Az újonc Nyíregyháza Spartacus FC nyerte a Debreceni VSC elleni keleti rangadót

Nyíregyháza Spartacus FC
Nyíregyházi szurkolók a labdarúgó OTP Bank Liga 7. fordulójában játszott Spartacus FC - Debreceni VSC mérkőzésen a nyíregyházi városi stadionban. Fotó: MTI/Derencsényi István

Az újonc Nyíregyháza teltházas mérkőzésen 3-2-re legyőzte a vendég Debrecent a labdarúgó OTP Bank Liga 7. fordulójának szombat este játszott keleti rangadóján.

Többet volt a labda az első félidőben a hazaiaknál, mégis a vendégek kerültek előnybe már a nyolcadik percben egy szerencsésnek mondható góllal. 

A folytatásban a kifejezetten aktívan futballozó Kovácsréti vezérletével, valamint a szintén jól játszó Toma és Navratil főszereplésével hamar sikerült egyenlítenie, majd – némi szerencsével – fordítania is a Nyíregyházának. 

A hazaiak végig magasan letámadták a riválist, amely így kifejezetten nehezen tudott kibontakozni.

Fordulás után nem változott jelentős mértékben a játék képe

carspod

A DVSC kettős cseréje után két perccel pedig növelni tudta az előnyét a vendéglátó csapat: Navratil duplázott, ezúttal nem kellett a gólhoz neki szerencse, ellenben nagyszerű helyzetfelismeréssel, a kimozduló kapust átemelve hozta magát olyan pozícióba, hogy aztán már csak az üres kapuba kellett bepasszolnia a labdát.

Arról, hogy a hajrá izgalmas legyen, Dzsudzsák Balázs tehetett tizenegyesből, és miután a debreceni csapatkapitány nem hibázott a büntetőnél, az utolsó tíz percben a vendégek hajthattak az egy pont megszerzéséért. 

A végjáték meglehetősen parázs volt, de az összességében végig jobban futballozó Nyíregyháza megérdemelten tartotta otthon a három pontot a szurkolótáboroknak is köszönhetően kifejezetten jó hangulatú rangadón.

A szabolcsi vármegyeszékhely együttese több mint 25 év után győzte le hajdúsági riválisát az élvonalban.

A Nyíregyházának ez a mostani idényben a második diadala, amelyet öt nyeretlen bajnoki után aratott, a DVSC pedig vendégként sorozatban harmadszor maradt nyeretlen.

Tímár Krisztián büszke a csapatára, s kiemelte, ezen az úton kell tovább mennie a Nyíregyházának

„Örülök, hogy ilyen tartása volt a csapatnak, egy lecsorgó labda után hátrányba kerültünk, de éreztem a srácokban a tartást. Tudtuk, hogy sok van még hátra, ugyanúgy mentünk, sőt rá is raktunk egy lapáttal. De mondtam a csapatnak, hogy nyilván fontos a jó játék, de a legfontosabb, hogy ezt a meccset megnyerjük, a három pont miatt. Lehetett látni, hogy tiszta szívvel játszottunk, olykor szép játékkal, sok helyzettel, a végén nagyobb arányban is eldönthettük volna, de nem vagyok telhetetlen. Büszke vagyok a játékosokra, ugyanezen az úton kell tovább menni. Öröm látni, hogy ekkora boldogságot okoztunk mindenkinek, szinte felrobbant a stadion, igazi futballünnep volt.”

A DVSC kispadján ez volt az első bajnoki mérkőzése Máté Csaba vezetőedzőnek

„Fordulatos meccs volt, egy nullánál volt labdánk a kettőhöz is, de ott nagyot mentettek a hazaiak. Sokat hibáztunk hátul, ezekre a nem kikényszerített egyéni hibákra nagyon oda kell figyelni, ezekből gólok születtek. El kell kerülni ezeket, mert ilyen sok kapott góllal nem lehet nyerni. Nem lehet az ittenit a Fradi helyzetével összehasonlítani, nem ugyanazok a lehetőségek, a játékosok. Igyekeztünk helyzeteket kialakítani, a második félidőben többet volt nálunk a labda, volt lehetőség is, de fel kell tűrni az ingujjat és beleállni a védekezésbe, amíg ez nem történik meg, nehéz dolgunk lesz. Tudjuk, hogy csalódást okoztunk a szurkolóinknak, most mínuszról kell kezdenünk az építkezést, hiszen számunkra ez nagy veszteség, hogy itt kikaptunk, szeretnénk ezt a jövőben jóvá tenni.”

OTP Bank Liga, 7. forduló

Nyíregyháza Spartacus FC – Debreceni VSC 3-2 (2-1)
Nyíregyháza, 8000 néző, v: Berke
Gól: Nagy B. (23.), Navratil (36., 65.), illetve Pellumbi (8.), Dzsudzsák (79., 11-esből)
Nyíregyháza: Tóth B. – Baki, Gengeliczki, Jokic (Keresztes, 73.) – Navratil (Pinte, 83.), Keita, Toma (Kvekveszkiri, 84.), Nagy B. – Kovácsréti, Eppel (Ramos, 46.), Nagy D. (Gresó, 76.)
DVSC: Megyeri – Kocsis G. (Stojkovic, 63.), Dreskovic, Pellumbi, Ferenczi (Silue, 73.) – Lagator (Djurasek, 73.), Dzsudzsák – Kocsis D. (Domingues, 46.), Szűcs, Szécsi (Vajda B., 63.) – Bárány.

Zalaegerszegről is pont nélkül távozott a Kecskemét

A Ferencváros és a Diósgyőr után a Zalaegerszeg vendégeként is egygólos vereséget szenvedett a Kecskemét az OTP Bank Liga 7. fordulójának szombati játéknapján. 

A kezdés előtt Juhász Istvánra, a Ferencváros 79 éves korában elhunyt olimpiai bajnok, VVK-győztes labdarúgójára, valamint Nagy Bélára, a korábbi játékvezetőre emlékeztek a stadionban lévők

Közepes iramban kezdődött a mérkőzés, kezdetben a vendégek a játék szinte minden elemében ellenfelük fölé nőttek. Többet birtokolták a labdát, több kísérletük és kaput eltaláló lövésük, valamint szögletük volt, és az egyik sarokrúgás után nagyot kellett védenie Gundel-Takács Bencének. Negyedóra elteltével aztán feléledt, egyre aktívabbá vált a ZTE, ennek hamarosan egy gól lett az eredménye: Dénes Csanád Vilmos remek beadását követően a 150. NB I-es meccsén szereplő Sajbán Máté talált a kapuba.

Néhány perccel később akár meg is duplázhatta volna előnyét a hazai csapat, a horvát Kristian Fucak azonban ziccerben hibázott. A folytatásban hullámzott a mérkőzés, mindkét oldalon adódtak helyzetek, majd Katona Levente nagyszerű egyéni megmozdulása után Lukács Dániel egy kipattanóból egyenlített. A játék képe alapján igazságosnak tűnt, hogy a szünetre döntetlen állásnál vonultak el a csapatok.

A fordulás után kissé visszaesett az iram, sokáig mindkét együttes óvatosan játszott, nem vállalt felesleges kockázatot, így helyzetek sem alakultak ki. A félidő derekán aztán megélénkült a találkozó, előbb egy szabadrúgás után ismét vezetést szerzett a házigazda – Bakti Balázs beadására Csóka Dániel érkezett pontosan -, majd kapufát rúgott a Kecskemét.

A hajrában eredményesen őrizte előnyét a hazai csapat, amely a csereként beállt Németh Dániel révén kétszer is végleg eldönthette volna a három pont sorsát, de végül maradt az egygólos győzelem.

Zalaegerszegi TE – Kecskeméti TE 2–1 (1–1)
ZTE Aréna, v.: Zierkelbach P.
Gól: Sajbán (22.), Csóka (68.), illetve Lukács (34.)
ZTE: Gundel-Takács – Szendrei, Evangelu, Várkonyi, Csóka, Mim (Safronov, 92.) – Sankovic, Sajbán (Ipalibo, 58.), Kiss B. (Bakti, 58.) – Dénes (Németh D., 78.), Fucak (Spoljaric, 78.)
Kecskeméti TE: Varga B. – Májer (Nagy K., 67.), Rjaskó, Belényesi, Katona L., Zeke (Kotula, 77.) – Bocskay (Montiel, 77.), Vágó (Vattay, 87.), Nikitscher – Lukács (Pálinkás, 67.), Katona B.

A Ferencváros két góllal nyert a Hungária körúton

Negyedóra elteltével büntetőhöz jutott a házigazda, a pontrúgást pedig hosszas videózást követően Bognár István váltotta magabiztosan gólra, ezzel a zöld-fehérek először kerültek hátrányba ebben az idényben az OTP Bank Ligában.

Az addig is mezőnyfölényben futballozó vendégek ennek hatására még inkább rákapcsoltak, Varga Barnabás felhőfejesével pedig alig hét perc után egyenlíteni tudtak. Ezután is veszélyesebb maradt az FTC, amely röviddel a szünet előtt egy szerencsésen kialakult helyzetből a vezetést is megszerezte. A szünetig mindhárom kaput eltaláló kísérlet gólt eredményezett.

A fordulást követően noha az MTK is vezetett ígéretesnek tűnő támadásokat, továbbra is inkább a Ferencváros akarata érvényesült

A második félidő derekára visszavett a tempóból a címvédő, a cserék viszont frissítettek a lendületén, a beállt friss igazolás, Matheus Saldanha találatával pedig eldöntötte a három pont sorsát. A hajrában még inkább megélénkült a vendég gárda játéka, az eredmény azonban már nem változott.

Ez volt a 225. örökrangadó, a zöld-fehérek – 52 döntetlen és 79 MTK-siker mellett – 94. győzelmüket aratták.

MTK Budapest – Ferencvárosi TC 1-3 (1-2)
Gól: 
 Bognár (18., 11-esből), illetve Varga (25.), Gustavo (44.), Saldanha (80.)
MTK: Demjén – Hej (Kádár, 46.), Varju, Beriasvili, Kovács P. (Antonov, 62.) – Horváth A. (Végh, 46.), Kata – Kosznovszky, Bognár (Stieber, 76.), Polievka – Jurina (Németh 76.)
FTC: Dibusz – Makreckis (Botka, 76.), Cissé, Gustavo, Ramírez (Civic, 76.) – Rommens, Ben Romdhane (Maiga, 66.) – Traoré (Borges, 84.), Zachariassen, Kehinde (Saldanha, 66.) – Varga B.

Nem bírt egymással az Újpest és a DVTK

Az újpestiek fölényét hozta az első félidő, ám a diósgyőriek remekül védekeztek, így a hazai csapat kevés veszélyt jelentett a kapura, sőt, lövésekig is csak ritkán jutott el. A DVTK energiáit a szoros védekezés látszólag felemésztette, mert kontrakísérleteiben nem volt átütőerő. Így gól nélkül zárult az első 45 perc.

A fordulás után bátrabb játékot vállalt fel a borsodi alakulat, ennek több ígéretes akció és egy-két nagyon komoly helyzet lett az eredménye. Gólt azonban csak kezezés után tudott szerezni a Diósgyőr.

A hazaiak a második játékrészben nem találták a rivális futballjának ellenszerét, ráadásul a 78. percben emberhátrányba kerültek. Ugyanakkor éppen ezután váltak veszélyesebbé, elsősorban Horváth Krisztofer előtt adódtak lehetőségek, de gólt nem tudtak szerezni. A DVTK szintén hajtott a győzelemért és a ráadásban megszerezhette volna a három pontot, ám helyzetét kihagyta, így meg kellett elégednie a döntetlennel.

Újpest FC – Diósgyőri VTK 0-0
Szusza Ferenc Stadion, v: Bognár
Kiállítva: Lacoux (78.)
Újpest: Piscitelli – Bese, Nunes, Duarte, Fiola, Tamás (Murcsányi, 74.) – Ljujic, Lacoux, Geiger (Karamoko, 62.) – Brodic, Horváth K.
Diósgyőr: Sentic – Csorbadzsijszkij, Szatmári, Lund (Bárdos, 73.), Sanicanin – Vallejo – Jurek (Franchu, 63.), Holdampf (Pozeg-Vancas, 87.), Klimovics, Gera – Edomwonyi (Rakonjac, 73.)

OTP Bank Liga

Szeptember 22., vasárnap

16:30, Puskás Akadémia FC – Fehérvár FC
19:00, ETO FC Győr – Paksi FC

Forrás: M4 Sport / MTI