Szerdán visegrádi államfői csúcstalálkozó lesz Prágában

Petr Pavel
Petr Pavel és Zuzana Čaputová. Fotó: TASR

Visegrádi államfői csúcstalálkozó lesz szerdán Prágában – jelentette be hétfőn a cseh elnöki hivatal.

Petr Pavel cseh köztársasági elnök meghívására Prágába érkezik Andrzej Duda lengyel, Novák Katalin magyar és Zuzana Caputová szlovák államfő. A tanácskozásra a prágai várban kerül sor.

A V4-es államfők legutóbb tavaly októberben, a szlovák elnökség idején találkoztak Pozsonyban. Csehországot, amely idén július elsejétől tölti be a csoport éves elnöki tisztségét, akkor még Petr Pavel elődje, Milos Zeman képviselte.

A Hradzsin sajtóosztályának hétfői közlése szerint az államfők megvitatják a Nemzetközi Visegrádi Alap legújabb projektjeit, és véleményt cserélnek nemzetközi kérdésekről.

Csehország – a prágai elnöki hivatal szerint – a visegrádi négyeket a jószomszédi kapcsolatok ápolására alkalmas közép-európai platformnak tekinti. “Az együttműködésnek gyakorlatiasnak kellene lennie, amely a négy ország lakosságának érdekeit szolgálja”; ezt jelzi a cseh elnökség mottója is: “V4 a polgárokért” – idézi a közleményt a CTK hírügynökség.

A Nemzetközi Visegrádi Alap, amely jelenleg 10 millió euróval gazdálkodik évente, kulturális projekteken, tudományos és oktatási együttműködésen keresztül támogatja a négy ország lakosságának jobb kölcsönös megértését. A Nemzetközi Visegrádi Alapot 2000-ben hozta létre a négy ország, s a működéséhez szükséges összeget egyenlő arányban közösen adják össze.

A cseh elnöki hivatal közlése szerint a visegrádi államfők megvitatják a Nyugat-Balkánt és a Keleti Partnerség országait érintő programokat, valamint az Ukrajna elleni orosz támadás következményeinek felszámolásához való hozzájárulás lehetőségeit.

A tanácskozás témája lesz továbbá a V4-ek korszerű gazdasági fejlődésének és a régió stabilitásának bebiztosítása, a határokon átnyúló együttműködés. A csúcstalálkozó eredményeiről az államfők szerda délután sajtóértekezleten adnak tájékoztatást.

Zuzana Čaputová néhány napja már vendégeskedett Prágában

A cseh és a szlovák államfő november 17-én a 34 évvel ezelőtti “bársonyos forradalomról” emlékezett meg.

Čaputová leszögezte, november 17-e Szlovákia és Csehország modern kori történelmének legnagyobb ünnepei közé tartozik.

„34 éve a totalitárius rendszer, a propaganda, a hazugság és az erőszak ellen álltak ki az emberek itt, a Nemzeti sugárúton. Egységben, bátorságukat összegyűjtve, a haveli igazsággal és szeretettel felvértezve utasították el az erőszakot. Ha nekik elég volt ennyi ahhoz, hogy győzzön a demokrácia, hiszem, hogy ezek az értékek ma is elegendők a demokrácia megvédéséhez. Csak az elszántságunk kell még hozzá”

– mondta.

Čaputová azt is megemlítette, államfőként utoljára jött Prágába gyertyát gyújtani a Bársonyos forradalom emlékművéhez. „Az utódomnak azt kívánom, november 17-e ne csak történelmi megemlékezés legyen számára, hanem egy létező értékrendszer átélése” – mondta az államfő, hozzátéve, a mostani generáció tartozik ezzel annak a nemzedéknek, amelynek köszönhetően mindezt megélheti, és ez érvényes a jövő generációira is.

Az államfő rámutatott, hogy a demokrácia elhozta számunkra a szabadságjogokat, melyek közé a sajtószabadság is tartozik.

„A szabad média a demokrácia része. Világos, hogy a média kritizálja a politikusokat – és számunkra ez olykor kellemetlen lehet, de ez összehasonlíthatatlan azzal, hogy mekkora jelentősége van a sajtószabadságnak a demokrácia szempontjából”

– figyelmeztetett az államfő, hozzátéve, bármilyen korlátozás a demokrácia temetésének kezdetét jelentheti.

Forrás: MTI / ujszo.com

Nem akarunk úgy táncolni, ahogy Brüsszelben fütyülnek – Csak ha fizetnek?