Major Veronika nyolcadik légpisztolyban

Major Veronika
Major Veronika a női légpisztoly versenyszám döntőjében a 2024-es párizsi nyári olimpián a chateauroux-i lőtéren. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Major Veronika a nyolcadik helyen végzett vasárnap női légpisztolyban a párizsi olimpián. Pekler Zalán a 17., Péni István pedig a 18. helyen végzett a férfi légpuska alapversenyében.

A keszthelyi sportoló a szombati alapversenyből 582 körrel, a legjobb eredménnyel jutott a nyolcas fináléba, így bizakodva várhatta a döntőt. Major az alapverseny után az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy szeretné kipihenni magát, és beszél majd sportpszichológusával, ugyanakkor nem szeretne nagyon rástresszelni a döntőre.

A legjobb nyolc közé Major mellett két dél-koreai és két kínai, valamint egy-egy indiai, vietnami és török pisztolyos került be.

A döntő elején két ötös sorozatot adtak le a versenyzők, majd a folytatásban két-két lövésenként haladtak. A 12. lövést követően az utolsó helyen álló kiesett, majd minden második lövés után elbúcsúzott a versenytől az aktuálisan sereghajtó.

A döntős helyszínen teltház fogadta a lövőket, akik olimpiai fináléhoz illő bemutatást kaptak a helyi műsorközlőtől, majd kellemes muzsika aláfestésével megkezdődött a finálé. Az első öt lövés során Major erős kilenceseket és egy tizest ért el, 49,2 körrel zárt, amivel az ötödik pozícióban volt. A mezőnyből a dél-koreai Oh Je Dzsin kiemelkedett (52,2 kör), de a harmadik szintén dél-koreai Kim Je Dzsi mindössze öt tizeddel volt a magyar előtt, azaz Major biztató helyzetben volt ekkor.

A második széria aztán már kevésbé sikerült jól a keszthelyiek büszkeségének, aki ugyan remekül, egy 10,5-ös lövéssel kezdett, azt követően azonban többnyire alacsony kilenceseket ért el (47,8 kör), ezzel pedig visszacsúszott a “veszélyzónába”, a hetedik helyre, nyolc tizeddel megelőzve a nyolcadik kínai Csiang Zsan-hszint. 

Ezek után fordult “komolyra” a döntő. Következett a kieséses szakasz, melynek első “áldozata” éppen Major Veronika lett, miután 11-edikre 8,8, 12-edikre pedig 8,2 kört lőtt csak. A magyar pisztolyos így végül 114 körrel fejezte be a nyolcadik helyen karrierje első olimpiai döntőjét.

“Meglepően nyugodtan tudtam lőállásba lépni. Nem éreztem negatív érzelmeket, inkább csak pozitívakat és volt egy olyan állapotom, hogy már csinálni szeretném” – kezdte rtékelését az MTI-nek Major Veronika

“Összességben elégedett vagyok a teljesítményemmel és a felkészültségemmel is. Annyira kicsi a különbség a jó és a rossz lövés között, hogy azt kívülről nem is lehet látni. Én persze belülről éreztem. Kicsit mozgott a kezem, kicsit nagyobb volt a szórásom, és a kicsit rossz lövések igy rosszabbak lettek, mint amilyenek szoktak lenni, ezeknek tudhatók be ez az alacsonyabb lövések.”

Major mindezek ellenére úgy érzi, jól dolgozott a fináléban is, ami a folytatásra is sokat adhat neki.

“A légpisztoly úgy érzem, lendületet ad a folytatásra, ahhoz, hogy jól felkészüljek a sportpisztolyra. Most jön egy kis pihenő természetesen edzésekkel, és azt gondolom, hogy jó lesz ez” – utalt a 25 méteres versennyel kapcsolatos várakozásaira Major Veronika.

Győrik Csaba, Major edzője szintén nem volt szomorú a döntő után, mint mondta, tanítványának ez eddig a karrierje csúcsa, a most megszerzett döntős tapasztalat pedig a folytatásban kamatozni fog.

A fináléban a két dél-koreai, Oh Je Dzsin és Kim Je Dzsi, valamint az indiai Manu Bhaker kiemelkedett a mezőnyből. Az aranyérmet végül Oh nyerte meg 243,2 körös olimpiai csúccsal, megelőzve honfitársát, Bhaker pedig bronzérmet szerzett.

Női légpisztoly, olimpiai bajnok:

carspod

   Oh Je Dzsin (Koreai Köztársaság) 243,2 kör
2. Kim Je Dzsi (Koreai Köztársaság) 241,3 
3. Manu Bhaker (India) 221,7
…8. Major Veronika 114
…33. Fábián Sára Ráhel 566 (alapversenyben)

Nem lesz magyar döntős férfi légpuskában

Pekler Zalán a 17., Péni István pedig a 18. helyen végzett a férfi légpuska alapversenyében, így mindketten lemaradtak a döntőről vasárnap a párizsi olimpián.

A sportlövőversenyeknek helyt adó chateauroux-i Nemzeti Lőtéren a négyszeres Európa Játékok-győztes Pekler és a  többszörös Európa-bajnok, idén ebben a számban Eb-második Péni egyaránt bizakodva várta a 10 méteres viadal 60 lövéses alapversenyét. A héten lázzal küzdő Péni az MTI-nek azt mondta a verseny előtt, hogy túlvan a betegségen.

A viadal aztán az ő szempontjából rosszul indult, az első tíz lövés során kicsit bizonytalannak tűnt, láthatóan nagyon küzdött, de nem jöttek a nagy tizesek és csupán 102,9 kört ért el, ami megpecsételte versenyét. A három éve Tokióban ebben a számban ötödik klasszis a folytatásban nagyon feljavult, második, harmadik, illetve ötödik és hatodik tízes szériája is legalább 105 körös volt, de végül 628,3 kört ért el, amivel nem volt esélye a döntőre.

Pekler versenye másként alakult. A komáromiak puskása szinte végig jól lőtt, de rendre becsúszott egy-egy rosszabb lövés a kiváló sorozatokba és különösen utolsó négy lövését bánhatja (9,7, 10,3, 10,2, 10,3), mert így csupán 628,4 kört ért el, és végül 1,4 körrel maradt le a hétfői döntőről.

Pekler és Péni számára nem ért még véget az olimpia, ugyanis az 50 méteres összetett szám még hátravan a számukra, melyben mindketten a világ élvonalába tartoznak.

(MTI)