Chema Rodríguez: százszázalékig elégedett vagyok

Bánhidi Bence
Bánhidi Bence (j) és az argentin Lucas Moscariello (b) a 2024-es párizsi nyári olimpia férfi kézilabdatornájának B csoportjában játszott Magyarország - Argentína mérkőzésen a Dél-párizsi Arénában. Fotó: MTI/Illyés Tibor

A férfi kézilabda-válogatott remek játékkal 35-25-re győzött hétfőn Argentína ellen a párizsi olimpia férfi kézilabdatornáján, a csoportkör második fordulójában.

A magyarok mérkőzése előtt került sor telt ház előtt a norvég-francia összecsapásra, amelyről a hazai szurkolók megint csalódottan távoztak, mivel a címvédő és Európa-bajnok francia együttes továbbra is pont nélkül áll. A dél-párizsi vásárközpont hatos csarnokában kialakított arénában azért így is sokan maradtak, az összecsapás félig telt lelátók előtt kezdődött, de néhány perc múlva már alig maradt üres hely.

Az argentinok a magyarokhoz hasonlóan vereséggel kezdtek – a norvégoktól kaptak ki 36-31-re -, így nekik is volt javítani valójuk.

Már az első percben emberhátrányba kerültek a magyarok – Bókának kellett lemennie -, de az első gólt is ők szerezték Ancsin Gábor jóvoltából. Az egyenlítés után Bánhidi Bence hátra dőlve talált a kapuba, nem sokkal később a hetesre kapuba áll Bartucz László parádézott. Sok mozgással építették a támadásaikat gyakran sikeresen a dél-amerikaiak, akik közül tizenhárman Európában – Spanyolországban, Franciaországban, Portugáliában és Romániában – kézilabdáznak. Húsz percig fej fej mellett haladt a két csapat, kétgólosnál nagyobb különbség a 23. perc végéig nem alakult ki.

Többnyire a magyarok vezettek, de az argentinoknál is volt az előny a félidő felénél, 10-9-es állásnál. Ezután Bánhidi, Imre Bence, Ligetvári Patrik, majd betörésből Bodó Richárd volt eredményes és máris 13-10-re vezettek a magyarok. Nem sokkal később Palasics védett ziccert. Egy perccel a vége előtt Bóka Bendegúz fülelt le egy hosszú átadást és elfutásból növelte az előnyt négyre, az utolsó percben pedig Bodó egy szép lövéssel ötre (17-12). A félidő végére összeállt a magyar védekezés, ebben a szakaszban az alacsony termetű argentinok nem nagyon találtak rést a magas falon. 

A szünet után is lendületben maradt a magyar csapat

Ancsin, Bánhidi, majd Imre volt eredményes, aztán emberelőnyben Lékai Máté a saját térfélről lőtt gólt az üres kapuba, néhány másodperccel később pedig betörésből is betalált, miközben a kapuban Palasics Kristóf sorra védte a lövéseket. Szűk nyolc perc alatt nyolcgólosra nőtt a magyar előny, erre argentin időkérés következett. A magyar védekezés stabil volt, a dél-amerikaiak nehezen tudtak tiszta lövőhelyzetet kialakítani, a saját kapujuk előtt pedig egyre többet szabálytalankodtak, ketten közülük piros lapot kaptak.

A magyarok nyugodtan játszhattak, ebbe még az is belefért, hogy egy támadáson belül két ziccert rontottak. A dél-amerikaiak egyre jobban elbizonytalanodtak, Lékaiék sokszor könnyű gólokat lőttek. Az utolsó negyedórára a cserejátékosok is több lehetőséget kaptak.

A mérkőzés legeredményesebb játékosa Imre Bence volt hét góllal, a kapuban Palasics 13-szor védett. A túloldalon Pablo Simonet ötször talált a kapuba. Leonel Maciel nyolc, Juan Bar három védéssel járult hozzá csapata teljesítményéhez. 

A két válogatott ötödik egymás elleni mérkőzésén a negyedik magyar győzelem született, emellett egyszer – a 2019-es világbajnokságon – döntetlennel zárult az összecsapás.

Chema Rodríguez, a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya játékosait dicsérte, amiért az Egyiptomtól elszenvedett vereség után Argentína ellen kiváló teljesítményt nyújtottak a párizsi olimpia csoportkörében.

“A srácok csodálatosan játszottak, nehéz meccs volt, mert az argentinok sokféle taktikai megoldást alkalmaznak, többször váltanak védekezésben. Ellenük arra van szükség, hogy hatvan percen át koncentráljunk, de a fiúk ezt tökéletesen megoldották” – nyilatkozott a spanyol szakember.

Kiemelte: most kiélvezik a győzelmet, és reméli, a folytatás is hasonló lesz.

“Százszázalékig elégedett vagyok, nem az eredmény miatt, hanem mert nagyon nehéz talpra állni egy olyan vereség után, mint amilyen két napja volt és összeszedetten játszani még este kilenckor is” – fogalmazott.

A norvégok elleni szerdai meccsről azt mondta: az elmúlt időszakban rendre kikapott riválisától a magyar csapat, de azok “normális” időpontban rendezett találkozók voltak.

“Most viszont reggel kilenc órakor kell játszani, így a szokatlan időpontban lehet, hogy más eredmény születik…” – tette hozzá tréfásan. 

Bánhidi Bence hangsúlyozta, nem foglalkoztak azzal, mennyivel nyernek, a győzelem volt a fontos

“A mérkőzés kicsit nehezebben indult, de aztán meccsbe jöttünk, játszottuk a saját játékunkat, összeállt a védekezésünk és tetemes különbséget raktunk közé” – szögezte le.

Kiemelte: kompakt teljesítményt nyújtott a csapat, Palasics Kristóf remekül védett, de a támadáson még van mit csiszolni.

A hétgólos Imre Bence szerint az összecsapás elején az argentinok még frissebbek voltak, ezért még nem sikerült rájuk erőltetni az akaratukat.

“Az első félidő közepén átvettük az irányítást, jól működött a kapusteljesítmény, ebből tudtunk futni és sok könnyű gólt szerezni. Voltak még így is hibák, de egy magabiztos, könnyed győzelmet arattunk, mindenki pályára tudott lépni és hozzátenni a magáét” – fejtette ki.

Férfi kézilabda

B csoport, 2. forduló:

Magyarország – Argentína 35-25 (17-12)
Magyarország:
 Palasics – Bóka 2, Szita 3, Bánhidi 3, Sipos 1, Ancsin 4, Lékai 4, cserék: Imre 7, Bartucz, Bodó 4, Ligetvári 1, Fazekas 1, Ilic, Rosta 5
Az argentin gólszerzők: Simonet 5, F. Pizarro 4, Fernandez, Moyano, Parker 3-3, Bono, I. Moscariello 2-2, Mourino, Bonanno, I. Pizarro 1-1.

A csoport állása:
1. Dánia 4 pont (67-56), 2. Norvégia 4 (63-53), 3. Magyarország 2 (67-60), 4. Egyiptom 2 (62-62), 5. Franciaország 0 (51-64), 6. Argentína 0 (56-71)

(MTI)