Ötödik meccsét is megnyerte a női junior kézilabda-válogatott

Farkas Júlia
Farkas Júlia (Győri Audi ETO KC) eddig 23 lövésből 19 gólt szerzett. Fotó: Jure Banfi / kolektiff

Az Európa-bajnoki címvédő magyar női junior kézilabda-válogatott 31-23-ra legyőzte Dániát a szkopjei világbajnokság középdöntőjének második fordulójában, kedden.

 II-es középdöntő-csoport első fordulójában Norvégia ellen öt góllal nyert a magyar válogatott, Csíkos Luca hat találata mellett Farkas Júlia ötször, míg Varga Emília négyszer volt eredményes.

A dánok ellen a magyarok legeredményesebb játékosa Farkas Júlia volt hét góllal, míg Csíkos Luca ötször talált be. Zaj Klára hét, Imre Szofi négy védéssel zárt.

Szilágyi Zoltán szövetségi edző csapata – amely a csoportkör után a középdöntőben is megnyerte négyesét – már vasárnap biztosította helyét a csütörtöki negyeddöntőben, ahol Izlanddal, Portugáliával vagy a házigazda Észak-Macedóniával találkozik.

“Eddig nagyon komoly erődemonstrációt tartott a válogatott” – nyilatkozta az MTI-nek Juhász István, a magyar szövetség sportszakmai igazgatója.

Hozzátette, nem lebecsülve az első két csoportellenfelet, Argentínát és Mexikót, de már a torna előtt is úgy gondolták, hogy a Koreai Köztársaság elleni mérkőzéssel kezdődik majd a világbajnokság érdemi része számukra.

“Óriási erénye a csapatnak, hogy nagyon széles skálájú a játékosállománya, és mindig van olyan cserelehetőség, vagy olyan kvalitású játékos, aki a nehéz percekben túl tudja a csapatot lendíteni a holtponton. Felőröljük az ellenfeleket, főleg védekezésben, iszonyú erővel, technikai és taktikai fegyelemmel tudunk védekezni, ez sokszor megoldhatatlan feladat elé állítja az ellenfeleket”

– elemezte Juhász.

Megjegyezte: nagyon reméli, hogy a játékosok megvalósítják az álmaikat, és az Európa-bajnokság után a világbajnokságot is megnyerik. A torna előtt is érmet vártak az együttestől, de akkor még nem tudták, mennyire befolyásolja a teljesítményt, hogy a korosztály legjobbja, az irányító Simon Petra Telkiben készül a felnőtt válogatottal az olimpiára, tehát nem lehet ott az északmacedón fővárosban.

“A korosztály egyik legnagyobb ígéretének tartott játékos nincs a csapattal, amely eddig nélküle is megnyerte mind az öt mérkőzését, ezért azt mondom, az eddigi teljesítményt látva bátran kijelenthetjük, hogy kitűzhetjük célnak a vb megnyerését”

– szögezte le Juhász.

U20-as női kézilabda-világbajnokság

Középdöntő, 2. (utolsó) forduló, II. csoport

carspod

Magyarország – Dánia 31-23 (15-12)
Magyarország: Imre, Zaj (kapusok), Csernyánszki 2, Csíkos 5, Faragó 4, Farkas 7, Gém 1, Horváth, Kovács 1, Kövér 3, Panyi, Szabó A. 4, Szabó L. 1, Török, Varga 1 (1), Vártok 2. 
Dánia: Almind, Kaysen (kapusok), Bang 6, Jensen, Johansen 1, F. N. Larsen, J. K. Larsen 1, Laursen 2, A. L. Lund 1, E. B. Lund, Nickelsen 1, Nielsen 1, Thestrup 5, Vestergaard 3 (1), Vinther 1, Waage-jensen 1. 

Magyarország – Norvégia 31-26 (18-11)
Magyarország: Imre, Zaj (kapusok), Csernyánszki 1, Csíkos 6, Faragó 3 (1), Farkas J. 5, Gém 1, Horváth, Kovács A. 3, Kövér 3, Panyi, Szabó A. 2, Szabó L. 2, Török, Varga 4 (2), Vártok 1. 
Norvégia: Mardalen, Frisendal, Selnes (kapusok), Edner, Enger 1 (1), Gronstad 4, Husaas 4, Idland, Jullumströ 1, Kamburce 2, Kruse, Lae 2, Mjös 5, Pharo, Rosenberg 6, Solbakken 1.

A csoport állása: 1. Magyarország 6 p (+28), 2. Dánia 4 p (+6), 3. Norvégia 0 p (-13), 4. Dél-Korea 0 p (-21)

Június 25., kedd: 
15:45 Dél-Korea-Norvégia

Korábban:
Magyarország-Argentína 39-21 (19-12)
Magyarország-Mexikó 54-10 (26-3)
Magyarország-Dél-Korea 32-17 (13-9)

A magyar női juniorválogatott kerete

Kapusok: ZAJ Klára (NEKA), IMRE Szofi (Érd), LAKATOS Réka (DVSC SCHAEFFLER)
Jobbszélsők: GÉM Léna (Kisvárda Master Good SE), VÁRTOK Tamara (Moyra-Budaörs Handball)
Jobbátlövők: FARKAS Júlia (Győri Audi ETO KC), KOVÁCS Anikó (Praktiker-Vác), PANYI Krisztina (Érd)
Irányítók: HORVÁTH Fanni (FTC-Rail Cargo Hungaria), CSERNYÁNSZKI Liliána (DVSC SCHAEFFLER)
Beállók: SZABÓ Lili (Kisvárda Master Good SE), KÖVÉR Luca (Alba Fehérvár KC), GAJDOS Petra (Dunaújvárosi KKA)
Balátlövők: VARGA Emília (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), CSÍKOS Luca (Praktiker-Vác), FARAGÓ Lea (NEKA
Balszélsők: SZABÓ Anna (Moyra-Budaörs Handball), TÖRÖK Fanni (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Forrás: MKSZ / MTI

Papp Dorka és Bordás Réka is visszatér az FTC női kézilabdacsapatához