Gulyás Michelle tudatosan és igen alaposan készült a párizsi megmérettetésre

öttusa
Bőhm Csaba, Guzi Blanka, Balogh Gábor, Gulyás Michelle, Szép Balázs és Tibolya Péter. Fotó: Buza Virág

Balog Gábor, a magyar sportági szövetség (MÖSZ) elnöke szerint 2024 a magyar öttusa éve volt.

A MÖSZ első embere a keddi budapesti sajtótájékoztatón minősítette így az idei esztendőt, kiemelve a legnagyobb sikereket, így mindenek előtt Gulyás Michelle-nek a párizsi nyári játékok vasárnapi zárónapján aratott egyéni győzelmét, amely a párizsi magyar ötkarikás csapat hatodik elsőségét, a honi öttusa históriájában pedig a tízedik olimpiai aranyérmet jelentette.

A versenyzőként olimpiai ezüstérmes MÖSZ-elnök méltatta Guzi Blanka teljesítményét is, aki a döntőben a 17. helyről indulva a kombinált számban jelentősen előre lépett, s végül negyedikként ért célba a történelmi színhelyen, a Versailles-i kastélyparkban rendezett viadalon. 

Kijutott a dicséretből a francia fővárosban helyt állt, bár idei diadalaitól, így a világbajnoki első és második helyezéstől elmaradt Bőhm Csabának és Szép Balázsnak is. Előbbi a 13., utóbbi a 10. lett az olimpia férfiversenyében.

“Kimondható, hogy a magyar öttusasport soha ilyen eredményes évet nem tudhat a magáénak, mint a 2024-es” – jelentette ki a sportvezető, majd a párizsi szereplést részletezve kitért rá, hogy Gulyás Michelle méltóképpen “zárta le a sportág százhúsz éves lovas múltját, miután Párizsban búcsúzott végleg a lovaglás, melynek helyét a jövőben akadályverseny veszi át. Már csak ezért sem döntheti meg immár senki Gulyás világcsúcsát, amellyel az olimpiai aranyat kiérdemelte, az 1461 pont örök rekord marad” – tette hozzá. 

Az elnök egyszersmind hangsúlyozta, hogy az élet nem áll meg, s a szövetség kidolgozott szakmai koncepcióval vág neki az új sportág felépítésének, s már szeptembertől megkezdik az átállást a lovaglás örökébe lépő akadálysportra.

Gulyás, az öttusa tízedik magyar olimpiai bajnoka rövid értékelésében kiemelte, hogy még nem tudatosult benne teljesen az ötkarikás siker, és nemcsak magára, hanem az egész csapatra büszke. Megemlítette, hogy tudatosan és igen alaposan készült a párizsi megméretésre, videós segítséget is igénybe vett, hogy minél többet tudjon meg ellenfeleiről, és pszichológus is segítette tanácsaival.

Guzi Blanka úgy fogalmazott, hogy jó szájízzel tudott hazajönni Párizsból

carspod

Érem nélkül maradt ugyan, de így is sokat nyert az olimpián, és nincs hiányérzete. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy négy év múlva, Los Angelesből azért olimpiai éremmel szeretne visszatérni Magyarországra.

(MTI)