A hetvenéves 6:3-ra emlékeztek a Puskás Arénában

Bozsik Péter
Bozsik Péter, az Aranycsapat labdarúgójának, Bozsik József fia beszél, mögötte Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke (b3), Szöllősi György, a Puskás-ügyek és a magyar futballhagyományok nagykövete (j), mellettük a londoni győztes magyar csapat tagjainak gyermekei, ifj. Buzánszky Jenő (b) és Grosics Edina (b2) az Aranycsapat Testületnek az évszázad mérkőzése 70. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésén a Puskás Arénában. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Lomnici Zoltán szerint a megalázott és megbélyegzett magyar nemzet önbecsülését adta vissza a magyar válogatott 70 évvel ezelőtt, 1953. november 25-én Londonban Anglia felett aratott 6-3-as győzelme.

Az Aranycsapat Testület elnöke a Puskás Arénában, a legendás együttes fotójánál tartott megemlékezésen kiemelte: a találkozót annak idején a szövetségük alapításának 90. évfordulóját ünneplő angolok hirdették meg az évszázad mérkőzéseként. Hozzátette: a hazai pályán 90 éve veretlen Anglia legyőzése az Aranycsapat egyik legnagyobb sikere volt, amelynek nem csupán sporttörténelmi a jelentősége, hanem a magyarság történetének is fontos eseménye.   

Szöllősi György, a Puskás-ügyek és a magyar futballhagyományok nagykövete szerint az Aranycsapat akkori összeállítása a honfoglaló vezérek és az aradi vértanúk után ma már egy olyan történelmi névsor, amely az általános műveltség része és iskolai tananyag is. 

Kitért még arra, hogy bár a találkozó csak barátságos mérkőzés volt, de a jelentőségét növelte, hogy a magyar válogatott aktuális olimpiai bajnokként lépett pályára, és akkoriban sokkal kevesebb tétmeccset rendeztek, mint manapság, hiszen az Európa-bajnokság is csak később indult el.

A rendezvényen részt vettek a londoni győztes csapat tagjainak gyermekei, Grosics Edina, Bozsik Péter és Ifj. Buzánszky Jenő is – valamennyien az Aranycsapat Testület tagjai és ők is elmondták gondolataikat a 70 évvel ezelőtt lejátszott mérkőzéssel kapcsolatban. 

Bozsik Péter felidézte: azzal, hogy a Wembley Stadionban három gólt szerző Hidegkuti Nándor a visszavont középcsatár posztján, Zakariás pedig kissé hátrébb, amolyan beállósként játszott, a találkozó taktikai szempontból új korszakot nyitott a nemzetközi labdarúgás történetében.    

Zakariás József lánya, Zakariás Ágnes egészségi állapota miatt ugyan nem tudott jelen lenni, de levelében a londoni 90 percet édesapja pályafutása legfontosabb állomásának nevezte. Amint írta, erre a  mérkőzésre minden szurkoló és átlagember emlékezik itthon és külföldön egyaránt.

“Bárhová mentem, ezt az eredményt mindenhol örömmel és lelkesedéssel emlegették” 

Szoboszlai: „Ezt a sztárjátékos sztorit engedjük el”