A második idővel döntős a 4×200 méteres női gyorsváltó – Szabó-Feltóthy és Molnár is továbbjutott 200 méter háton

Pádár Nikolett
Pádár Nikolett a női 200 méteres gyorsúszás harmadik előfutamában a 2024-es párizsi nyári olimpián a Párizs melletti Nanterre-ben lévő Paris La Défense Arénában. Fotó: MTI/Derencsényi István

A Pádár Nikolett, Ábrahám Minna, Késely Ajna, Ugrai Panna összeállítású 4×200 méteres női gyorsváltó a második idővel jutott döntőbe csütörtökön, a párizsi olimpia úszóversenyeinek hatodik napján.

A staféta a kilencedik idővel (7:54.65) érkezett a francia fővárosba. A második előfutamban az ausztrálok mögött gyakorlatilag végig a második helyen haladtak a magyarok, akik 7:52.25 perces idővel összesítésben is másodikok lettek.

“Azért a szobámból kijöttem, de nagyon nehéz volt feldolgoznom, hogy kizártak az olimpiai előfutamból, ráadásul tovább is jutottam volna. Összeszedtem magam, nagyon sokan segítettek, és úgy voltam vele, hogy a lányokért akkor is ki fogom úszni magam” – mondta Pádár Nikolett, akit egyéniben bemozdulásért diszkvalifikáltak a francia fővárosban.

“Sokkal jobb volt, hogy most én úsztam elöl, mert Minnának jó kis előnnyel tudtam átadni, így lesz délután is” – jegyezte meg a 18 éves Pádár, aki eddig rendszeresen a befejező ember volt.

“Nagyon jó volt a sorrend és a taktika, működött, hogy elöl Niki egy remek kezdést adott, ebből pedig mindannyian táplálkozni tudtunk a folytatásban. Este ugyanígy fogunk odaállni és kihozunk magunkból mindent” – mondta Ábrahám Minna.

 Késely Ajna elárulta, a futam előtt próbálta nyugtatgatni társait rutinosabbként: 

“Ugyanazt a lendületet és felszabadultságot kell hoznunk este, csodálatosan teljesítettünk”.

Késely hozzátette, Ugrai a futam előtt azt mondta neki, “akkor is érjenek be, ha letörik a körmük”, vele pedig éppen ez történt meg.

 “Nagyon jól jöttek a lányok, én pedig úgy voltam vele, hogy ezt már nem szabad elrontani. Nekem ez volt a főpróbám igazából, örülök, hogy lehetőséget kaptam a bizonyításra, ami szerintem sikerült. Remélem, a jövőben ez egy még összeszokottabb váltó lesz” – nyilatkozta Ugrai Panna.

A szám döntőjét 22.03-kor rendezik.

Szabó-Feltóthy Eszter és Molnár Dóra is továbbjutott 200 méter háton

carspod

Előzetesen mindkettejüknek esélye volt a továbbjutásra, mivel Szabó-Feltóthyt a 12. (2:08.85), Molnárt pedig a 16. (2:09.02) idővel nevezték.

 Elsőként a 22 éves Szabó-Feltóthy Eszter ugrott medencébe, a második előfutamba kapott besorolást, ahol kiváló úszással, 2:09.72 perces idővel harmadikként csapott célba – megelőzve többek között a dohai világbajnokságon második ausztrál Jaclyn Barclayt – és összesítésben a kilencedik lett.

A 18 éves Molnár Dóra az utolsó, negyedik futamban kapott helyet, 2:10.51 perces idejével pedig még pont befért az esti programba, két századdal éppen Barclayt ejtette ki.

“Ez az olimpia, itt menni kell. Örültem, hogy a futamomban egyet előre tudtam lépni az előzetes nevezési időmhöz képest. Így tovább, de azért remélem, hogy nem kilencedik leszek, akkor már a tizedik is jobb, de persze inkább nyolcadik. Remélem, hogy benne van egy egyéni csúcs este, ha sikerül, örülök, de ha nem, akkor sem leszek szomorú, mert itt vagyok az olimpián” – mondta az MTI-nek Szabó-Feltóthy.

Molnár a vegyes zónában elmondta, elképesztően izgult, a reggelinél néhány falatot tudott csak leerőltetni a torkán, de az is kijött belőle, ugyanakkor az indító szobában már megnyugodott.

“Nagyon jónak éreztem az első százötvenet, de a vége már nagyon fájt, el is hagytak engem a végén. Izgultam, hogy esetleg kicsúszom, de szerencsére nem” – tette hozzá Molnár.

A szám középdöntőjét 21.19-kor rendezik.

Szabó Szebasztián nem jutott tovább 50 méter gyorson 

A győriek kiválósága a tavalyi, fukuokai világbajnokságon úszott 21.67 másodperces idejével a 11. volt az olimpiai nevezési listán, ebből azonban nem sok mindenre lehetett előzetesen következtetni, mivel közel negyven riválisa is 22 másodpercen belüli eredménnyel érkezett Párizsba, ő pedig idén erre még nem volt képes. Legközelebb a belgrádi Európa-bajnokságon járt ehhez, amikor az elődöntőben 22.03-mal zárt.

Ebben a számban tíz előfutamot rendeztek, a 28 éves magyar úszó a kilencedikben állt rajhoz, és ugyan a rajtot a legjobban kapta el 60 százados reakcióidővel, végül csak 22.12 másodperccel csapott célba, amivel összesítésben a 24. helyen zárt.

“Ez valami egészen borzalmas volt. Csalódott vagyok, de nem vagyok mérges, mert tudom, hogy végig csináltam a munkát, egyetlen versenyre sem edzettem még ennyit korábban, de itt látszik, hogy ez sajnos nem volt elég. Valamin változtatni kell, az biztos, és fogok is, de még nem tudom, hogy min. Tudom, hogy bennem van és lesz is az a 21.67-es idő, amivel szerintem itt döntőbe lehetett volna kerülni, de az elmúlt másfél évben mindenki láthatja, hogy csak szenvedek” – nyilatkozta az MTI-nek Szabó. 

“Nincs semmi bajom, nem voltam beteg vagy ilyesmi, egyszerűen lassú vagyok. Haza kell mennem, átgondolni a dolgokat és folytatni a munkát, inkább okosan, mint erősen.”

Zombori Gábor betegség nem indult el, először nem lesz magyar döntős vegyesúszásban

A magyar szövetség tájékoztatása szerint a 21 éves úszó betegség miatt lépett vissza a számtól.

Zombori vasárnap 14. volt 400 méter vegyesen, ezt követően azt mondta, hogy a júniusi, belgrádi Európa-bajnokságon volt csúcsformában, ezt pedig nem sikerült egy hónappal később is hoznia, ezért nem vár sokat a folytatásban.

Mindez azt jelenti, hogy az olimpiák történetében első alkalommal nem lesz magyar döntős valamelyik vegyesúszó számban, melyeket 1964 óta rendeznek meg az ötkarikás játékokon.

Az esti program

20:30, női 200 m pillangó, DÖNTŐ
20:38, férfi 200 m hát, DÖNTŐ (Kós Hubert)
20:46, férfi 500 m gyors, elődöntő
21:00, női 200 m mell, DÖNTŐ
21:19, női 200 m hát, elődöntő (Szabó-Feltóthy Eszter, Molnár Dóra)
21:47, férfi 200 m vegyes, elődöntő
22:03, női 4X200 gyorsváltó, DÖNTŐ (Magyarország)

(MTI)