Orbán Balázs: “Magyarország Ukrajnával ellentétben nem védekezett volna egy orosz katonai agresszióval szemben”

Orbán Balázs
Orbán Balázs a Ludovikán

Na jó, akkor most már tudjuk is, amit eddig csak sejtettünk: a kormány nem védené még Magyarországot egy orosz támadással szemben – írja Rácz András külpolitikai szakértő facebook bejegyzésében.

“A címben idézett remek mondat a miniszterelnök – külügyminiszteri ambíciókkal rendelkező – politikai igazgatójától hangzott el a “Stratégiai részleg” című Mandiner-műsorban.”

Orbán Balázs úgy érvel, hogy:

“Pont 56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált 2,5 évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát, ennyi ember halt meg, ennyi területet vesztett, mondom még egyszer, az ő joguk, szuverén döntésük, megtehették, de ha minket megkérdeztek volna, akkor mi nem tanácsoltuk volna, azért, mert 56-ban az lett, ami lett. Mert megtanultuk, hogy itt óvatosnak kell lenni, és óvatosan kell bánni a nagyon értékes magyar életekkel. Azokat nem lehet csak úgy odadobni mások elé.””

Rácz András: “Lehet, hogy újdonságot fogok mondani, de ha Ukrajna nem védekezett volna, akkor MÉG TÖBBET veszített volna, konkrétan az ország függetlenségét és szuverenitását. Bizony, azt a szuverenitást, amire a magyar kormány mostanában oly kényes… bár igaz, hogy Oroszországgal szemben pont nem.”

(…)

“Szóval Ukrajna azzal, hogy ellenáll, az ország önálló államként való létezését védi. Igen, sajnos rengeteg ukrán ember élete árán, akik között akadnak bőven ukrajnai oroszok, lengyelek, tatárok, azeriek, örmények és magyarok is. Negyvennél több kárpátaljai magyar adta mostanáig az életét Ukrajna szabadságáért és függetlenségéért.”

(,,,)

“Az, ahogyan Oroszország a megszállt területeken viselkedik, pontosan mutatja, hogy ha Ukrajna nem áll ellen, hanem leteszi a fegyvert, egyáltalán nem mentette volna meg az ukrán népet a szenvedéstől. Persze, infrastrukturális kár nyilván kevesebb lett volna, ha nincs harc… de ha nincs ellenállás, akkor az orosz vezetés akadálytalanul, az ország területének legalább felén a katonai megszállás erejével hajthatná végre a független Ukrajna és az ukrán nép megsemmisítésére irányuló politikáját. Számtalanszor hallottuk Putyintól is, és más orosz döntéshozóktól is, hogy megkérdőjelezik az ukrán nép és az ukrán állam létezését is. A megszállt területeken szisztematikusan kirabolják nemcsak a múzeumokat, de mindenfajta közintézményt is, és ezrével viszik erővel Oroszországba a gyerekeket.”

(…)

Rácz András: “Szóval, erős a gyanúm, hogy ez a nyilatkozat bizony kordokumentum. Sokat fogjuk még idézni, bőven a NER után is, amikor majd részleteiben is kiderül, hogy a kormányzat hogyan nem védte meg Magyarország szuverenitását az oroszokkal szemben.”