Zacher Gábor Varga Barnabás sérüléséről: Óriásit hibázott az orvosi személyzet

Zacher Gábor
Zacher Gábor

Zacher Gábor szerint a Varga Barnabáséhoz hasonló esetekben az orvosnak akkor is be kell rohannia a játékoshoz a pályára, ha a bíró nem állítja meg a játékot, mert a focista életénél semmi sem lehet fontosabb. A mentőorvos beszélt arról is, miért került elő vasárnap este a defibrillátor. 

A stuttgarti “egészségügyi személyzet” minősíthetelenül leszerepelt a skót-magyar meccsen

„Ültem a tévé előtt, és azt mondtam, hogy ilyen csak a mesében van” – mondta az rtl.hu-nak Zacher Gábor.

Van egy német egészségügyi ellátórendszer, amiről azt mondják, hogy a világon az egyik legjobb. Ráadásul az akut, a sürgősségi ellátásuk is fantasztikus. És akkor ilyen hibát követnek el?– tette fel a kérdést, utalva arra, hogy zavarba ejtően lassan érkezett az orvosi segítség Varga Barnabáshoz. 

Olyannyira, hogy végül Szoboszlai Dominik rángtatta be a hordágyat a pályára.

„Ugye vannak szabályok, hogy a kispadnál lévő pitdoktor, a hordágycsapat – mi így hívjuk őket – hogyan és mikor mozoghat. Összefut két játékos, megrúgják egymást, feltételezzünk mondjuk egy bokatörést. Ez nem egy életveszélyes állapot. Ilyenkor bemegy a csapatorvos, a gyúró, megnézik, és utána jeleznek nekünk: a két karjukat keresztbe teszik a fejük fölött, és akkor mi megyünk. Mert ilyenkor miről van szó? A játékost rá kell tenni a lapáthordágyra, ki kell hozni, elvinni az ambulanciára, és utána mehet tovább a mérkőzés” – magyarázta a mentőorvos.

Abban az esetben viszont, ami Barnabással történt, vagy ha gondolunk Eriksen esetére a legutóbbi Eb-ről, amikor összeesik valaki, akkor függetlenül attól, hogy a játékvezető megállítja-e a játékot, a pitdoktornak kutya kötelessége elindulnia. Mert itt a focista életéről van szó.

„És lehet, hogy ilyenkor negyven métert is kell rohanni, hogy odaérjünk a játékoshoz. Ezzel párhuzamosan elindul a hordágycsapat, visznek magukkal szinte mindent, amit mi egy lakásra felvinnénk a rohamkocsiból. És ilyenkor nem számít, hogy éppen zajlik a játék. Ott vagyunk a beteg mellett, elkezdjük a munkát. Ilyenkor mi orvosok vagyunk, és tökmindegy, hogy ez épp egy stadion, százezer nézővel.”

A meccs Szoboszlai Dominik is beszélt arról, hogy nem érti, hogyan működik a protokoll, és miért nem indultak meg a mentők.

Igen, protokollok vannak, és esetünkben az azt diktálta volna, hogy egyből el kellett volna indulni, ahogy a pitdoktor látja, hogy az összefejelés után a játékos magatehetetlenül fekszik.

Úgy gondolom, hogy óriásit hibázott a beindulással az orvosi személyzet

– jelentette ki Zacher Gábor.
Varga Barnabás

Hajdú B. István a közvetítésben említette azt is, hogy előkerült a defibrillátor is, ennek a szónak a kimondása pedig sokakból rettenetet vált ki, hiszen a hirtelen szívleállással kötik össze.

„Ilyenkor amit bevisznek, az nem egy egyszerű félautomata defibrillátor, ami az utcán, bevásárlóközpontban van” – mondta erre Zacher Gábor. 

„Ez sokkal összetettebb eszköz, rengeteg paramétert tud rögzíteni, például a véroxigén tartalmát. Ha föltesszük a kis tappancsokat, rögzíteni tudja az EKG-t, vérnyomást tud mérni. Ilyenkor legalább húszkilós hátizsák, tizenöt kilós defibrillátor és a legalább tizenöt kilós orvosi táska van velünk. És a hordozható hordágy, a nyakrögzítő. A felszerelésünk mindent egybevetve nagyjából hetven-nyolcvan kiló. És így kell futva megtennünk a távolságot. Aki ezt nem bírja, ne csinálja!”

Megszólalt Varga Barnabás édesapja, nehéz perceket élt át a család

Az eset óta Dr. Pánics Gergely, a Ferencváros csapatorvosa is megszólalt a Fradi.hu-nak és megerősítette, hogy Varga Barnabás agyrázkódást szenvedett, elvesztette az eszméletét, a mentőben azonban már tudatánál volt. 

„Ezt követően bevitték a stuttgarti klinikára, ahol a kivizsgálás után felállították a terápiás tervet, eszerint meg fogják műteni. Csatárunk többszörös arckoponyacsont-törést szenvedett, több kisebb és nagyobb csont is eltört az arcában, volt, amelyik el is mozdult” 

– nyilatkozta Dr. Pánics Gergely, a hírt az MLSZ is megerősítette.

Az emlegetett műtéten időközben át is esett a 29 éves támadó, amit a játékos édesapja, Varga András erősített meg a Nemzeti Sport-nak. 

Feleségemmel együtt idehaza várjuk a híreket. A műtéttel kapcsolatban Barni kedvese ha kell, percenként ad tájékoztatást. Egyelőre nem tudható, mikor engedik ki a stuttgarti kórházból, s az sem, hogy mennyi kihagyás vár rá. Nem titok, nehéz perceket élt át a család a televízió képernyője előtt, ám mára már nyugodtabbak lehetünk.

– mesélte Varga Barnabás édesapja.

Forrás: RTL.hu

Csoboth Kevin 101. percben lőtt góljával versenyben maradtak a magyarok

Csoboth Kevin: leírhatatlan az, amit érzek