Vereséggel kezdett Ruandában a női kosárlabda-válogatott

Studer
Studer Ágnes a labdával. Fotó: FIBA.basketball

Szoros mérkőzésen kétpontos vereséget szenvedett hétfőn a magyar női kosárlabda-válogatott Szenegállal szemben a ruandai világbajnoki előselejtező első fordulójában.

Az már a mérkőzés első pillanataiban látható volt, hogy a szenegáliak szeretnék kihasználni fizikai fölényüket a magyar csapat ellen, mely az első negyedben alaposan megszenvedett már a labdafelhozatalokkal is az egész pályán védekező rivális ellen. A játékba magyar oldalon több labdaeladás is becsúszott, ennek ellenére az első negyed első nyolc percében fej fej mellett haladtak a csapatok, köszönhetően Török, Dubei és Dombai hármasainak. A szakasz vége azonban az ellenfélnek sikerült jobban, így 20-16-os szenegáli vezetéssel zárult a tíz perc.

A második szakaszt Dubai Debóra szép kosarával kezdte a magyar együttes, mely azonban a következő percekben védekezésben nagyon szellőssé vált, a másik oldalon pedig tiszta dobóhelyzeteiből sem talált kosárba, így az afrikai csapat folyamatosan növelte előnyét, mely a szakasz közepére már 14 pontosra duzzadt. Völgyi Péter csapatának a játéka ekkor kilátástalannak tűnt, ám a folytatásra sikerült összekapniuk magukat Dubei Debóráéknak és a nagyszünetre hét pontra felzárkóztak (30-37).

A második félidőt Szenegál ismét nagyon kemény, egész pályás védekezéssel kezdte és rengeteg hibába kényszerítette bele a magyar csapatot, mely három és fél percig képtelen volt gyűrűbe találni. 

A kosárcsendet 12 pontos hátránynál (30-42) Dubei törte meg, innen pedig nagyot változott a szakasz addigi képe. A szenegáliak támadásban teljesen szétestek, míg Lelikék kiválóan védekeztek és ugyan támadásban továbbra sem remekelt a csapat, de fokozatosan dolgozta le hátrányát és 50 másodperccel a negyed vége előtt egyenlített (42-42). Az utolsó szó végül a riválisé lett, de az utolsó negyed előtt így is kifejezetten biztató helyzetben állt a Völgyi-csapat (42-44).

Hiába azonban a kifejezetten biztató játék, a rövid szünet megtörte a magyarok lendületét, Szenegál ismét rendkívül szoros védekezésre váltott és állva hagyta a záró tíz perc elején riválisát, mely a negyed ötödik percében tudott először kosarat szerezni – a kiemelkedően játszó Dubei hármasával – az ekkorra már ismét tekintélyes előnybe került szenegáliak ellen (42-54). 

Az utolsó öt percben a magyarok mindent megtettek, hogy utolérjék a szenegáliakat, Dubei és Lelik vette hátára a csapatot a hajrában, mely közel 15 másodperccel a vége előtt 59-60-ra jött fel, de aztán a végjátékban a szenegáliak jól büntetőztek, amivel megnyerték a torna nyitómeccsét.

A csoport másik hétfői összecsapásán a brazilok szoros küzdelemben, mindössze három ponttal múlták felül a fülöp-szigetekieket, utóbbi együttesben Jack Animam 18 ponttal és 21 lepattanóval dupla duplát ért el.

Női kosárlabda vb-előselejtező

C csoport, 1. forduló:

Szenegál – Magyarország 63-61 (20-16, 17-14, 7-12, 19-19)
Szenegál:
 Dillard 14/3, Niang. Y. Diop 3, Pouxe 2, Diagne 4. Csere: Fall, Gueye, Ndiaye 6/6, Kane 16/3, M. Diop 2, Sarr 7, Sene 9.
Magyarország: Dubei 24/12, Studer, Török 7/3, Lelik 10/6, Határ 10. Csere: Kiss 7, Dombai 3/3, Angyal, Kányási.

Brazília – Fülöp-szigetek 77-74 (20-19, 20-20, 20-18, 17-17)

    2. forduló:
Magyarország – Fülöp-szigetek, kedd 17.00

    3. forduló:
Magyarország-Brazília, csütörtök 14.00

Forrás: MKOSZ / MTI