Több mint 200 ezer hazai gyermek kap idén is egészséges reggelit

Ismét elindult az Európai Mézes Reggeli kampány

Az Európai Mézes Reggeli kezdeményezés Szlovéniában indult útnak 2007-ben, amelyhez Magyarország 2014-ben csatlakozott. A program elsődleges célja, hogy az egészséges táplálkozás jegyében népszerűsítse a mézfogyasztás jótékony hatásait, megismertesse a gyerekekkel a méhészet jelentőségét és a méhek nélkülözhetetlen szerepét az élet fenntartásában. Az esemény keretén belül idén is országszerte közel 1000 helyszínen, több mint 200 000 diák fogyaszthatja el a mézes reggelit.

Az idei központi eseménynek a Székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Műveszeti Iskola adott otthont. A rendezvényen részt vett Dr. Marjan Cencen, a Szlovén Köztársaság nagykövete, Dr. Nagy István, agrárminiszter, Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke, valamint Mészáros Dezső, a SIÓ-Eckes Kft. ügyvezető igazgatója.

„Teremtett világunk megannyi építőelemből áll össze tökéletes egésszé, és ebben a komplexitásban a méheknek kiemelt szerep jut. Munkájuk, az az ökoszisztéma-szolgáltatás, amit adnak, pótolhatatlan, a méhek és a méhészek nélkül a világunk nem fenntartható. A magyar a méz az egyik legjobb, egyet jelent földünk legjavával. A Mézes Reggeli nem titkolt célja pedig, hogy ösztönözze a hazai mézfogyasztást, amely most átlagosan 1 kg/fő/év” – hívta fel a figyelmet Dr. Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető továbbá kiemelte, a méhek csodálatos tevékenysége nem csupán a mézben jelenik meg, hanem a beporzásban is, ami nélkül nem lenne termés és nem lennének élelmiszerek. Nagy István kitért arra is, hogy a méhészek és a fogyasztók védelme érdekében Magyarország már évek óta szorgalmazza, hogy az Európai Unióban szigorítsák a mézkeverékek származásának a megjelölését.

„A mi szakmánk jövője attól is függ, hogy ma a gyermekek mit gondolnak a mézről és a méhekről, mit tanítunk nekik a méhek fontosságáról és a beporzásról, mi a méhészek munkájának a jelentősége, hogyan készül a méz. Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni, hogy az egészséges táplálkozás mennyire fontos, és ennek szerves része a méz. A méz nem csak édesség! Annál sokkal több! A termelői méz pedig olyan érték, amely elsősorban az egészségünk védelmét szolgálja” – összegezte Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

Hazánk egyik legnagyobb gyümölcslégyártója az egészséges táplálkozás jegyében idén is több mint ezer doboz gyümölcsitallal támogatja a Mézes Reggeli programsorozatot. A SIÓ hosszú ideje elkötelezett a fenntarthatóság mellett, és különböző – akár 15 éve működő – programokon és aktivitásokon keresztül támogatja a környezethez és társadalomhoz kapcsolódó releváns ügyeket. A gyümölcslégyártó és az OMME két évvel ezelőtt kötött együttműködésének legfőbb célja minél szélesebb körben megismertetni azokat a lehetőségeket, amelyekkel – például méhlegelők telepítésével – bárki tehet a méhállományok nagyszámú fogyatkozása ellen.

„Jogosan merülhet fel mindenkiben a kérdés, hogy egy gyümölcslégyártónak vajon mi köze lehet a beporzókhoz? A válasz egyszerű: a méhek munkája a mi működésünkhöz éppúgy elengedhetetlen, hiszen nélkülük nem teremne őszibarack, meggy vagy éppen alma – tehát mindaz, ami zamatos gyümölcsleveink legfontosabb alkotóelemét jelenti. Tudatos hazai vállalatként éppen ezért feladatunk, hogy kortól függetlenül valamennyi fogyasztónk figyelmét felhívjuk a méhek megóvásának fontosságára. Emellett megmutatjuk, hogyan tehetnek egyszerűen e nem