Aranyérmes a 4×200 méteres vegyes gyorsváltó

aranyérmes
Az aranyérmes magyar vegyes gyorsváltó, Márton Richárd, Holló Balázs, Ábrahám Lilla Minna és Pádár Nikolett (b-j) a 4x200 méteres gyorsúszás eredményhirdetésén a belgrádi vizes Európa-bajnokságon. Fotó: MTI/Derencsényi István

A Márton Richárd, Holló Balázs, Ábrahám Minna, Pádár Nikolett összeállítású 4×200 méteres vegyes gyorsváltó aranyérmet nyert szombaton a belgrádi úszó Európa-bajokságon.

Ebben a számban mindössze öt nemzet állított ki csapatot, a magyarok már a délelőtti előfutamban is magabiztosan végeztek az élen.

A fináléban háromszáz méter után Ábrahám Minna 21 századmásodperces előnnyel adta át a stafétát Pádár Nikolettnek, az első 50 méter végén még a lengyel Zuzana Famulok volt egyszázadmásodperces előnyben, ám a szegedi lány begyújtotta a rakétákat és végül öt másodperces hatalmas fölénnyel győzött.

Ennek a sikernek köszönhetően a magyar küldöttség a zárónap előtt nyolc aranynál jár a szerb fővárosban.

4×200 m vegyes gyorsváltó, Európa-bajnok:

   MAGYARORSZÁG (Márton Richárd, Holló Balázs, Ábrahám Minna, Pádár Nikolett) 7:30.11 perc
2. Lengyelország 7:35.08
3. Németország 7:35.56

Komoróczy Lora a hatodik, Molnár Dóra a nyolcadik helyen végzett 100 méter háton

Előbbi 1:01.36, utóbbi 1:01.46-os idővel csapott célba. A számot a lengyel Adela Piskorska nyerte, egyedüliként egy percen belüli idővel, 59.97 másodperccel.

Női 100 m hát, Európa-bajnok:

   Adela Piskorska (Lengyelország) 59.79 másodperc
2. Danielle Hill (Írország) 1:00.19
3. Roos Vanotterdijk (Belgium) 1:00.58
…6. KOMORÓCZY LORA 1:01.36
…8. MOLNÁR DÓRA 1:01.46

A viharos időjárás sem zavarta meg a középdöntőben érdekelt magyar versenyzőket, akik hibátlanul vették az akadályt

Férfi 50 méter gyorson az olimpiai szintes Szabó Szebasztián idei legjobbját úszta az előfutamban, a középdöntőben ezt tovább tudta javítani és 22.03-as idővel ötödikként bekerült a fináléba.

“Négy századra voltam attól, hogy hosszú idő után bekerüljek huszonkét másodperc alá, de nem gond, majd a fináléban, remélem, összejön” 

– nyilatkozta a vegyes zónában Szabó.

Női 200 méter pillangón Jakabos Zsuzsanna délelőtt egyetlen tizedre volt a 2:08.53-as olimpiai szinttől, ezúttal a középdöntőben ettől most távolabb került, 2:09.42-vel a harmadik idővel jutott a fináléba. Honfitársa, a már olimpiai szintes Kapás Boglárka nem sokkal megelőzte őt, 2:09.35-tel másodikként várhatja a döntőt.

“Megmondom őszintén, szeretem az ilyen helyzeteket, amikor kicsit kizökkenek a megszokottból. Jó kis úszás volt ez, a döntőben szeretnék azért javulni, de nekem ez az Eb csak egy edzés igazából” 

– értékelt a szakadó esőben Kapás.

Férfi 200 méter vegyesen a délelőtt meglepetésre a címvédő Kós Hubert mögött második magyar Török Dominikegyéni csúcsát (1:59.02) megközelítve, 1:59.07-tel nyerte az első futamot, így egyből bejutott a döntőbe. Őt követte a 200 méter hát világbajnoka, délelőtti idejét, azaz idei legjobbját ismét felülmúlva 1:58.12-vel összesítésben a második helyen lépett tovább.    

“Ilyen körülmények között ilyen időt úszni, szerintem teljesen rendben van. Holnap a lehető legjobban szeretnék regenerálódni, utána pedig megpróbálni mindent” 

– fogalmazott Török, aki az olimpiai szintet (1:57.94) célozza meg.

Kós a vegyes zónában elárulta, a megszakítások miatt nem tudott úgy bemelegíteni, olyan ütemben, ahogyan arra szükség lett volna, ráadásul a villámlások miatt nem gondolta volna, hogy egyáltalán úszhatnak, ezzel együtt az időeredményt teljesen rendben valónak találta.

Férfi 100 méter háton az olimpiai szintes Jászó Ádám 54.25-tel hetedikként jutott tovább: 

“Nagyon nehéz mit kezdeni azzal, ha ide-oda pakolják a futam időpontját. Mindenesetre megpróbáltam alkalmazkodni, megcsinálni a rutinomat ahogy lehet, összességében pedig nem volt ez olyan rossz.”

(MTI)

Aranyérmes Milák Kristóf és Senánszky Petra is