Menekülés a győzelembe!

magyar labdrúgó-válogatott
Kata Mihály, Szalai Attila, Sallai Roland, Csoboth Kevin, Nagy Zsolt, Gazdag Dániel és Dárdai Márton (b-j), a németországi labdarúgó Európa-bajnokságon részt vevő magyar válogatott tagjai a csapat edzésén Weiler-Simmerbergben. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya igazi ki-ki mérkőzésre számít vasárnap a skótok ellen a németországi Európa-bajnokság A csoportjának utolsó fordulójában.

Balogh Botond és Nego Loic szombaton sem edzett együtt a magyar labdarúgó-válogatott tagjaival

A tréning nyilvános részében szintén külön mozgott Szoboszlai Dominik csapatkapitány, de a magyar szövetség (MLSZ) MTI-nek adott tájékoztatása szerint “nincs semmi baja”, a Liverpool légiósa csupán regeneráló feladatokat végzett a pálya melletti sátorban, a gyakorlás későbbi részében pedig csatlakozik a társaihoz.

Az előző két csoportmérkőzést sérülés miatt kihagyó Styles Callum viszont a kezdetektől részt vett a verőfényes napsütésben tartott edzésen.

“Két meccsen nulla pontot szereztünk, ezek után nincs más alternatíva, csak a győzelem. Ez egy ki-ki meccs lesz, amelyen mindkét csapatra ugyanolyan nyomás nehezedik. Nekik és nekünk is kell a három pont, egy cipőben járunk. Ha megvan, azzal továbbjuthatunk, de ha mégsem, akkor is úgy távozunk, hogy három pontot bezsebeltünk” – mondta az MTI érdeklődésére szombati sajtótájékoztatóján az olasz szakvezető.

Az 59 éves tréner közölte, fizikálisan rendben van az együttese, de az utolsó pillanatig várnak az értékelésekkel, hogy ki milyen állapotban van. Hozzátette, kifogásokat nem keres, mert az ellenfélnek ugyanúgy ez lesz a harmadik összecsapása. A csapatkapitány Szoboszlai Dominik miatt pedig nem aggódik, az elmúlt három napban elsősorban a regenerációjára koncentráltak. 

Másik újságírói kérdésre elárulta, hogy az Eb előtti utolsó felkészülési mérkőzésen megsérült Styles Callum már négy napja együtt edz a társaival, így készen áll a játékra. A kezdőcsapatot illetően pedig úgy fogalmazott, lesz néhány változtatás, viszont ezt most nem a rossz játék, hanem a csapat frissítése indokolja.

“Skócia mindig agresszív futballt játszik, az első két meccsen is ezt próbálta. Az első, németek elleni találkozót nehéz értékelni, mert korán tíz emberre fogyatkozott a szigetországi együttes, ami rémálom bármelyik csapat számára ilyen erős riválissal szemben. Ismerjük a skótok küzdőszellemét, amit megmutattak Svájc ellen, még ha volt is szerencséjük” – beszélt a soron következő ellenfélről Marco Rossi, aki a legveszélyesebb játékosok között John McGinnt és Scott McTominayt említette.

Az előző fordulót követően a játékvezetőt kritizáló Rossi a bíráskodást illetően azt az elvárást fogalmazta meg, hogy a következetesség jellemezze, mert a németek elleni 2-0-s vereség alkalmával a holland Danny Makkelie nem így járt el.

“Nem keresek kifogásokat, hogy nem fújta be az első gól előtti szabálytalanságot, anélkül is nyertek volna a németek, akik rúgtak még egy gólt. Nem ez volt a döntő. De a videobíró korában nem kell hogy számítson, melyik csapat mennyire erős, ugyanolyan védelmet kell jelentsen Georgia és Magyarország, vagy mint Németország és Olaszország számára” – mondta Rossi.

Szalai Attila: a nyomást egészségesen kell kezelni

“Az elmúlt időszak sikerességével talán mi tettük magasra a lécet. Szeretnénk megszerezni a három pontot, mert akkor jobban teljesítettünk, mint az előző Eb-n, amikor kettővel búcsúztunk. Ezt a nyomást egészségesen kell kezelni, pozitív motivációvá átalakítani és ezt extra energiaként kivinni a pályára” – fogalmazott a szombati sajtótájékoztatón a Hoffenheim védője.

Szalai Attila szerint senki sem szeret veszíteni, a 14 mérkőzésből álló veretlenségi sorozat nagy siker volt, önbizalomtól duzzadva lépett pályára a nemzeti együttes, ami nyilván megcsappant a kontinensviadalon elszenvedett két vereség hatására, de átbeszélték, mi tette őket erőssé, és visszamentek az alapokhoz.

“Skóciának erős csapata van, játékosai rengeteget dolgoznak labda nélkül is. Védekezésük kompakt, elsősorban kontrákból és előreívelésekből tudnak veszélyt okozni” – jellemezte a szigetországi riválist a 26 éves futballista, aki nem akart kiemelni senkit a skótok közül mondván csapatként készülnek rájuk.

A nyitóforduló után a kezdőcsapatból kikerült játékos úgy érzi, nehéz év van mögötte, miután előbb a Hoffenheimnél, majd a Freiburgnál is kiszorult a kezdőből, de büszke arra, hogy ennek ellenére itt lehet az Eb-n, és ha újra bizalmat kap, igyekszik azt meghálálni. Hozzátette, a helyzete nem változtatott az önbizalmán és a magabiztosságán.

“Fizikálisan jó állapotban vagyunk, ezt mérésekkel és vizsgálatokkal nagyon profi szakmai csapat felügyeli, amely erre nagyon odafigyel” – mondta Szalai, aki megjegyezte, lassan a válogatott sérültjei is felépülnek.

Botka Endre arról beszélt, hogy az előző négy meccsen sok gólt kaptak, ami korábban nem volt rájuk jellemző.

“A 14 veretlenül megvívott meccs nagyobb elvárást fogalmazott meg bennünk is, de látjuk azt, hogy az előző két találkozó nem ennek megfelelően sikerült. Ilyenkor vissza kell menni az alapokhoz. Ha megszerezzük a három pontot, akkor még lesz esélyünk a továbbjutásra, de meccs közben nem szabad az eredményen gondolkodni, egyszerűen csak nyerni kell, utána lehet számolgatni” – jelentette ki a Ferencváros védője, aki szerint “meccsfüggő”, hogy mikortól kell nagyobb kockázatot felvállalni a siker érdekében, de Marco Rossi szövetségi kapitánynak nem csak egy terve van a mérkőzés különböző forgatókönyveire.

A kispesti nevelésű futballista saját bevallása szerint minden nap úgy készül, hogy kezdő lehessen.

Steve Clarke, a skót labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint csak a győzelemre és a három pont megszerzésére koncentrálnak majd vasárnap este

“Jó érzés, hogy van esélyünk megszerezni azt a négy pontot, amiről a torna előtt beszéltünk. Már a sorsoláskor tudtuk, hogy az utolsó csoportmeccsen dől majd el a továbbjutás, és reméljük, hogy megtanultuk a leckét az előző Eb-ről” – fogalmazott a meccs helyszínén, Stuttgartban megtartott szombati sajtótájékoztatón a szakvezető, és hozzátette, figyeltek arra, hogy a játékosok sokat pihenjenek, megfelelően regenerálódjanak, illetve jól felkészültek legyenek vasárnap.

“Abban reménykedem, hogy amikor pályára lépünk a magyarok ellen, akkor mindezeknek a következményeként jó eredményt érünk majd el” – mondta az edző, aki hangsúlyozta: tisztában vannak azzal, hogy a legjobb 16 közé kerüléshez nyerniük kell, és csak erre figyelnek majd, a párhuzamosan zajló német-svájci összecsapás állásával pedig egyáltalán nem fognak foglalkozni.

“Magyarországnak az utóbbi években nagyon jó válogatottja van, amely szervezetten játszik, fegyelmezett a labdával, ezek mellett tehetséges futballistákkal és jó edzővel rendelkezik” – nyilatkozott a vasárnapi ellenfélről Steve Clarke, aki szerint két hasonló erősségű együttesről van szó, ő pedig bízik abban, hogy az ő taktikájuk egy hajszállal jobb lesz, mint a magyaroké.

“Ismerjük Szoboszlai Dominikot, Kerkez Milost és Callum Styles-t is, sőt, őket talán valamivel jobban, hiszen mindannyian Angliában játszanak. Ugyanakkor az említett három futballistán kívül is számos jó játékosa van a magyar válogatottnak, ezért vigyáznunk kell velük” – jelentette ki a skót kapitány. Arról is beszélt, hogy a mentális állapot egy ilyen mérkőzésen kiemelt fontosságú, ezt pedig leginkább az első, a házigazda németekkel szemben 5-1-re elbukott meccsen érezték.

“A második összecsapásunkon már meg tudtuk mutatni, hogy miben vagyunk jók, és reméljük, hogy ez vasárnap is így lesz” – utalt a Svájc elleni 1-1-re a tréner.

Clarke elmondta, sokkal tapasztaltabbak, mint az előző Európa-bajnokságon, de mindenképpen fog motivációs beszédet tartani a játékosainak annak érdekében, hogy “a lehető legjobb állapotban” fussanak ki a pályára a magyarok ellen.

John McGinn, az angol élvonalban szereplő Aston Villa és a skót csapat középpályása – aki most csatárként szerepel az Eb-n – úgy fogalmazott, “teljesen mindegy, hogy hogyan”, de mindenképpen gólt kell szerezniük. Elárulta, hogy unokatestvérei és nagybátyja Sopronban élnek, előbbiek közül az egyik a magyaroknak, a másik a skótoknak szurkol majd vasárnap este.

“Furcsa helyzet, számomra még különlegesebbé teszi a mérkőzést, de az a legfontosabb, hogy továbbjussunk. Ha ez sikerül, akkor leiszom magam a sárga földig” – nyilatkozott a 16 közé kerülés lehetőségéről McGinn, aki megköszönte a szurkolóknak az eddigi támogatást.

“Azt ugyan nem tudom, hogy ennyi ivás mellett hogyan sikerült ilyen jól viselkedniük nekik, de büszkék vagyunk rájuk és reméljük, hogy felejthetetlen élményekkel távoznak az Eb-ről” – jelentette ki a középpályás, és hozzátette, igyekeznek majd “azt az energiát” hozni, amelynek köszönhetően a második meccsen döntetlent értek el Svájccal szemben.

A csaknem 55 ezer néző befogadására alkalmas stuttgarti MHP Arénában az argentin Facundo Tello sípjelére vasárnap 21 órakor kezdődik a magyar-skót összecsapás, melyet az M4 Sport, a Kossuth Rádió és a Nemzeti Sportrádió élőben közvetít.

    A magyar labdarúgó-válogatott várható kezdőcsapata az MTI szerint:
Gulácsi – Botka, Orbán, Dárdai – Fiola, Styles, Nagy Á., Kerkez – Sallai, Szoboszlai – Varga

(MTI)

Belga győzelem a románok ellen

Könnyed sikerrel jutottak tovább a portugálok

Osztrák siker 88 év után