A triatlonos Bicsák Bence, Kuttor-Bragmayer Zsanett és Lehmann Csongor indulhat az olimpián

triatlon
Bicsák Bence, Kuttor-Bragmayer Zsanett és Lehmann Csongor

Lehmann Csongor, Bicsák Bence és Kuttor-Bragmayer Zsanett indulhat a magyar színek képviseletében triatlonban a párizsi olimpián.

A nemzetközi szövetség hétfőn zárta le az olimpiai kvalifikációs rangsort és a hazai szövetség szerdán jelentette be, kik vesznek részt a játékokon.

carspod

“A világbajnoki sorozatban hétvégén bronzérmet nyerő Lehmann Csongort, az előző olimpián hetedik Bicsák Bencét és a Tokióban szintén remek eredményt elérő Kuttor-Bragmayer Zsanettet nevezi a párizsi olimpiára a Magyar Triatlon Szövetség. A paralimpián várhatóan Mocsári Bencének szurkolhatunk majd triatlonban” – tájékoztatta az MTI-t a szövetség, amely kiemelte: a magyar triatlonsport erejét jelzi, hogy a kvalifikációs ranglistán elfoglalt helyezések alapján egy magyar nő mellett négy (!) férfi lehetne ott Párizsban – ilyen eredmény a magyarokon kívül csak a franciák, a spanyolok és a németek értek el -, “de sajnos más sportágakhoz hasonlóan a triatlonban is limitálják, hogy egy nemzet hány kvótát kap”.

Így a nőknél egy, a férfiaknál két magyar triatlonos indulhat Párizsban, a vegyes váltó nem szerzett kvótát.

“A kvalifikációs időszak eredményei alapján a hazai szövetség elnöksége úgy döntött, hogy Kuttor-Bragmayer Zsanettet, Lehmann Csongort, Bicsák Bencét nevezi az olimpiára, a tartalék Dévay Márk. A paralimpián várhatóan Mocsári Bencének szurkolhatunk triatlonban, ennek kvalifikációja július 1-én zárul” – áll a közleményben.

“Hosszú, nehéz és rendkívül izgalmas volt a kvalifikációs időszak. A végén egy picit a szerencsével is hadilábon álltunk, így végül három fős lesz a magyar olimpiai válogatott, bár korábban arra is volt esély, hogy öten utazhatnak. Bízom benne, hogy az élet visszaadja majd Párizsban, amit az elmúlt két hétben elvett tőlünk”

– nyilatkozott Kindl Gábor, a Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) elnöke.

Hozzátette, a csapat így is nagyon erős, az U23-as világbajnok Lehmann Csongor mellett Bicsák Bence hetedik volt tokiói olimpián, ahol Bragmayer Zsanett a 12. helyen végzett.

“Ezúttal szeretnénk pontot vagy pontokat szerezni, sőt – ahogy a hétvégi példa is mutatja – ha minden összejön, akkor akár érmet is hozhat haza a csapat. Hatalmas siker lenne”

– fogalmazott az elnök.

Rövid pihenő után sűrű program és magaslati edzőtábor vár a magyar triatlonosokra

A világbajnoki sorozat cagliari állomásán a múlt hétvégén bronzérmet nyerő Lehmann Csongor szerint teljesen más érzés felállni a dobogóra, és maga mögé utasítani azokat a versenyzőket, akikkel eddig ki-ki meccset vívott, ez pedig hatalmas önbizalmat ad neki a jövőre nézve. 

“Már novemberben ki lett mondva, hogy a pontjaim alapján matematikailag képtelen vagyok kiesni a kvalifikációt érő helyekről. Ebből a szempontból már úgy tudtam ennek a versenyszezonnak neki menni, hogy maximálisan az olimpiára koncentrálok, nyugodt és magabiztos vagyok. Szerintem ez kell majd ahhoz, hogy Párizsban a legjobb énemet tudjam odatenni” – mondta a hazai szövetség által a Kopaszi-gáton szervezett sajtóeseményen a 25 éves Lehmann.

Azt is elárulta, hogy a következő két hetet Magyarországon tölti, majd Livignóba utazik magaslati edzőtáborba, és a tiszaújvárosi világkupa kivételével ott fog készülni egészen a nyári játékokig.  

Lehmann kiemelte, hogy az ellenfelek ugyanazok lesznek az olimpián, mint akikkel eddig versenyzett, viszont a “körítéssel” meg kell majd birkóznia, mivel rengeteg új, szokatlan inger fogja érni, ezekre pedig már most elkezdett felkészülni. 

Bicsák Bence elmondása szerint megkönnyebbült a kvalifikációs időszak lezártával, mert ez egy nagyon hosszú folyamat volt. Kiemelte, honfitársai, Dévay Márk és Faldum Gábor is nagyon erősek voltak a kvalifikáció alatt.         

“Ők is nagyon megérdemelték volna, emiatt nyilván egy picit csalódott vagyok, hogy az ő álmuk most nem fog valóra válni, az enyém pedig igen. Ez viszont extra motivációt jelent, hogy még keményebben dolgozzak és mindent beletegyek ebbe az utolsó időszakba” – mondta a legutóbbi ötkarikás játékokon hetedik Bicsák, aki a hazai férfi triatlonosok eddigi legjobb olimpiai eredményét érte el Tokióban. 

A 28 éves sportoló ezen a héten pihenőjét tölti, majd Barcelonában versenyez, onnan pedig a francia Pireneusokba utazik öt hétre, magaslati edzőtáborba. Ezt követően a hamburgi világbajnoki futamon áll rajthoz, majd egy-két hétre visszamegy Gironába edzőtáborozni, utána pedig már a francia fővárosba utazik. 

“Eddig nem is gondoltam arra, hogy mi lehet a cél az olimpián, csakis arra koncentráltam, hogy sikerüljön a kvalifikáció. Mindig csak a következő lépést néztem, és most is a maradék kéthónapos felkészülésre koncentrálok. Nekem az a célom, hogy a lehető legtöbbet hozzam ki magamból. Biztos vagyok benne, hogy nagyon sok olyan tartalékom van, amiről nem is tudok, és ha ezeket sikerül kiaknázni az olimpián, akkor egy nagyon jó eredményt fogok tudni elérni” – hangsúlyozta Bicsák. 

A tokiói olimpián 12. helyen végző Kuttor-Bragmayer Zsanett az elmúlt két évben összesen 68 versenyen vett részt, ebből pedig a legjobb 12 eredményét vették alapul a kvalifikációban. Bár sűrű volt a programja, még további hat versenyen szeretne részt venni az olimpia előtt, ezeknek azonban nem lesz tétje, inkább részcélokat szeretne ezeken teljesíteni – és a tiszaújvárosi vk is a tervei között szerepel. 

“Szeretném megjavítani a tokiói helyezésemet, ezért minimális nyomás van rajtam. Saját magammal szemben van elvárásom, és azzal, hogy ott lesz a pálya mellett a család és a barátok, akik ott fognak üvölteni, szerintem én is teljesen más hangulatban leszek. Nagyon várom már, mert meg szeretném tapasztalni azt az olimpiát, ahol ott vannak a szurkolók” – mondta. 

A szövetség tájékoztatása szerint várhatóan Mocsári Bence indulhat majd a paralimpián, melynek kvalifikációja július 1-jén zárul.

Forrás: MTSZ / MTI

Kropkó Márta: a magyar triatlonos vegyesváltónak ott lenne a helye Párizsban