A Ferencváros és a Győr is legyőzte dán ellenfelét

Klujber Katrin
Klujber Katrin. Fotó: Micheller Szilvia

A Ferencváros 31-22-re nyert vendége, a Nyköbing Falster ellen Érden, míg a címvédő Győr odahaza 28-26-ra nyert a Team Esbjerg ellen a női kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének első fordulójában.

Ideges játékkal kezdett a magyar bajnok – amelynek keretében nem volt ott a többi között Böde-Bíró Blanka és Szöllősi-Zácsik Szandra -, háromgólos előnyre tett szert a vendég együttes, Allan Heine vezetőedző időt is kért (2-5). Negyedóra elteltével vette vissza a vezetést a zöld-fehér együttes (7-6), a játékrész második felében pedig inkább a hazaiaknál volt a lépéselőny, a dánoknál nem mindig működött tökéletesen a létszámfölényes támadójáték. A szünetre egygólos ferencvárosi előnnyel vonulhattak a felek.

A második félidőt 4-0-s periódussal kezdte az FTC, amely a nagy nyári játékosmozgás miatti összeszokatlanság és az idény eleji forma ellenére is tudta tartani előnyét, az utolsó tíz percnek pedig hétgólos fórból vágott neki (26-19). A hajrában még fölényesebbé tette vezetését az FTC, így tulajdonképpen sima győzelemmel kezdte meg szereplését a csoportkörben.

Klujber Katrin és a nyáron érkezett Darja Dmitrijeva egyaránt hatszor talált be, akárcsak a túloldalon Alberte Kielstrup Madsen. A szintén nyári ferencvárosi szerzemény, Laura Glauser hét, míg Janurik Kinga három védéssel vette ki részét a sikerből. A 37. születésnapját pénteken ünneplő Andrea Lekic egy gólt szerzett a Ferencvárosban.

Allan Heine, az FTC vezetőedzője

carspod

“Ahogyan hét közben a Budaörs ellen, úgy most is picit beragadtunk az eleján. Nem ez volt a terv, szeretnénk mindkét félidőben azonos szinten játszani. A szünet után jó mentalitással jöttünk ki, ezzel eldöntve a meccset. A Nyköbing energikusan, nyomás nélkül játszott, a hét a hat elleni támadójátékukkal sok csapat dolgát meg fogja nehezíteni a BL-ben.”

Jakob Larsen, a Nyköbing vezetőedzője

“Az eleje rendben volt, főleg a védekezésünkkel voltam elégedett. Aztán ahogyan haladt előre a mérkőzés, fizikailag sikerült fölénk nőnie az FTC-nek.”

Mindkét csapatban volt magyar játékos a játéknap román rangadóján: Kácsor Gréta a házigazda Gloria Bistrita-Nasaud, Pásztor Noémi a bajnoki címvédő CSM Bucuresti keretét erősíti. Kácsor három lövéséből egyet értékesített, Pásztornak nem volt kísérlete, a találkozót 30-26-ra a hazaiak nyerték.

A címvédő Győr odahaza 28-26-ra nyert a dán Team Esbjerg ellen

Ez a két csapat a sorozat két legnagyobb esélyese az európai szövetség (EHF) előzetes rangsora szerint: a címvédő Győr az első, a legutóbb bronzérmes Esbjerg a második az erősorrendben. Legutóbb június első napján, a budapesti négyes döntő elődöntőjében találkozott a két fél, akkor 24-23-ra kerekedett felül Per Johansson vezetőedző együttese.

Kapkodó, rohanó játék jellemezte a találkozó elejét, a győriek sokáig nem találták a tavalyi év legjobb női játékosának választott norvég Henny Reistad ellenszerét, aki csapata első hét találatából hatot vállalt magára. A kisalföldiek javuló védekezése és Sandra Toft védései nyomán viszont az első félidő hajrájában az addigi kiegyenlített állásról elmozdult a Győr (14-9), a nyári igazolások közül a jobbátlövő Dione Housheer brillírozott, mind a hét lövését gólra váltotta a szünetig, amelyre négygólos különbséggel vonulhattak a felek.

A találkozóra kilátogató 4492 néző örömére a második félidő elején hatékony és időnként látványos megoldásokkal rukkolt elő a nyáron átalakult ETO, amelynek kapuját kilenc perc alatt csupán egyszer vette be a dán rivális, és a Győr a kilencgólos különbségért is támadhatott 21-13-nál. A játékrész második felében viszont közelíteni tudott az Esbjerg, kihasználva, hogy a házigazda védelme veszített a hatékonyságából. 

A záró öt percre 27-25-tel fordultak a csapatok, az utolsó három percen belül pedig kétszer is egyenlíthetett volna az Esbjerg, ám Hatadou Sako kulcspillanatban büntetőt védett – ez volt az egyetlen hárítása -, a végjátékban pedig a hazai publikum támogatását élvező Győr tudott koncentráltabb maradni, így győzelemmel kezdte meg a csoportkört.

A mérkőzés legeredményesebbje és legjobbja Reistad lett 15 góllal, csapata találatainak több mint felét szerezve. Housheer mind a 11 lövéséből betalált, Toft 12 hárítással vette ki részét a sikerből.

A győriek jövő vasárnap Háfra Noémi és Faluvégi Dorottya együtteséhez, a júniusban BL-ezüstérmes HB Ludwigsburghoz látogatnak.

Per Johansson, a Győri Audi ETO KC vezetőedzője

“Az első félidő első tizenöt percében nem igazán tudtuk kontrollálni Henny Reistadot, a második negyedóra pedig az egyetlen szakasza volt a meccsnek, ahol ez sikerült, emiatt sikerült négygólos előnyt kiharcolni a félidőre. A hét a hat elleni játékra külön készültünk, ami a második félidőben elő is került, ezeket jól olvastuk, és így sikerült könnyű gólokat szereznünk. A következő periódusban megadtuk a lehetőséget az ellenfélnek, hogy felzárkózzon, a szélről, beállóból és betörésből is kihagytunk néhány helyzetet, és amennyire jó volt Sandra Toft az első félidőben, a másodikban olyan jól teljesített az Esbjerg kapusa. A második félidő másolata volt a júniusi elődöntőnek, annyi különbséggel, hogy Reistadot ezúttal nem lehetett megállítani. A győzelmünkhöz szerencse is kellett. Elismerésem az ellenfélnek a hozzáállásáért, hogy nyolcgólos hátrányban sem adta fel, mert ezzel is megmutatta, miért az egyik legjobb csapat a világon.”

Bruna de Paula, a Győri Audi ETO KC balátlövője

“Nagyszerű volt a hangulat, sokat jelentett a szurkolók támogatása! Az első félidőben nagyon jól védekeztünk, a második félidőben pedig a csapategység volt a kulcs. Egy folyamat kellős közepén vagyunk, még építkezünk, de nagyon örülünk a győzelemnek.”

EHF női kézilabda Bajnokok Ligája

A csoport

FTC-Rail Cargo Hungaria – Nyköbing Falster HB (dán) 31-22 (15-14)
FTC:
 Glauser, Janurik (kapusok), Bordás, Bölk, Cvijics 3, Dmitrijeva 6, Edwige 1, Hársfalvi 2, Kanor 2, Klujber 6 (1), Lekics 1, Malestein 4, Maszlova 4 (1), Márton 2, Simon, Tomori. 
Nyköbing: Börjesson, Broch (kapusok), Bardrum 1, Jakobsen 2, Jörgensen 1, Kristiansen, Madsen 6, Magnussen 3, Niakaté 1, Nielsen 2, Obaidli 1, Seeberg, Skovlund Schmidt, Sprengers, Vestergaard 2, von Pereira 3.

CS Gloria 2018 BN (román)–CSM Bucuresti (román) 30-26 (16-13)
HC Podravka Vegeta (horvát)–Krim Mercator Ljubljana (szlovén) 23-24 (9-12)

Szeptember 8., vasárnap
14:00 Storhamar Handball Elite (norvég)–Metz Handball (francia)

B csoport:

Győri Audi ETO KC – Team Esbjerg (dán) 28-26 (16-12)
Győr:
 Sako, Toft (kapusok), Blohm 2, Bresitöl 2, Dale 2, de Paula 3, Dulfer, Fodor, Győri-Lukács 1, Housheer 11 (8), Hovden, Jörgensen 1, Nze Minko 5, Rédecsi, Ryu 1, van Wetering. 
Esbjerg: Kristensen, Milling (kapusok), Hansson 2, Haugsted, Heindahl, Iversen 4, Möller 2, Mörk, Nielsen, Petersen 1, Reistad 15 (6), Resende, Rushfeldt Delia 1, Solberg-Isaksen, Tranborg 1. 

Brest Bretagne Handball (francia)–Vipers Kristiansand (norvég) 30-27 (13-10)

Szeptember 8., vasárnap
16:00 Rapid Bucuresti (román)–Buducsnoszt (montenegrói)
16:00 Odense Handbold (dán)–HB Ludwigsburg (német)

Forrás: gyorietokc.hu / MKSZ / MTI

(MTI)

Toyotával járnak az FTC női kézilabdázói