Bronzérmes a női kajak négyes

női kajak négyes
A későbbi bronzérmes Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara és Gazsó Alida Dóra (j-b) a női kajak négyesek 500 méteres versenyének döntőjében a 2024-es párizsi nyári olimpián a vaires-sur-marne-i evezős és kajak-kenu pályán. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Parádés versenyzéssel váratlan sikert aratva bronzérmet nyert a Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra összeállítású női kajak négyes 500 méteren a párizsi olimpián.

Ebben a számban Magyarország volt a címvédő, de a három évvel ezelőtti csapatból csak Csipes maradt meg, a másik három versenyző olimpiai újonc. 

A friss egység júniusban Szegeden Európa-bajnok lett, 
de ott alig volt komoly ellenfele. Tokióban a magyarok mögött a fehéroroszok végeztek a második helyen, ők azonban most nem voltak itt a mezőnyben, míg a harmadikok három éve a lengyelek voltak, náluk két csere történt. 

Az új-zélandiak akkor lemaradtak a dobogóról, de most vb-címvédőként ők voltak a legnagyobb esélyesek a győzelemre. Vezérevezősük, Lisa Carrington ötszörös olimpiai bajnokként vezette a csapatát. Komoly erőt képviseltek a tavaly vb-harmadik spanyolok is és ott voltak a mindig erős németek is.

A rajtból közepesen jöttek el a magyarok, a táv első felében ötödikként haladtak, féltávnál viszont már harmadikak voltak, és ezt a pozíciójukat nagy versenyben meg is őrizték. Az, hogy még talán a saját elvárásukat is felülmúlták, jól látható volt a célba érés után, ahol nagy ünneplést csaptak.

A női négyes a magyar küldöttség kilencedik érmét – a harmadik bronzot – szerezte a párizsi olimpián.

Az első két helyen az új-zélandiak és a németek végeztek.

Az új-zélandi női kajak négyes vezérevezőse, Lisa Carrington pályafutása hatodik aranyérmét nyerte csütörtökön a párizsi olimpián, ezzel beérte Kozák Danutát.

A sportágban a GOAT in the BOAT, azaz minden idők legjobbja a hajóban jelzővel illetett klasszis versenyző még egyesben és párosban is érdekelt a francia fővárosban, azaz a következő napokban tovább javíthatja mérlegét.

Bátor kezdés után a hatodik helyen végzett az Adolf Balázs, Hajdu Jonatán kenu kettes 500 méteren

carspod

Az idén összetérdelt egység – amelynek mindkét tagja volt már korábban olimpián, s a júniusi Európa-bajnokságon hajszállal maradt le a dobogóról – kedden két pályát is ment, az előfutamból nem tudott közvetlenül a középfutamba jutni, így reményfutamra kényszerült, amelyet magabiztosan oldott meg. Csütörtökön az első pályáján taktikus versenyzéssel második lett, ezután pedig kétszülhetett a két órával később rendezett döntőre.

A fináléra bombaerős mezőny jött össze, magyar szempontból óriási bravúrnak tűnt az éremszerzés. Három éve, Tokióban még 1000 méteren zajlott a páros szám, most már 500-on, melyen a Peter Kretschmer, Tim Hecker német duó a vb-címvédő, míg a Liu Hao, Ji Bo-ven kínai kettes vb-második volt tavaly. A semleges színekben szereplő orosz Zahar Petrov, Alekszej Korovaskov egységből utóbbi másik párral Eb-t nyert júniusban Szegeden. A Gabriele Casadeli, Carlo Tacchini olasz páros az Eb-n hajszállal előzte meg a magyar párost, a brazil hajóban pedig ott térdelt az olimpiai és világbajnok Isaquias Queiroz.

Remekül indultak meg a magyarok, a kínaiak és az oroszok mögött stabil harmadikak voltak féltávnál, de a hajrára elfáradtak és több hajó eléjük került. Kis különbséggel a hatodik helyen értek célba, az első három helyen a kínaiak, az olaszok és a spanyolok végeztek. A magyarok kevesebb mint fél másodperccel maradtak le a dobogóról.

A befutás után teljes kavarodás volt, többször rossz eredményt írtak ki, a magyarokat például harmadiknak jelölték, de aztán megszületett a valós, hivatalos végeredmény. 

A magyar hajó remek versenyzéssel szép hatodik helyet harcolt ki, ennek ellenére a viadalt követően különösen Adolf Balázs nyilatkozott keserűen.

“Csalódott vagyok, nem tagadom, mert úgy jöttünk ide, hogy reális esélyünk van a dobogóra. Az edzéseken és az előző versenyek alapján is ez volt a realitás. Nem álmodtunk ezzel nagyot” – mondta Adolf Balázs. – “Sajnos az 500 páros az ilyen, hogy beérkezik a mezőny egy másodpercen belül, s azon múlik, ki hogy kelt fel, kinek, hogy sikerül az eleje és a vége a távnak.”

Adolf úgy érzi, idő kell majd ahhoz, hogy ezt a hatodik helyet fel tudja dolgozni

“Ez azért is nehéz, mert holnap van még egy feladatom és össze kellene szednem magam hozzá. Ígérem, igyekszem, a maximumot fogom nyújtani”

– jegyezte meg elkeseredetten a 24 éves kenus, ugyanakkor hozzátette, hogy reményei szerint együtt marad a párosuk, mert van benne fejlődési lehetőség és képesek lesznek együtt nagy eredményekre. 

Hajdu Jonatán elárulta, hogy az erős kezdés volt a taktika és szerették volna, ha a befejezés is erősre sikerül

“Azt az evezést meg tudtuk csinálni a végén, amit szerettünk volna, de váratlanul volt két nagyobb billenésünk, ami kicsit megállította a hajónkat és az nem volt betervezve” 

– árulta el a versenyről Hajdu Jonatán, aki szintén megemlítette, hogy a győzelem volt a céljuk, így a harmadik hellyel sem lettek volna maximálisan elégedettek, azonban, amikor meglátták a kijelzőn, hogy harmadikak, akkor azért volt bennük “egy kis öröm”, amíg nem csúszott hátrébb a nevük.

Három éve a férfi kenu párosok még 1000 méteren versenyeztek, Adolf akkor Fejes Dániellel 11. lett.

Hetedik lett a férfi kajak négyes

Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor összeállítású egység kedden másodikként ért célba első pályáján, ezzel közvetlenül a középfutamba került, melyben csütörtök délelőtt ugyancsak második lett. A két órával későbbi döntőben jó időben, telt lelátók előtt nyílt lehetősége arra, hogy érmet szerezzen, és ezzel elérje a célját, de végül ettől jelentősen elmaradt.

A mezőnyben ott voltak többek között a címvédő és világbajnok németek, a Tokióban második spanyolok és a tavalyi világbajnokságon a magyarok mögött harmadik ukránok, valamint a középfutamos szakaszban a legjobb időt evező ausztrálok.

Az egy éve, Duisburgban vb-ezüstérmes magyar csapat, amely három éve szinte ugyanebben az összeállításban hetedik volt a tokiói játékokon – Kuli helyett Béke Kornél ült akkor a hajóban -, az idei, szegedi Eb-n negyedikek lett, de ebben komoly szerepe volt a kedvezőtlen szélnek.

A rendkívül gyors számban nem lehetett nagy különbségek kialakulására számítani, ehhez képest a dobogóért folyt öldöklő küzdelem, azután egy második csoport következett. A futamot kétszer kellett elindítani, elsőre figyelmeztetést kapott a német és a magyar hajó is. Másodjára jól jöttek el a magyarok, de rövid időn belül már az ötödik helyen haladtak. Nem volt meg a megfelelő sebességük, emiatt nőtt a hátrány az élen haladókhoz képest, s végül ismét hetedikként értek célba a magyarok.

Kuli István a futamot követően kérdésre válaszolva azt mondta, nem tudja, mi történt, amikor lemaradtak vetélytársaiktól.

“Én nem éreztem hibát, mentünk, ahogy tudtunk. Nyilván csalódottak vagyunk, nem is kicsit, mert ennél többet vártunk. Minimum egy dobogót” – nyilatkozta Kuli. – “Az előjelek jók voltak, fogalmam sincs, hogy mi történt és meg sem fogjuk tudni mondani, mert a műszereinket is levettük, hogy könnyebb legyen a hajó.”

“Nagyon nehéz erről most bármi értékelhetőt megfogalmazni” – vette át a szót Csizmadia Kolos. –

“A rajtunk elsőre és másodikra is elég jól sikerült. Úgy érzem, a visszaállás után is nagyon nagy tempót mentünk, de valami történhetett 150 méter körül, mert úgy, hogy mentünk, nem álltunk vissza, mégis elmentek mellettünk a többiek. Én nem érzek a versenyben nagy hibát, ami hirtelen pozitív is, mert sokkal rosszabb lenne úgy, hogy az egész rossz volt. Viszont kicsit elszomorító, hogy lényegében jól teljesítettünk és mégis hetedik hely lett a vége.” 

Az élen Németország, Ausztrália, Spanyolország sorrend alakult ki.

Férfi C-2, 500 m, olimpiai bajnok:

   Liu Hao, Csi Po-ven (Kína) 1:39.48 perc
2. Gabriele Casadei, Carlo Tacchini (Olaszország) 1:41.08
3. Joan Antoni Moreno, Diego Dominguez (Spanyolország) 1:41.18
…6. Adolf Balázs, Hajdu Jonatán 1:41.66

Férfi K-4, 500 m, olimpiai bajnok:

   Németország (Max Rendschmidt, Max Lemke, Jacob Schopf, Tom Liebscher-Lucz) 1:19.80 perc
2. Ausztrália (Riley Fitzsimmons, Pierre van der Westhuyzen, Jackson Collins, Noah Havard) 1:19.84
3. Spanyolország (Saul Craviotto, Carlos Arevalo, Marcus Cooper, Rodrigo Germade) 1:20.05
…7. Magyarország (Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor) 1:21.99

Női K-4, 500 m, olimpiai bajnok:

   Új-Zéland (Lisa Carrington, Alicia Hoskin, Olivia Brett, Tara Vaughan) 1:32.20 perc
2. Németország (Paulina Paszek, Jule Marie Hake, Pauline Jagsch, Sarah Bruessler) 1:32.62
3. MAGYARORSZÁG (Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra) 1:32.93

(MTI)