Súlyemelés: Horváth Laura csúcsa, Nagy Péter 19. bajnoki címe

Horváth Laura
Horváth Laura nagyszerű teljesítményt nyújtott az ob-n. Fotó: Koncz Márton

Lökéscsúccsal lett aranyérmes kategóriájában Horváth Laura a súlyemelők országos bajnokságának vasárnapi versenynapján, Nyíregyházán.

A Szegedi LSK sportolója, aki nemrég egy másik erőműfajban, crossfitben világbajnoki címet szerzett, az ob-n a 76 kilósok súlycsoportjában nyert úgy összetettben 215 kg-mal, hogy a második fogásnemben 120 kilóval megjavította saját – 117 kg-mal őrzött – magyar rekordját.

Horváth Laura Nyíregyházán három hibátlan szakítógyakorlatot mutatott be, és a 114 kilón elhibázott első lökés sem törte meg, sőt javítás helyett rögtön 117 kilóra ment, harmadikra pedig – a kétperces pihenőidőt követően – 120 kilóra srófolta a fogásnemi csúcsot. Teljesítményéről mindet elmond, hogy ugyanúgy 215 kilóig jutott, mint két kategóriával feljebb Mitykó, aki egy kilót javított az egyéni rekordján.

A békéscsabaiak emelője elmondta, nem érdekelték az abszolút versenyt eldöntő úgynevezett ROBI-pontok (a világcsúcshoz viszonyítva számolják ki, mennyit ér a versenyző teljesítménye), annál inkább az egyéni csúcs, ami sikerült. Az abszolút versenyt is fölényesen megnyerő Horváth a verseny után hangjában érzékelhető daccal, már-már keményen nyilatkozott érdeklődésünkre:

„Kidobtak, de visszajöttem! Igen, dolgozott bennem a dac, gondolom, ön is észrevette a versenyzésemen… Megcsináltam a tervezett kilencvenöt-százhúszat, és nem gondoltam az elrontott első lökésgyakorlatom után, hogy javítsak – bíztam magamban, és mentem tovább…”

A második napi versengésben korosztályos csúcsokat felállítva védte meg felnőttbajnoki titulusát 71 kg-ban a még juniorkorú Szalai Lili, a tavalyi 81 kg után idén 87 kilóban lett első az idei U23-as Európa-bajnok Mitykó Veronika.

 Az M1 aktuális csatornának Mitykó elmondta, nem sokkal sikerült 81 kiló fölé híznia, plusz erőt jelent számára, hogy feljebb ment. Egyéni csúcsot lökött (115 kg), szakításban azonban kicsit többet terveztek edzőjével, bízik benne, hogy három hét múlva Katarban már kijön a formája.

“Haladunk, haladunk, igazából a felnőtt Európa-bajnokságra időzítünk” – fogalmazott Mitykó. Mint mondta, 220 kiló feletti összetett eredményre lesz szüksége az olimpiai induláshoz, nagyon bizakodik, hogy sikerül kvótát szereznie.

A férfiaknál Gyurkovics Ferenc és Nagy Péter diadalmaskodott újfent kategóriájában

A 109 kilósoknál a 44 éves Gyurkovics Ferenc 16. diadalának örülhetett, míg a 37 esztendős Nagy Péter a plusz 109 kilogrammosoknál folytatta 2005 óta tartó sorozatát: megszakítás nélkül 19. alkalommal lett ólomsúlyú magyar bajnok. A szegedi óriásnak a címvédéshez elegendő volt egy-egy sikeres gyakorlat: mind szakításban, mind lökésben csupán a kezdőfogására jött ki. 

A háromszoros olimpikon Nagy az M1-nek elárulta: a verseny előtti ebédnél kicsit megsérült a dereka.

“Felálltam a székből és akkor meghúzódott. Nem akartam kockáztatni, mert ebben az évben még lesz három versenyem, úgyhogy a kötelező minimumot teljesítettem. Ez volt a cél, amiért jöttem, kicsit többet akartam volna emelni, de a felesleges sérülést el akartam kerülni” – fejtette ki Nagy.

Hozzáfűzte: a fájdalomcsillapítók megtették hatásukat, így nem érezte a már régebb óta meglévő térdproblémáját.

“Ha nem a térdem, akkor úgy látszik, a derekam, valami mindig közbejön, reméljük, hogy a nagyobb versenyeken már nem lesz ilyen probléma. Itt szerencsére belefért”- emelte ki. 

Bizakodását fejezte ki, hogy már a jövő hétre felépül, nem gondolja, hogy súlyos lenne a probléma, szerinte csak egy rossz mozdulat volt. A héten gyógytornával fogja kezelni, mivel jövő hétvégén Spanyolországban vár rá verseny. Jelezte, a februári Európa-bajnokság beleesik az alapozásába, ott várhatóan még nem lesz csúcsformában, amit az áprilisi thaiföldi vk-versenyre időzít, ahol elvárásai szerint 400 vagy 410 kilogramm fölött kell emelnie, ebben az esetben úgy érezné, mindent megtett, hogy ott lehessen Párizsban.

“A verseny meg az élet majd eldönti, hogy ez elegendő-e vagy sem” – tette hozzá.
 
Nők

71 kg: Szalai Lili (Baranyai SE Tata) 199 kg (szakítás 90 kg, lökés 109 kg)
76 kg: Horváth Laura (Szegedi LSK) 215 (95, 120)
81 kg: Boros Viktória (Haladás VSE) 183 (80, 103)
87 kg: Mitykó Veronika (Békéscsabai SSZSE) 215 (100, 115)
plusz 87 kg: Gyürüs Barbara (Haladás VSE) 183 (83, 100)

Férfiak

96 kg: Nagy Zsolt (Békéscsabai SSZSE) 284 (128, 156)
102 kg: Lucz Levente (Tatabányai SC) 310 (140, 170)
109 kg: Gyurkovics Ferenc (Pécsi SE) 335 (155, 180)
plusz 109 kg: Nagy Péter (Szegedi LSK) 340 (150, 190)

Forrás: Nemzeti Sport / MTI