalók többsége bírálta a magyar miniszterelnököt a Tanács elnökségének átvétele óta tett lépéseiért

Illetve azért, mert Magyarországot hibrid rezsimmé változtatta, aláássa Ukrajna orosz agresszió elleni harcát, és együttműködik a moszkvai és pekingi illiberális rendszerekkel. A felszólalók többsége aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a magyar miniszterelnök egyáltalán nem veszi figyelembe az uniós értékeket, valamint a Magyarországon elharapózó korrupciórós vádak miatt.

A képviselők közül sokan szolidaritásukat fejezték ki az igazságszolgáltatás függetlenségét, a média szabadságát és a civil társadalmat korlátozó kormánytól szenvedő magyar emberekkel. Többen úgy vélték, hogy hiba volt a soros tanácsi elnökséget Magyarországnak adni, és a 7. cikk szerinti eljárás keretében a Tanácsban való szavazati jog felfüggesztését követelték.

Más felszólalók ezzel nem értettek egyet, és elismerően nyilatkoztak a magyar kormányról, amiért a migrációval kapcsolatos álláspontját és a versenyképességet a prioritások középpontjába helyezte. Magyarországot a hagyományos értékek védelmezőjeként méltatták, és azzal érveltek, hogy a zöld átmenet politikája és a nehézkes uniós szabályok tönkreteszik Európa gazdaságát.

Orbán Viktor az EP frakcióvezetőinek, valamint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének felszólalását követően adott válaszában azt mondta: helytelen, hogy az uniós bizottság elnöke a nézetkülönbségeket rávetíti az uniós elnökségi munkára. Politikai testületet csinál az uniós végrehajtó testületből, mely a jobboldaliakat, patriótákat és az európai hazafiakat támadja. “Ez nem helyes” – fogalmazott.

Ukrajnával kapcsolatban Orbán Viktor “a leghatározottabban visszautasította” az uniós bizottsági elnök azon szavait, amelyekben párhuzamot vont a magyar 56-os szabadságharcosok és Ukrajna között. “Ez tévedés és meggyalázása a magyar szabadságharcosok emlékének. Semmi közös nincsen 56-ban meg az ukrán-orosz háborúban” – fogalmazott Orbán Viktor, majd úgy folytatta: “a magyar szabadságharcosok nevében minden fals, félrevezető történelmi analógiát visszautasítok”.

Kijelentette: el kell ismerni, hogy Ukrajna vesztésre áll. El kell ismerni, hogy az Európai Unió meggondolatlanul, téves számítások alapján és elhibázott stratégiával vágott bele az ukrajnai háborúba. “Ha győzni akarunk, a mostani vesztes stratégiát meg kell változtatni” – fogalmazott.

Hangsúlyozta: a háború megoldásában diplomáciai tevékenység, kommunikáció, direkt vagy indirekt kapcsolattartás szükséges. Ennek elmulasztása esetén “egyre mélyebbre megyünk a háború bugyrában” – hívta fel a figyelmet.

“Azt javaslom, hogy álljanak inkább a béke mellé. Érveljünk a tűzszünet mellett, és csináljunk egy másik stratégiát, mert ezen mindannyian rajta fogunk veszíteni” – fogalmazott.

Orbán Viktor méltánytalannak nevezte Ursula von der Leyen azon vádját, hogy Magyarország embercsempészeket engedett ki börtönökből. Kijelentette: Magyarország letartóztatja az embercsempészeket, megszabadítva Európát ezzel eddig több mint kétezer embercsempésztől. “Ezért elismerés kellene, hogy kapjunk, nem pedig bírálatot” – fogalmazott.

Mafred Weber, az Európai Néppárt (EPP) uniós parlamenti frakcióvezetőjének szavaira reagálva Orbán Viktor úgy fogalmazott: “sosem fogunk beletörődni abba, hogy az európai egység azt jelentse, hogy önök ránk parancsolnak, hogy fogjuk be a szánkat, ha valami nem tetszik”. Az európai egység nem azt jelenti, hogy mindenkinek be kell fognia a száját, aki nem ért egyet a többséggel, vagy az uniós bizottság elnökével – hívta fel a figyelmet.

Kijelentette: Magyarországon soha nem fordulhatna elő az, ami az Európai Parlamentben, hogy a patrióta EP-képviselőket megfosztják a nekik járó, őket megillető szakbizottsági pozícióktól. “Önök akarnak bennünket kioktatni demokráciáról? Ez egy képtelenség!” – fogalmazott a miniszterelnök.

Az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) EP-frakció képviseletében felszólaló Valérie Hayer által elmondottakra adott válaszában Orbán Viktor hangsúlyozta: a magyar alkotmány mindenkinek megadja a saját életfelfogása szerinti élethez való jogot. A magyar alkotmány védi a családot, védi a gyerekeket, védi a házasságot. A magyar alkotmányban az is benne van, hogy a házaspár egy férfi és egy nő. Az is benne van, hogy az apa férfi, az anya nő. “Hiába nem tetszik ez önnek, ez így fog maradni” – jelentette ki Orbán Viktor.

A gazdasági kapcsolatokról a miniszterelnök hangsúlyozta: Magyarország transzparensen kereskedik, amíg számos más uniós ország Ázsián keresztül, kikerülve az uniós szankciókat, fedett módon kereskedik az oroszokkal.

Végezetül közölte: “szerettem volna elmondani, hogy baj van. Szerettem volna elmondani, hogy versenyképességi baj van, hogy migrációs baj van, hogy változtatni kell, és van néhány javaslata a magyar elnökségnek. Ezzel szemben pártpolitikai összecsapást csináltak a találkozóból. De nem fogok adós maradni Önöknek: ha megtámadnak bennünket, meg fogom védeni a hazámat” – zárta felszólalását Orbán Viktor.

Európát valójában az európai baloldaltól kell megvédeni, a baloldal számára ugyanis csak akkor van demokrácia, ha a baloldal nyer, ha ugyanis a jobboldal nyer, véget ér a demokrácia

– jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Strasbourgban szerdán, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésének az uniós tanács soros magyar elnökségi programjáról folytatott vitán.

Orbán Viktor EP-képviselők felszólalását követően adott válaszában mindenek előtt kijelentette: az uniós tanács magyar elnökségének programjáról folytatott vita “messze túllépett az észszerűség határain, és a tények világán”, az Európai Parlament “ócska propaganda terepévé vált”.

Hangsúlyozta, “az Önök propagandája” nem tesz lehetővé értelmes és elfogulatlan vitát a jogállamiságról vagy a korrupcióról. A kormányfő ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Bizottság jogállamisági jelentése szerint Magyarország az igazságszolgáltatással kapcsolatban minden követelésnek, minden igénynek eleget tett. 

A magyar közbeszerzési rendszer az uniós bizottság véleménye szerint mindenben megfelel azoknak az elvárásoknak, amelyeket Brüsszelben támasztanak. Magyarországon továbbá a demokráciával elégedettek aránya magasabb, mint a legtöbb európai uniós országban.

“Talán nem véletlen, hogy a magyar választópolgárok a választásokon rendszeresen ki szoktak bennünket tüntetni a bizalmukkal” – fogalmazott.

A Magyarországot, valamint a személyét is érintő korrupciós vádakkal kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta: “ha nem a Soros György által finanszírozott korrupciós jelentéseket olvassák, hanem mondjuk a Világbank adatait, akkor láthatnák, hogy Magyarország korrupció tekintetében állja a sarat. Egyáltalán nem lóg ki az Önök országainak sorából”.

A kormányfő abszurdnak nevezte, hogy az Európai Parlament plenáris ülésén a jogállamiságról kell hozzászólást hallgatni a Budapesten elfogott antifa aktivista, Ilaria Salis zöldpárti EP-képviselő részéről, aki – mint emlékeztetett –“vasrudakkal vert békés embereket Budapest utcáin”. Abszurdnak nevezte továbbá azt is, hogy egy belga képviselő jogállamiságból oktatja ki Magyarországot, amikor – mint kiemelte – Brüsszelben egy jogállamiságról tartott konferenciát tiltottak be nemrégiben.

Az európai szocialisták képviselőjének azon kijelentésére, mely szerint Magyarország “túlságosan jó viszonyt ápol” Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, Orbán Viktor Dobrev Klárához, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselőjéhez fordulva azt mondta: “amikor az Ön férje még miniszterelnök volt, Putyin elnök úr ott ült az Önök konyhájában. Akkor még erre büszkék voltak, és erről szóló képekkel elárasztották a magyar médiát”.

A kormányfő sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a magyar elnökségi program bemutatása magyar belpolitikai vitába torkollott, majd azt mondta: az EP-képviselők azonban egy dolgot biztosan láthattak, mégpedig azt, hogy 

“a magyar demokrácia köszöni szépen, jól van, vérbő és erőteljes”

Meggyőződésének adott hangot, amely szerint “nem helyes”, ha egy magyar EP-képviselő az Európai Parlamentben a saját hazáját támadja. “Milyen ember az olyan, aki arra használja a nemzetközi fórumot, hogy a saját hazáját támadja?” – fogalmazott.

Orbán Viktor szerint abszurd, hogy az Európai Néppártban (EPP) helyet foglaló egyik magyar EP-képviselő nemrégen azt mondta a magyar nyilvánosság előtt, hogy az EP-képviselőség a legnagyobb “kamuállás”, ami csak arra való, hogy az ember jól keressen.

“Kirívónak tartom, hogy valaki magyarként itt visszaélésről beszél, miközben otthon köztörvényes lopás miatti büntetőeljárás folyik ellene” – fogalmazott Orbán Viktor, majd hozzátette: nyilvánvalóan, csak azért vette fel az uniós parlamenti mandátumát, hogy a mentelmi joga mögé bújhasson.

“Azt kell megállapítanom, hogy a baloldal számára csak akkor van demokrácia, ha a baloldal nyer, ha ugyanis a jobboldal nyer, véget ér a demokrácia” – fogalmazott Orbán Viktor, majd kiemelte: teljesen nyilvánvaló, hogy Európát valójában az európai baloldaltól kell megvédeni.

“Több tiszteletet Magyarországnak! Több tiszteletet a magyaroknak!” – zárta felszólalását a kormányfő.

Forrás: europarl.europa.eu / MTI)