Mario Sostaric kilenc gólt lőtt a Tatabánya ellen

Mario Sostaric
Mario Sostaric

A MOL Tatabánya KC sokáig jól tartotta magát, azonban a szünetet követően az OTP Bank-PickSzeged magasabb fokozatra váltott, így immár harmadik győzelmét aratta hazai pályán.

Jól választottak azok a szurkolók, akik a Pick Arénában vagy az M4 Sport televízión keresztül megnézték a Tatabánya Pick Szeged elleni vendégjátékát. Az első félidő lüktető játékot hozott, a sportág népszerűsítését is jól szolgálta a magyar bajnokság első rangadója.

Harminc perc, harminc nyolc gól. Rohanós kézilabdát játszott a Szeged, amiben partner volt a felfrissített kerettel érkező MOL Tatabánya KC is. Az első percek kissé idegesen indultak, de a meccshangulatot ez pozitív irányba befolyásolta. Népes publikum kísérte el a vendégcsapatot, de a hazai B-közép is kitett magáért végig. Ezúttal Borut Mackovsekkel kezdett balátlövőben a Pick, a szlovén olimpikon viszont nem igazán találta a jó formáját támadásban. hamar jött is a csere, Bodó Richárd érkezett a helyére. Jól védekezett és osztogatott labdaszerzések után.

A 8. percig kellett várni az első Thulin-védésre, amely után a picit pontatlan indítást Sebastian Frimmel szedte össze ügyesen, 5–5. Mario Sostaric a harmadik bajnokiján is ihletett formában folytatta. Többször vezetett eggyel az Ugalde-csapat, azonban a 14. percben Lazar Kukics remek pillanatainak köszönhetően végérvényesen átvette a vezetést a Pick Szeged. 

A szerb irányító először kisodródva lőtt egyenlítő gólt (7–7), majd a középkezdés után visszaérve a szegedi hatos fölé berepülve szerzett labdát, amivel Frimmel rohant végig, 8–7. Az osztrák szélső újabb találatával először mutatott kétgólos különbséget a tábla, jött is azonnal az időkérés a vendégektől a 15. minutumban.

Kettővel vezetett a Pick Szeged

A Nantes-ból igazolt balszélső, Baptiste Damatrin góljaival jól tartotta magát a Tatabánya, de a spanyol beálló, Ignacio Plaza pályára lépése is olyannyira jót tett nekik, hogy a 24. percben 14–14-nél utolérték a Szegedet. Bár 20–16-ra ellépett a Pick, a szünetben mindössze két góllal vezetett.

A második játékrészre mindkét együttes kapust cserélt. Szegedi oldalon Thulin hat védéssel ült le, míg Székely Mártonnéggyel adta át a helyét Bartucz Lászlónak. A játék viszont Mikler Roland remekléséről szólt, aki, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy egyszámjegyű gólt szerezzen csak a második félidőben az egykori Bányász. Tizenegy hárított labdával 55 százalékos védési hatékonysággal zárt a 39 éves kapus. Jérémy Toto és Borut Mackovsek húzott elé masszív falat, de Bánhidi Bence is többször blokkolt előtte.

A 45. percben már 29–24-nél kért időt Cristian Ugalde. Szemmel láthatóan egyre fáradtabban kézilabdázott a Tatabánya, amelyben Damatrin után a horvát válogatott jobbátlövő, Mateo Maras lépett elő gólfelelőssé – hazai oldalon Sostaric, Frimmel és Bánhidi. Az 54. minutumban 31–25-nél mutatta a legnagyobb különbséget az eredményjelző, ez pedig már döntően nem változott. 

Vastapsot kapott a szegedi csapat a hazai közönségtől, de a vendégtábor is elégedetten éltette övéit. Csütörtökön 18.45-től a német bajnoki címvédő SC Magdeburg ellen már a Bajnokok Ligájában folytatja az OTP Bank-Pick Szeged.

Michael Apelgren, az OTP Bank-Pick Szeged vezetőedzője

“Jó reklámja volt ez a mérkőzés a magyar bajnokságnak. Magas színvonalú találkozó volt hosszú ideig, a Tatabánya megmutatta az erejét. Idegenben biztosan hasonló kemény meccs vár ránk ellenük. A sok döntő tényező közül a csodálatos közönségünket emelném ki, akik átlendítettek bennünket a nehéz pillanatokon. Remek csapatunk van, nagyszerű teljesítményt nyújtott Mikler Roland és Sebastian Frimmel. Várjuk az első BL-meccsünket, a világ egyik legjobb csapata, a Magdeburg ellen.”

Cristian Ugalde, a MOL Tatabánya KC vezetőedzője

“Gratulálok a Szegednek, nagyon jó mérkőzést játszottunk. Remek hangulat fogadott bennünket, nem ideális itt kezdeni egy szezont, de mindent megtettünk a minél jobb eredmény érdekében. Büszke vagyok a csapatomra, az első félidőben a sok bekapott lerohanás gól ellenére tartottuk a lépést a hazaiakkal. A szünetben átbeszéltük a stratégiánkat, a második félidő derekán sorozatban három elvesztett labda megpecsételte a sorsunkat. Cserékkel próbáltam frissíteni a csapatot, a kulcsembereink eléggé elfáradtak. Az utolsó negyedórára eldőlt a két pont sorsa, fontos meccsek várnak ránk a NEKA és a Ferencváros ellen.”

Mikler Roland: Gratulálok a Tatabányának és Cristiannak, jól beszél magyarul

“Tudtuk, hogy nehéz meccs vár ránk. Nekünk a felkészülés még tart, hiszen kevés időt töltöttünk együtt. Nem mondom, hogy örülök a szoros első félidőnek, de abból sokat tanulhatunk. A szünet után jobban védekeztünk, a védelemmel kellőképpen megértjük egymást és ez egy kapusnak hatalmas segítség. Fontos, hogy a továbbiakban is meglegyen köztünk ez az összhang. Várunk mindenkit a csütörtöki mérkőzésre, szeretnénk jól debütálni a világ egyik legjobb csapata ellen a Bajnokok Ligájában. Tőlünk és a szurkolóktól is 120 százalékra lesz szükség a német bajnok ellen.”

Férfi kézilabda NB I., 1. forduló

OTP Bank-Pick Szeged – MOL Tatabánya KC 33–27 (20–18)
Szeged: Mikler, Thulin (kapusok), Bodó 3, Bánhidi 4, Frimmel 5, Garciandia 1, Jelinic 3, Kalarash, Kukic 2, Mackovsek 2, Rod 1, Smárason 3, Sostaric 9 (2), Szilágyi, Toto. 
Tatabánya: Bartucz, Radvánszki, Székely (kapusok), Damatrin 7 (3), Dissinger 1, Eklemovic, Enomoto, Golubović, Havran, Krakovszki, Maras 8, N’tanzi 3, Plaza 3, Przytula 2, Rodriguez 2, Topic 1. 

Csurgói KK – Eger 26-25 (17-11)
Csurgó: Füstös, Holló (kapusok), Bazsó 1, Brajovic 1, Fekete, Gábor 1, Herceg 4, Kiss 2, Majstorovic 2 (1), Mazurek 1, Papp 6, Szeitl, Tufegdzic 5 (4), Tóth 2, Vasvári, Zagar 1.
Eger: Ficzere, Ágoston (kapusok), Arsenic 4 (1), Bőti 1, Czabula, Kiss, Lezák 1, Maracskó, Molnár-Nagy, Sarak 5 (2), Száva 2, Szöllősi, Tóth 4, Tóvizi 3, Yadegari 1, Zennadi 4.

NEKA – Carbonex-Komló 25-26 (14-12)
NEKA: Mikler, Podoba (kapusok), Bali, Bugyáki 1, Csanálosi, Gazsó 1, Kathi 5, Kovács 5, Ludmán 1, Molnár 7 (3), Pintér 1, Szücs, Temesvári, Tárnoki 1, Tóth 3 (1), Zakor.
Komló: Merkovszki, Siavoshi (kapusok), Bodnár, Bogdanic 5, Borsos, Gulyás, Jerkovic 1, Menyhárt 3, Németh, Ostojic 2, Rotim 2, Szrnka 1, Urbán, Varga 3, Váczi 6 (3), Ács 3. Edző: György László.

Forrás: Délmagyar.hu / MKSZ

Nyert, de búcsúzott a Ferencváros – Pásztor szerint ez egy nagy eredmény egy hét alatt