Így készíthetünk éttermi minőségű hamburgert otthon

Néhány lépésen és egy fontos hozzávalón múlik a tökéletes burger

Mindenkinek van néhány kedvenc étele, csak étteremben kér, félve attól, hogy otthon oda lesz tökéletes ízvilág. az a finom és szaftos, ilyen igazi ropogós hamburger is, ám nem is gondolnánk, hogy néhány tuti tippre van szükség, hogy otthon is éttermi minőségben készül el, ahogyan épp szeretjük.A hamburgert mindenki máshogy szereti, és éppen ez a szép benne: nyugodtan szabadon engedhetjük a fantáziánkat, használjunk első szokatlannak tűnő párosításokat a feltétek és szószok tekintetében, egy valamit azonban sose felejtsünk ki belőle: a bacont!

Így főztünk a 80-as években – Sokkal több, mint szakácskönyv

A húspogácsaA hamburger központi hozzávalója a húspogácsa, amiből többfélét is vásárolhatunk a boltokban, de ha kicsit merészebbek vagyunk, akár mi magunk is elkészíthetjük otthon. A legjobb, ha húsz zsírtartalmú marhahúst – lapockát vagy hátszínt – választunk. Ha mi magunk készítjük el, a fűszerezéskor a legfontosabbak a só, a zúzott fokhagyma, a bors, illetve ízlés szerint őrölt kömény, esetleg paprika. Ha borjúhúsból készül a burger, a petrezselyem és a koriander is nagyon jól illik hozzá, ám ha vadhúst választunk, óvatosabban fűszerezzük, ezeknek a húsoknak ugyanis erősebb, jellegzetesebb íze van. A húspogácsák formázásánál ügyelj rá, hogy ne legyenek túl laposak a korongok, szóval pedig csak közvetlen sütés előtt szórjuk meg, így kerülhetjük el, hogy kiszáradjon a húst. Jót tesz, ha sütés előtt néhány órára hűtőbe kell a korongokat, hogy összeérjenek az ízek.

A zsemleItt már csak a sütés-főzésben gyakorlottabbnak ajánljuk, hogy próbálják házilag elkészíteni a hamburgerzsemléjüket. Szerencsére a boltokban a bucikat is elég széles választékban, könnyű az ízlésünknek megfelelő választás. A ketté vágott zsemle közé került öntetek hamar átáztatják a pékárut, ami ront az élvezeti értékén, ezért tanácsoljuk, hogy végül összeállítanánk a hamburgerünket, pirítsuk meg az elfelezett buci mindkét felét.

A filcétekIgaz ugyan, hogy a hamburger legfontosabb hozzávalója a hamburgerhús, az étel igazi karakterét mégis az adja meg, hogy mit társítunk a húshoz. A leggyakoribb feltétek a sajt, a majonéz, a ketchup, a mustár, és a különböző salátakeverékek. Ha valami különlegesebb ízkombinációra vágyunk, használjunk hagymalekvárt vagy hagymacsipszet. Sajtok tekintetében a bivaly mozzarella selymes, lágy íze kellően kihangsúlyozza a hús fűszerezését. Ha salátáról van szó, az elterjedtebb jégsaláta helyett inkább a rukkolát tegyük a burgerbe, annak jellegzetes íze miatt, ami egy új színfoltot visz az ételbe.

A kézműves hamburger lelke a baconHa egy teljesen ellenállhatatlan hamburgerrel szeretnénk megörvendeztetni magunkat és barátainkat, semmi se hagyjuk ki a bacont.

„A hamburger akkor lesz igazán mennyei, ha bacont is teszünk a húspogácsára. A magas hústartalmú bacont először pirítsuk meg egy serpenyőben, majd helyezzük a húspogácsára. A bacon kellemesen sós ízéhez és ropogós állagához tökéletesen passzol a marhahúspogácsa bármilyen pikáns, enyhén édeskés fűszerezésű szósz” – tanácsolja Kovács Péter baconszakértő, a Gierlinger termék gyártója Tamás-Hús Kft. kereskedelmi igazgatója.

Még egy utolsó simításVégezetül egy kis kézügyességre is szükségünk lesz a hamburger összeállításakor, a különböző rétegek ugyanis hajlamosak elcsúszni egymáson. Az alsó bucira legelőször a szószt kenjük, csak aztán jöjjön rá a hús, arra a bacon, a sajt és a különböző feltétek. A sort ismét a szósszal zárjuk, ami segít, hogy a hús és a többi hozzávaló ne mozduljon el a bucik közül. Persze önmagában ennyi még kevés: az elkészült hamburger közepére tűzzünk egy hosszú hamburgerpálcát, hogy a burger rétegei biztosan ne csússzanak el egymáson.