Középfutamba jutott a férfi és a női kenu kettes is

Kiss Ágnes és Nagy Bianka
Vaires-sur-Marne, 2024. augusztus 6. Kiss Ágnes (elöl) és Nagy Bianka a női kenu párosok 500 méteres versenyének előfutamában a 2024-es párizsi nyári olimpián a vaires-sur-marne-i evezős és kajak-kenu pályán 2024. augusztus 6-án. MTI/Kovács Tamás

A Kiss Ágnes, Nagy Bianka duó megnyerte reményfutamát a kenu kettesek 500 méteres versenyében, míg az Adolf Balázs, Hajdu Jonatán kenu kettes a második helyen ért célba a reményfutamában 500 méteren, ezzel középfutamba jutott a párizsi olimpián.

Kiss Ágnes, Nagy Bianka szegedi páros mindkét tagja ötkarikás újonc, de júniusban együtt Európa-bajnokságot nyertek, és Franciaországba is az éremszerzés reményében érkeztek.

 Délelőtt az előfutamukban a kanadaiak és a spanyolok mögött harmadikak lettek, ezért kényszerültek arra, hogy kora délután még egy pályát evezzenek. A reményfutamos szakaszban is két futamot rendeztek, a magyarok a másodikba kerültek a francia, a kazah és a chilei duóval együtt. Taktikusan építették fel a versenyüket, a rajtban nem ők voltak a leggyorsabbak, de fokozatosan léptek előre, és magabiztosan győztek. Ez önbizalmat adhat nekik, ráadásul újra végigmehettek a pályán, miközben nem volt sok félnivalójuk, mivel a továbbjutáshoz csak egy ellenfelüket kellett volna megelőzniük.

“Az első futamunk nagyon nehezen indult, de azért tény, hogy mindketten újak vagyunk itt az olimpián – értékelt az M4 Sportnak Nagy Bianka. – A második futamra még jobban felerősödött a szél, ez a kajakosoknak is gondot okozott, kenuban még nehezebb kezelni. Nem probléma, hogy nem jutottunk tovább egyből, szerintem a rutinszerzés miatt kellett ez a második pálya is.” 

A középfutamra és a döntőre pénteken kerül sor.

 Az Adolf Balázs, Hajdu Jonatán kenu kettes a második helyen ért célba a reményfutamában 500 méteren

A magyar egység délelőtt negyedik lett az első pályáján, ezért kellett még egyszer vízre szállnia.

Az új párost alkotó magyarok, akik mindketten voltak már olimpián, a júniusi Európa-bajnokságon pedig hajszállal maradtak le a dobogóról, a világbajnoki címvédő német duóval, Peter Kretschmerrel és Tim Heckerrel lapátoltak együtt másodszorra is, mellettük pedig kazah és cseh egység versenyzett. Csak az utolsó helyet kellett elkerülni, mert három továbbjutó volt. 

A németek ezúttal féltávnál már vezettek és magabiztosan nyertek, a magyarok pedig jó rajt után az élen haladtak, aztán a második helyen lapátoltak, a végén pedig a felzárkózó cseh Fuksa testvérek, Petr és Martin elől, hajójuk berúgásával kaparintották meg a második helyet.

“Számítottunk a továbbjutásra, ha Balázsnak a holnapi egyesre nem zavar ez bele, akkor talán jót is tett nekünk, hogy mentünk még egy pályát. Az első napunkon, amikor idejöttünk ugyanis lekéstük az edzésidőnket, és csak tegnap tudtunk evezni. Egyelőre jól állunk” 

– mondta a vegyes zónában Hajdu Jonatán.

Adolf Balázs gyorsan reagált azzal, hogy kijelentette: ez nem fogja  megzavarni. 

“Elég fiatal vagyok, és van állóképességem, hogy ez ne legyen probléma. Sőt talán kellett is, hogy kicsit belerázódjak a dolgokba. A holnapi napot is hasonlóképpen tervezem, túlélésre játszom, minél kevesebb erő befektetésével szeretnék továbbjutni, mert a következő két nap gyilkos lesz.” – fogalmazott.

Adolf szerdán 1000 méter egyesben lesz érdekelt.

Párosban a középfutamot és a döntőt csütörtökön rendezik.

(MTI)