Szijjártó Péter gratulált Geert Wilders holland jobboldali pártvezetőnek

Szijjártó

Levélben gratulált Geert Wildersnek, a jobboldali holland Szabadságpárt (PVV) “földcsuszamlásszerű” választási győzelméhez Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Geert Wilders köszöntét fejezte ki és bízik abban, hogy hamarosan személyes találkozóra is sor kerülhet kettejük között – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium szombaton.

Az MTI-hez eljuttatott, angol nyelvű gratuláló levélben Szijjártó Péter úgy fogalmazott: Geert Wilders és pártja “földcsuszamlásszerű győzelme bizonyítja, hogy a politikai mozgalma által felvetett kérdések társadalmunk szívéig hatolnak” és ezt a holland választók is így gondolják.

“Ön tagadhatatlanul friss levegőt jelent az európai politikában” – írta Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy a jövőben tovább erősödhet az együttműködés. A miniszter felidézte, hogy mindig élvezte a Geert Wildersszel folytatott beszélgetéseket és reményét fejezte ki, hogy hamarosan újra találkoznak. 

Geert Wilders válaszában megköszönte Szijjártó Péter levelét és hozzátette: “nagyon várja, hogy hamarosan személyes találkozóra is sor kerüljön kettejük között akár Magyarországon, akár Hollandiában”.

A Geert Wilders vezette jobboldali, migrációellenes és euroszkeptikus Szabadságpárt a nem hivatalos végeredmény szerint a szavazatok legkevesebb 25 százalékát szerezte meg az előrehozott választásokon szerdán. 

A párt ezek alapján a 150 képviselői helyből 37-et mondhat magáénak. A Szabadságpárt megduplázta támogatottságát a legutóbbi, 2021-es választási eredményéhez képest.

A holland választási tanács december 1-jén teszi közzé a hivatalos végeredményt, december 5-én pedig lemond a régi parlament, és az új képviselők december 6-án leteszik esküjüket.

(MTI)

Szijjártó az orosz sportminiszterrel tárgyalt, miközben az Orosz Olimpiai Bizottságot kizárták a NOB-ból