Hosszú Katinka után Jakabos Zsuzsanna is lemaradt az olimpiáról

úszóválogatott

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) hétfőn kihirdette a párizsi olimpián résztvevő 23 fős válogatott névsorát.

A MÚSZ beszámolója szerint vitát csupán a férfi 4×100-as gyorsváltó, illetve a női 4×100-as és 4×200-as gyorsváltó összetétele generált.

“Itt nem kizárólag az időeredményeket kell figyelembe venni, hanem a potenciális indulók egyéni programját is” 

– mondta az elnökségi ülést követően Wladár Sándor elnök.

Hozzátette, mindhárom váltónak komoly esélye van a döntőbe jutásra, ezért szóba sem kerülhetett, hogy létszám-feltöltés miatt további, csak váltóban indítható versenyzők kerüljenek a csapatba.

“Az edzők döntése komoly vita után született meg, az elnökség pedig elfogadta a szakemberek előterjesztését”

– hangsúlyozta.

A névsorból kiderül, hogy csak Ugrai Pannának nincs A-szintje, tehát ő kizárólag váltóban szerepel majd

Kós Hubert három, Milák Kristóf – bár négy távon is kvalifikált – két egyéni számban indul, Betlehem Dávid pedig medencében és nyíltvízi úszásban is megméreti magát. Az már a hétvégén eldőlt, hogy Jakabos Zsuzsanna és a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka nem lesz tagja csapatnak, mert nem úsztak A-szintes időt.

A minden idők legeredményesebb Európa-bajnoki szereplését hozó belgrádi hét (10 arany-, 9 ezüst- és 8 bronzérem) után a szövetség elnöke óvatosságra intett.

“Hatalmas boldogság, hogy ilyen nagyszerűen szerepeltünk, de helyén kell kezelni mindazt, ami Belgrádban történt. Az olimpia abszolút más műfaj, ami ezen az Eb-n elég volt az aranyhoz, az ott talán még a döntőhöz sem lesz, azaz a hátralévő hetekben mindenkinek a maximális tudását kell nyújtania”

– mondta Wladár.

Hosszú Katinka: mindig az út a fontos, nem a végcél

“Lehet, hogy klisének hangzik, de mindig az út a fontos, nem a végcél” – írta kedden a Facebook-oldalán a háromszoros olimpiai bajnok úszó, Hosszú Katinka azt követően, hogy biztossá vált, lemarad a párizsi olimpiáról.

A 35 éves versenyző nem tudta megúszni a 200 és 400 méter vegyes szintjét, így nem lesz ott hatodik olimpiáján.

“Azt hiszem, ezt én már nyugodt szívvel mondhatom, hiszen az úszásban már minden lehetséges cél sikerült és mindig a folyamat adja a boldogságot, nem a siker… Nekünk egy nagyon boldog évünk van. Köszönöm a rengeteg üzenetet, jó volt megpróbálni kijutni az olimpiára! Mondanám, hogy majd legközelebb sikerül”zárta a sort egy nagy mosolyjellel Hosszú, aki a 2016-os riói olimpián volt a csúcson. Akkor három számban – 100 méter hát, valamint 200 és 400 méter vegyes – győzött, 200 méter háton pedig második volt.

A magyar olimpiai úszócsapat

Férfiak:

Betlehem Dávid (1500 m gyors), Holló Balázs (400 m vegyes), Jászó Ádám (100 m hát), Kós Hubert (100 m hát, 200 m hát, 100 m pillangó), Márton Richárd (200 m pillangó), Milák Kristóf (100 m pillangó, 200 m pillangó), Németh Nándor (100 m gyors), Sárkány Zalán (400 m gyors, 800 m gyors, 1500 m gyors), Szabó Szebasztián (50 m gyors), Telegdy Ádám (200 m hát), Zombori Gábor (200 m vegyes, 400 m vegyes)

Nők:

Ábrahám Minna (200 m gyors), Jackl Vivien (1500 m gyors, 400 m vegyes), Kapás Boglárka (200 m pillangó), Késely Ajna (400 m gyors, 800 m gyors), Molnár Dóra (200 m hát), Pádár Nikolett (200 m gyors), Sebestyén Dalma (200 m vegyes), Senánszky Petra (50 m gyors), Szabó-Feltóthy Eszter (200 m hát), Ugrai Panna (váltó)

Nyíltvízi úszás (10 km):
   
Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf, Fábián Bettina

Forrás: MÚSZ / MTI

EURO 2024